Lai pagatavotu sātīgu ciabatu pēc veiklas čigānietes receptes, vienkārši sajauc miltus ar ūdeni

edzive

Kuram gan negaršo svaiga maizīte ar kraukšķīgu garoziņu? Agrāk tā bija tradīcija – pa ceļam uz mājo nolauzt aromātiskā klaipa doniņu. No šī rituāla atteikties bija gaužām grūti. Šodien garšīgu svaigu maizi pat ar uguni nesameklēsi – visur tikai švammei līdzīgie kukuļi celofāna maisiņos. Tā kā esmu stingri nolēmusi maizi cept pati. Un, kad es ieraudzīju, ka mājas ciabatu var izcept cepeškrāsnī tikai no piecām sastāvdaļām, nodomāju, ka šī ir visvienkāršākā un noteikti arī pati garšīgākā maizīte.

Tev jāpiekrīt, itālieši ir īsti cepšanas meistari. Un ciabatai jau daudz nemaz nevajag: ūdens, milti, sāls, eļļa un raugs. Lai izdotos izcept kraukšķīgu ciabatu ar gaisīgu mīkstumu, ar mīklu ir jāapietas, kā ar jaunu meiteni pirmajā randiņā – jābūt laipnam, nedrīkst izdarīt straujas kustības, citādi otra satikšanās var arī nenotikt. Tas pats arī ir ar maizes cepšanu. Bet viss pārējais, protams, ir vienkāršāk par vienkāršu.

Mājas ciabata cepeškrāsnī

Ik reizi, kad man nācies iejaukt rauga mīklu, ir sanācis kaut kas pavisam jauns: vai nu mīkla ir gluži cieta, kā sausiņš, vai citreiz pufīga, kā mākonis. Mana mamma prata izcept visgaršīgāko maizi pasaulē, viņa cepa baltmaizi ar kraukšķīgu garoziņu un maigu mīkstumu ar ķimenēm. Mamma vienmēr teica, ka maize ir jācep labā noskaņojumā un ar gaišām domām. Tā kā, ja nolemsi pagaršot pašceptu maizīti, noteikti esi labā omā, un tad viss izdosies.

Sastāvdaļas:

  • 500 g miltu
  • 400 ml ūdens
  • 1 tējk. sāls
  • 1 tējk. sausā rauga
  • 4 ēd.kar olīveļļas

Pagatavošana:

  1. Iesijā miltus platā dziļā formā. Atsevišķā bļodā sajauc istabas temperatūras ūdeni, sauso raugu, sāli un olīveļļu.
  2. Samaisi miltus ar šķidrajām sastāvdaļām. Kad mīkla kļūs viendabīga, izlīdzini to formā un pārklāj ar pārtikas plēvi.
  3. Ļauj mīklai pastāvēt siltā vietā 45 minūtes. Bļodu ar mīklu var ielikt arī cepeškrāsnī ar ieslēgtu lampiņu.
  4. Pēc 45 minūtēm mīkla būs uzrūgusi. Samitrini rokas ar ūdeni, lai mīkla neliptu pie tām, un saloki to uz pusēm. Formu ar mīklu pagriez un saloki to uz pusēm no otras puses. Tā mīkla jāloka no visām pusēm 4 reizes. Tas vajadzīgs, lai ciabatas mīkstums būtu porains. Un tieši šādi mēs radām gaisa burbulīšus, lai cepoties ciabata paceltos un kļūtu gaisīga, kā mākonis.
  5. Pēc 45 minūtēm atkal saloki mīklu formā no 4 pusēm un ieliec cepeškrāsnī uz 45 minūtēm. Trešo reizi saloki mīklu no 4 pusēm.
  6. Darba virsmu bagātīgi nokaisi ar miltiem, lai mīkla nepieliptu. Apgriez formu ar kājām gaisā un pagaidi, līdz mīkla pati izslīd uz galda. Uzmanīgi pielabo ciabatas malas.
  7. Nokaisi mīklu ar miltiem no virspuses un sagatavo tīru kokvilnas virtuves dvieli. Arī dvielim uzkaisi miltus, bet mīklu sadali 3 daļās.
  8. Ar lāpstiņas vai virtuves dēlīša palīdzību vienu mīklas gabaliņu pārcel uz dvieļa. Pārklāj to ar vienu auduma malu. Dvieli nosacīti sadali trijās auduma kārtās katram mīklas gabalam. Uzmanīgi saliec ‘’kabatiņās’’ atlikušos divus gabalus, starp tiem ieklājot audumu, lai mīkla nesaliptu.
  9. Pārklāj mīklu ar otru dvieli un atstāj uz 30 minūtēm. Pa to laiku uzkarsē cepeškrāsni līdz 240 grādiem.Pārliec mīklu uz cepešpannas, kas pārklāta ar pergamentu.
  10. Cepeškrāsns apakšā ielej 50 ml ūdens un cep ciabatu 15 minūtes 240 grādu temperatūrā. Pēc 15 minūtēm samazini karstumu līdz 200 grādiem un cep maizīti vēl 15 minūtes.
  11. Pārliec ciabatu no cepeškrāsns uz restītēm un notraus liekos miltus no garoziņas. Labu apetīti!

Pagatavo arī:

Uz rīves sarīvēju kartupeļus un plānā kārtā lieku uz pannas

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More