Jauno kartupelīšu sezona ir atklāta! Vai zinājāt, ka kartupelīši vislabāk savu garšu un aromātu saglabā, ja tos liek nevis aukstā, bet karstā ūdenī? Tad saknes saglabā savu unikālo garšu.
Esam sagatavojuši pāris unikālas receptes, kas kartupelīšus padarīs niansētus un interesantus! Nebaidieties eksperimentēt!
Vārīti jaunie kartupelīši ar dillēm
Sastāvdaļas:
- 1 – 1,5kg jaunie kartupelīšis
- 100 – 150g sviesta
- sāls pēc garšas
- 1 saisķis dilles
- 2 – 3 ķiploku daiviņas
Pagatavošana:
Ar metāla sūkļa palīdzību kartupelīšus noskrāpē no mizas un netīrumiem. Pēc tam vēlreiz rūpīgi kartupelīšus nomazgā un liek vārīties karstā ūdenī uz pannas. Kamēr tie vārās sakapā dilles un smalki sagriež ķiploku daiviņas. Kad kartupeļi gatavi, nolej lieko ūdeni, kartupeļiem pievieno sviestu, dilles un ķiploku. Pannai uzliek vāku un mazliet pasutina. Tad noņem no uguns un atstāj vēl 5 minūtes, lai aromāti ievelkas.
Cepti jaunie kartupelīši
Sastāvdaļas:
- 1kg jauno kartupelīšu
- 5 ķiploku daiviņas
- rozmarīna saišķis
- 100g sviesta
- sāls pēc garšas
- melnie pipari pēc garšas
Pagatavošana:
Izmantojot metāla sūkli, kartupeļus notīra, tad sagriež uz pusēm un vāra tos verdošā ūdenī līdz tie ir pusizvārījušies (aptuveni 10 minūtes). Tad nolej ūdeni un ļauj kartupeļiem apžūt. Ieliek kartueplīšus cepamajaā traukā, pievieno attīrītās ķiploku daivas, sāli un piparus. Sviestu sagriež mazos kubiņos un izkārto uz kartupeļiem, tad pievieno smalcinātu rozmarīnu. Tad cepamo trauku liek cepeškrāsnī uz 180 grādiem 40 minūtes. Cepšanas laikā iesakām periodiski kartupelīšus apmaisīt. Pirms pasniegšanas apkaisa ar smalcinātām dillēm.
Jaunie kartupelīši ar suluguni sieru
Pagatavošana:
- 1kg jaunie kartupelīši
- 3 – 5 ķiploku daivas
- 2 ēdamkarotes sviesta
- 200 g suluguni siera
- zaļumi pēc garšas
- sāls pēc garšas
Pagatavošana:
Kartupeļus attīra ar metāla sūkli, tad liek vārīties verdošā ūdenī un vāra 15 minūtes. Ķiplokus nomizo un sagriež, ieliek sviestu uzkarsētā pannā, izkausē, pievieno ķiplokus un ļauj, lai sviests pastāv 20 minūtes, kamēr pievelkas ar garšu. Kartupeļus liek cepamajā traukā un aplej ar izkausēto sviestu. Suluguni sieru sagriež 1,5 cm platās šķēlītēs un kārto uz kartupeļiem. Visu liek cepeškrāsnī uz 200 grādiem un cep līdz siers ir izkusis.
Cepti jaunie kartupeļi
Sastāvdaļas:
- 1kg jauno kartupelīšu
- 2 – 3 ēdamkarotes saulespuķu eļļas
- 1 saišķis dilles
- sāls pēc garšas
- 1 tējkarote sviesta
Pagatavošana:
Rūpīgi nomazgā un nosusina kartupelīšus. Dziļļā pannā lej saulespuķu eļļu, tad pannā liek kartupeļus un 15 – 20 minūtes cep pannā zem vāka, svarīgi, ka kartupeļus ik pa laikam kārtīgi sakrata. Sagriež dilles un ķiplokus un arī apcep uz pannas. Sviestu pievieno uz pašām beigām.
Jauno kartupelīšu salāti
Sastāvdaļas:
- 500g jaunie kartupelīši
- 200g zaļās pupiņas
- 120g sardīnes eļļā
- nedaudz olīvas bez kauliņiem
- puse citrona sulas
- 1 ēdamkarote olīveļļas
- sāls pēc garšas
- malti melnie pipari
Pagatavošana:
Kartupelīšus nomizo un katru sagriež trijās daļās, tad novāra visus līdz gatavībai. Zaļās pupiņas sagriež mazos gabalos un ieliek pannā aptuveni 3 minūtes pirms kartupeļi ir gatavi. Visu atdzesē. Sardīnes liek salātu traukā, pievieno sāli, piparus, citronu sulu un sardīnes saspaida ar dakšiņu. Tad pievieno smalki sagrieztas olīvas, vārītos kartupeļus ar zaļajām pupiņām, pievieno olīveļļu, visu samaisa un atstāj 15 minūtes.