Kārtainās mīklas kruasāni: Kas noteikti ir jāņem vērā, lai pagatavotu ideālus kruasānus!

edzive

Kārtainās mīklas kruasāni ar pildījumu ir kļuvuši par patīkama un garšīga rīta sastāvdaļu. Protams, tos var pasūtīt vai nopirkt tuvākajā ceptuvē. Tomēr šīs smalkmaizītes tu vari iemācīties izcept arī pati. Tas ir diezgan darbietilpīgs process, taču mūsu padomi ļaus tev izvairīties no daudzām kļūdām un visu izdarīt vislabākajā veidā. 

Kārtainās mīklas kruasāni ar pildījumu

Iesākumā neliela ekskursija vēsturē visiem tiem, kam patīk gremdēties nostāstos par ēdienu izcelšanos. Daudzi uzskata, ka kruasānus ir izdomājusi francūži, taču tas nav tiesa. Patiesībā šī kārtainā radziņa dzimtene ir Austrija. Pastāv vairākas leģendas par to, kā kruasāns ir nonācis Francijā, tomēr tajās visās tiek vēstīts, ka pirmo reizi to ir pagatavojuši tieši austrieši.

Tomēr Austrijā kruasāns vairāk līdzinājās radziņam, ne velti augstāk tas tā tika nosaukts. Toties francūži pilnveidoja kārtainās mīklas pagatavošanu, pievienojot tai raugu un daudz vairāk sviesta. Tieši šo sastāvdaļu klātbūtne tad arī atšķir mūsdienu kruasānu no sava senča. Starp citu, krusasānu var viegli atritināt kā lentu pat pēc izcepšanas. Lūk, kāda starpība!

Kas noteikti ir jāņem vērā, lai pagatavotu ideālus kruasānus

  1. Skābekļa daudzumam mīklā ir ļoti liela nozīme. Tieši tāpēc mīklas iejaukšana ar gandrīz pats svarīgākais process. Taču nepārcentieties…
  2. Nevajag steigties. Mīkla kruasāniem uzbriest lēni. Tam tā ir jābūt, tāpēc nesteidzieties.
  3. Nevajag ekonomēt uz sastāvdaļām. Tu vari ievērot pilnīgi visas prasības pagatavošanas procesā, taču tevi var pievilt sastāvdaļu kvalitāte. Īpaši svarīga ir rauga un sviesta kvalitāte. 
  4. Veltnējot mīklu, ir jāmaina tās virziens. Tā mīkla kļūs daudz elastīgāka, un darboties ar to būs vieglāk.
  5. Vienam kilogramam mīklas ir jāizmanto no 250 līdz 300 g sviesta. Tādas ir ideālas proporcijas mīklas un sviesta savienošanas etapā.
  6. Komponentu konsistence šajā etapā ir ārkārtīgi svarīga. Gan mīklai, gan sviestam ir jābūt apmēram vienādā konsistencē.
  7. Raudzēšanas ilgums ietekmē gatavā izstrādājuma garšu. Jo tas ir ilgāks, jo garšīgāk.

Lasi arī: Mūžu dzīvo, mūžu mācies! 20 knifi, lai mīkla būtu izdevusies

Kārtainās mīklas kruasānu recepte

Sastāvdaļas

Pagatavošana

1.Izsijātiem miltiem pievieno, cukuru sāli un pienu. Pievieno arī raugu. Neaizmirsti to pirms tam iemērkt ūdenī. 

2.Iejauc elastīgu mīklu. Mīcīšanas ilgums – pusstunda. Pēc tam mīkla ir jāapklāj ar dvieli un jānoliek ledusskapī līdz nākamajai dienai.

3.Otrā dienā izveltnē mīklu 1 cm biezā slānī taisnstūra formā. Vienā pusē uzliec sviestu un pārliec pāri otru pusi. Plāksnes malas saspied un izlīdzini ar mīklas rulli. Saloki plāksni divas reizes uz pusēm. 

4.Pēc raudzēšanas jārīkojas ātri: izveltnē mīklu taisnstūra plāksnē 3 mm biezumā un 30 cm garumā. Tad pārgriez mīklu divās līdzīgās lentās un uzliec vien u otrai virsū. Ātri izgriez trijstūrus ar apmēram 12 cm pamatni.

5.Tagad tu vari no trijstūriem uzmanīgi satīt kruasānus. Sāc tīt no pamatnes, viegli pastiepjot mīklu uz abām pusēm. Viegli samitrini cepešpannu un saliec uz tās kruasānus, atstatus vienu no otra. Kruasāna galiņam ir jābūt apakšā. Apsmērē izstrādājumus ar olu.

6.Pēc otrās raudzēšanas var ķerties pie cepšanas. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 250 grādiem un cep kruasānus apmēram 12 minūtes.

Gatavus kruasānus var pildīt ar jebkuru ievārījumu, bet var tos izmantot arī kā bulciņas, sagriežot tos divās daļās. Tādi izstrādājumi lieliski saskanēs ar šķiņķi un cieto sieru. Neaizmirsti pievienot nedaudz gurķīšu un zaļumu!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More