Ko vajag ēst asins veselībai

edzive

Piegādāt šūnām dzīvotspējīgo skābekli, atbrīvot tās no atkritumiem un oglekļa dioksīda – visas šīs funkcijas veiksmīgi veic asinis. Tajās “dzīvo” arī galvenie mūsu imunitātes aizsargi. Mūsu pašsajūta ir tieši atkarīga no asins veselības. Un tās kvalitāti ietekmē mūsu dzīvesveids, tostarp uzturs.

Asinis, tāpat kā citas organisma struktūras, sastāv no šūnām. Šūnas dzīvotspēja ir īslaicīga, kā vienas dienas tauriņa dzīve – tās nepārtraukti atjaunojas; organisms pastāvīgi rada jaunas. No kā? No barības vielām, kuras mēs piegādājam ar ēdienu. Tas sadala mūsu apēsto līdz visvienkāršākajiem elementiem, no nepieciešamā rada šūnas, nevajadzīgo iznīcina. Tas ir ideāli.

Realitātē organismam bieži ir grūtības sadalīt pārtiku līdz elementārām sastāvdaļām, un bieži rodas traucējumi labi noregulētajā sistēmā. Piemēram, slikti košļātā pārtikā grūti uzsūcas ogļhidrāti, bet dzīvnieku tauku, cukura un rafinētas miltu maizes pārpalikums nes sevī vairāk atkritumu nekā derīgo vielu. Rezultāts ir acīmredzams: asinis nepietiekami baro orgānus un audus, atkritumi uzkrājas tauku slānī vai asinsvadu sieniņās… Kopumā nekas labs. Kā tad vajadzētu ēst, lai mūsu asinis savlaicīgi un vajadzīgās devās piegādātu skābekli šūnām, lai tās nebūtu viskozas, bet ar pareizu sastāvu?

Asins sabiezēšana
Kad organismā trūkst šķidruma, asinis kļūst viskozas; to ceļojums pa ķermeni noris ar grūtībām. Kāda var būt pilnvērtīga šūnu un orgānu barošana, ja transportēšanas funkcija ir traucēta! Cilvēks šķiet vesels, taču viņu pastāvīgi piemeklē miegainība, viņš ātri nogurst, un aizvien biežāk viņu pieviļ atmiņa – tas nozīmē, ka ir vērts aizdomāties. Lai tā nenotiktu, ir jāizdzer vismaz 8 glāzes šķidruma dienā, taču tas nav viss. Svarīgi ir arī neatteikties no augu pārtikas, kas palīdz uzturēt šķidrumu organismā.

Tradīcija sākt maltīti ar svaigu dārzeņu salātiem ir ļoti pareiza! Starp citu, augļus un dārzeņus labāk ēst pirms ēdienreizes vai starp ēdienreizēm, nevis kā desertu – tā tie labāk sagremojas, un, līdz ar to, sniedz lielāku labumu.

Asins atšķaidītāji un sabiezētāji

Asins atšķaidītāji:

  • Lasis
  • Vīģes
  • Ķiploki
  • Citrusi (citroni, apelsīni)
  • Olīvas
  • Kastaņi
  • Bietes
  • Granātāboli
  • Ingvers

Asins sabiezētāji:

  • Alkohols
  • Cukurs
  • Grūbas
  • Mārsils
  • Taukus saturoša gaļa
  • Konservi
  • Kūpināti produkti
  • Gāzētie dzērieni
  • Banāni
  • Kartupeļi

5 produkti asins veselībai

Vīnogas
Ļoti labas anēmijas gadījumā un arī vienkārši hroniska noguruma gadījumā. Tajās ir folskābe, bez kuras nevar uzsūkt tik vērtīgo dzelzi eritrocītos, kā arī vitamīns C, B grupas vitamīni, organiskās skābes un daudz ogļhidrātu. Ja problēmas jau ir acīmredzamas, var apēst līdz divām saujām vīnogu dienā.

Uzmanību: Pie aptaukošanās un cukura diabēta labāk izvēlēties citu veidu, kā uzlabot asins veselību. To neiesaka arī pie noslieces uz caureju, kuņģa čūlas un hroniskām izmaiņām plaušās.

Burkāni
Burkāni izvada no asins šūnām toksīnus, aktivizē iekššūnu atjaunošanās procesus un palielina antioksidantu daudzumu asinīs, tādējādi samazinot onkoloģisko slimību attīstības risku. Kas ir pārsteidzoši, ja burkānus apstrādā termiski, veidojas jauni ķīmiskie savienojumi-antioksidanti.

Uzmanību: Nepārslogojiet sevi. Pretējā gadījumā aknas nevarēs tikt galā ar lieko karotīnu, kas atrodas burkānos; Pie čūlas paasinājuma un tievās zarnas iekaisuma burkānus labāk pilnībā izslēgt no uztura.

Āboli
Ābolos ir mazliet no visiem vitamīniem un mikroelementiem. Tajos ir vielas, kas palīdz uzsūkties dzelzij no citiem avotiem. Tāpat ābolos ir kalcijs, kas nepieciešams normālai asins sarecēšanai. Taču visvairāk ābolos ir pektīnu – polisaharīdu, kas palīdz samazināt holesterīna līmeni asinīs.

Uzmanību: Pie paaugstinātas kuņģa skābuma izvēlieties saldākas ābolu šķirnes.

Bietes
B grupas vitamīni, dzelzs sāļi, folskābe – īsts asinsradi veicinošs sakņu dārzenis. Bietes arī normalizē asinsriti, stiprina asinsvadu sieniņas un aktīvi novērš sklerotiskas izmaiņas. Ja trīs līdz četras reizes dienā dzert pusi glāzes biešu sulas, sajauktas ar medu, iespējams izārstēt dzelzs deficīta anēmiju bez medikamentiem.

Uzmanību: Sulu pirms lietošanas vajadzētu vismaz trīs stundas noturēt ledusskapī, lai iztvaikotu vielas, kas var izraisīt asinsvadu spazmas. Bietes nav ieteicamas nierakmeņu slimības vai nieru mazspējas gadījumā. Pie kuņģa-zarnu trakta iekaisuma slimībām – lietot ļoti piesardzīgi!

Aknas
Aknās ir vairāk vērtīgu vielu nekā gaļas izgriezumā, turklāt tās visas labi uzsūcas, arī dzelzs. Aknas uzlabo asins sarecēšanu un novērš trombu veidošanos (pateicoties heparīna un kalcija saturam), efektīvi cīnās ar anēmiju (dzelzs un folskābe darbojas tandēmā), un tām ir pretiekaisuma īpašības (pateicoties vara saturam). Tikai jāatceras – aknas jāgatavo ātri, pretējā gadījumā lielākā daļa vērtīgo vielu tiks zaudētas.

Uzmanību: gados vecākiem cilvēkiem nevajadzētu pārmērīgi aizrauties ar aknu ēdieniem – tajās ir daudz olbaltumvielu un vielu, kas var veicināt podagras attīstību.


You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More