Aukstās zivju uzkodas – tā ir atsevišķa vēsture. Pavārgrāmatās tām vienmēr ir bijusi atsevišķa sadaļa. Pie visas jūras bagātības nevajag aizmirst arī par tik maigo un oriģinālo ēdienu kā ”zivju astītes ” – tās gatavoja vēl mūsu vecmāmiņas.
Ideja ir tajā, ka vafeļu glāzītes piepilda ar maigu zivju un rīsu pildījumu. Noderēs jebkuri konservi un jo labāka kvalitāte, jo labāka garša.
Sastāvdaļas:
- Sardīne eļļā – 450g
- Rīsi – 200g
- Olas – 2gb
- Sīpoli – 2gb
- Eļļa – pēc garšas
- Sāls – pēc garšas
- Pipari – pēc garšas
- Vafeļu konusi
- Majonēze – 3 ēd. kar.
Pagatavošana:
Liek vārīties rīsus. Pa to laiku smalki sagriež sīpolu un apcep nelielā eļļas daudzumā līdz kļūst caurspīdīgi.
Zivi kopā ar sulu vai eļļu saspaida ar dakšiņu. Pievieno zivij atdzesētus rīsus un sīpolus, samaisa līdz viendabīgai masai. Pieber sāli, piparus. Parasti zivs konservos jau ir ar garšvielām, bet rīsi un sīpoli paņems šo garšu un var būt, ka būs par maz garšvielu.
Sakuļ olas. Vafeļu konusus piepilda ar zivs un rīsu pildījumu un ļauj nedaudz ievilkties. Tam vajadzēs vien pāris minūtes. Katru konusu apmērcē olā un liek uz karstas pannas.
Apcep līdz zeltainai krāsai no katras puses un liek uz šķīvja. Ļauj zivju astītēm nedaudz atdzist ledusskapī un pēc tam var pasniegt. Šo uzkodu pasniedz tikai aukstā veidā. Kraukšķošais vafeļu konuss izmirkst un vairāk līdzinās maigam plācenim ar zivju garšu.