Šī marināde neprasa ne etiķi, ne vīnu, pat ne majonēzi. Taču tā ļauj sākt cept šašliku jau pēc 45 minūtēm gaļas marinēšanas. Šašliks, kas pagatavots pēc šīs receptes, izcepas ļoti ātri.
Sveicināti, mani dārgie gardēži! Vienmēr ar prieku uzklausu jūsu viedokli par šo armēņu šašlika marinādes recepti. Esmu atvērts arī objektīvai kritikai — droši rakstiet komentāros!
Armēņu gaļas marinādes recepte šašlikam
Galvenās sastāvdaļas
Armēņu šašlika marinādes pamatā ir nerafinēta saulespuķu eļļa. Vislabāk ir izvēlēties mājas augu eļļu, ko var iegādāties tirgū.
Viena no svarīgākajām sastāvdaļām šajā marinādē ir parastais sīpols. Un sīpolu vajag daudz! Aptuvenā proporcija: puskilograms sīpolu uz vienu kilogramu gaļas. Marinādei vislabāk izvēlēties mazus sīpoliņus. Kāpēc tieši tos? Par to lasiet tālāk.

Kādas garšvielas pievienot marinādes pamatnei, jūs varat izlemt paši. Taču, pēc armēņu pavāra domām, kurš dalījās ar šo recepti, ir svarīgi, lai marinādē noteikti būtu melnie pipari, smaržīgie pipari un koriandrs. Turklāt šīs garšvielas nav jāsamaļ smalkā pulverī — tās jāatstāj rupjā malumā.

No savas pieredzes iesaku marinādei pievienot nedaudz hmeli-suneli garšvielu maisījuma, estragona (var izmantot arī svaigus zariņus) un nedaudz kaltētu kinzas lapu.
Sāls — pēc garšas, taču ņemiet vērā gaļas daudzumu.
Kā pagatavot armēņu marinādi
1.Emaljētā katlā ielejiet 200–300 ml augu eļļas un pievienojiet tai sausās garšvielas. Visu kārtīgi samaisiet un atstājiet eļļu ievilkties ar garšvielām apmēram uz 20 minūtēm.
2.Pa to laiku sagrieziet sīpolus biezos gredzenos (tos var nelobīt no mizas). Te ir viens noderīgs padoms: griežot sīpolus, neatgrieziet galiņus! Šie sīpolu gali vēl noderēs gaļas cepšanas laikā.
3.Vienu nelielu sīpolu sasmalciniet ļoti smalki un kārtīgi samasējiet ar nedaudz rupjās sāls, lai iegūtu pēc iespējas vairāk sīpolu sulas.
4.Pievienojiet sagrieztos un sasmalcinātos sīpolus, kā arī iegūto sulu, aromatizētajai eļļai un visu labi samaisiet.
5.Pēc tam katlā pievienojiet lielos gabalos sagrieztu gaļu (ja runa ir par liellopu vai cūkgaļu).
Padoms: ja šašlikam izmantojat jēra gaļu — sagrieziet to mazākos gabaliņos.

6. Visu kārtīgi samaisām. Ar rokām rūpīgi iemasējam marinādi ar sīpoliem tā, lai katrs gaļas gabaliņš būtu labi pārklāts.
Padoms: ja neplānojat cept gaļu tuvākajā laikā, virspusē bagātīgi pārkaisiet marinētās gaļas gabalus ar pipariem un uzlejiet vēl nedaudz augu eļļas tā, lai marināde pilnībā nosegtu gaļu.
Gatavojam armēņu šašliku
Atceraties, ka iepriekš ieteicu neatgriezt sīpolu galiņus? Tagad tie noderēs! Šašlika vēršanai uz iesma jāievēro šāda kārtība:
- Vispirms uzveriet sīpola galiņu (ar galiņu uz āru),
- Tad – gaļas gabalu,
- Pēc tam sīpola gredzenu,
- Un tā – pārmaiņus: gaļa, sīpols, gaļa, sīpols,
- Beidziet ar vēl vienu sīpola galiņu, atkal ar galiņu vērstu uz iesma galu.
Tas ne tikai izskatīsies skaisti, bet arī piešķirs īpašu garšu un sulīgumu šašlikam.

Kad sīpols apdeg, gaļa piesūcas ar neticami gardu aromātu un garšu! Turklāt jūs iegūsiet arī ļoti garšīgu ceptu sīpolu. Ticiet man — tas būs patiešām garšīgi!
Kāpēc armēņu šašliks gatavojas tik ātri?
Vienkāršiem vārdiem sakot: augu eļļa, kūstot un izgarojot karstumā, palīdz uzsildīt gaļu arī no iekšpuses. Tajā pašā laikā tā neļauj gaļai kļūt sausai — saglabā sulīgumu un mīkstumu.

Laimīgus jums piknikus un gardus šašlikus!
Labu apetīti! Gatavojiet mājās — tas ir vienkārši un izdevīgi!
- Kāpēc armēņu šašliks gatavojas ātrāk par citiem. Gaļas marinādes recepte un citas pagatavošanas nianses
- Esmu izmēģinājusi daudzas receptes, bet atgriežos pie šīs. Vislabākie kabaču jeb cukini ikri bez sarežģītas darbošanās
- Zemeņu ievārījumu vāru tikai pēc šīs receptes – citus nemeklēju, jo saglabājas zemeņu garša un smarža. Un arī bez biezinātāja tas ir biezs
- Uzzināju veidu, kā pagatavot “restorāna” gaļu: mājās to gatavoju viegli un vienkārši, sanāk ļoti garšīgi, un gaļa ir ārkārtīgi maiga
- Kotletes vairs necepu: gatavoju garšīgu ēdienu no 500 g maltās gaļas, kuru dievina visa mana ģimene!