Burkāni ir viens no visvairāk pieprasītajiem dārzeņiem katras ģimenes uzturā. Bet mājsaimnieces nezina daudz veidu, kā tos pagatavot. Pievērsiet uzmanību dažām neparastām burkānu receptēm, kuras patiks pat bērniem.
Cepti burkāni ar sieru
Izsmalcināts un viegli pagatavojams ēdiens.
Sastāvdaļas
- Svaigs burkāns – 3gb.
- Rīvēts siers -1 glāze (labāk cieto šķirņu siers)
- Svaigi pētersīļi
- Eļļa – 1 ēd.kar.
- Melni pipari malti – pēc garšas
- Koriandrs malts – pēc garšas
Pagatavošana
Burkānus nomizo un vāra 5 minūtes. Kamēr burkāns vārās – uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Atsevišķā traukā sajauc smalki sagrieztus pētersīļus un garšvielas. Ieeļļo cepšanas trauku ar augu eļļu un izklāj burkānus, iepriekš plāni sagrieztus ripiņās. Atstarpe starp burkāniem ir piepildīta ar siera maisījumu un garšvielām. Eļļot augšpusi ar augu eļļu, lai ēdiens cepšanas laikā nepiedegtu. Gatavot cepeškrāsnī apmēram 20 minūtes. Ja krāsns ir aprīkota ar grilu, to var ieslēgt, kad līdz pabeigšanai ir ēdiena pagatavošanas beigām atlikušas 3 – 5 minūtes.
Lasi arī: 10 labākie pupiņu salāti: sātīgi, gardi un barojoši
Burkānu pankūkas
Šo pankūku spilgti oranžā krāsa ne tikai iepriecinās bērnu, bet arī uzlādēs visu ģimeni ar pozitīvām emocijām visas dienas garumā.
Sastāvdaļas
- Rīvēti burkāni – 1 glāze
- Piens ar zemu tauku saturu – 1 glāze
- Ūdens – 1 glāze
- Olas – 3gb.
- Cukurs – 3 ēd.kar.
- Eļļa – 3 ēd.kar.
- Šķipsniņa sāls
Pagatavošana
Sakuļ olas ar cukuru un sāli, līdz izveidojas biezas putas. Pievieno ūdeni un pienu. Vēlreiz labi sakult un lēnām iesijā miltus, lai neveidotos gabaliņi. Masai pievieno smalki sarīvētus burkānus, pievieno eļļu. Kārtīgi samaisīt. Cep karstā un ieeļļotā pannā.
Padoms! Pankūkas var pagatavot bez cukura. Pasniegt ieteicams ar siera pildījumu.
Burkānu kotletes
Pēc burkānu kotlešu pagatavošanas izmantojot šo recepti esiet gatavi, ka būs nepieciešams papildinājums.
Sastāvdaļas
- Vidēja lieluma burkāni – 5 gb.
- Manna – 2 ēd.kar.
- Kviešu milti 2 ēd.kar. + maizes cepšanai
- Ola – 1 gb.
- Cukurs – 2 tējk.
- Žāvēts baziliks – pēc garšas
- Svaigais siers – 3 ēd.kar.
- Sāls – 0,5 tējk.
Pagatavošana
Burkānus nomizo un sarīvē uz rupjas rīves. Uz rupjas rīves jārīvē, lai kotletes sanāktu sulīgas. Liek iepriekš uzkarsētā pannā. Pievieno sāli, cukuru un garšvielas, samaisa, cep līdz mīkstai konsistencei. Pārliek sautētos burkānus lielā bļodā, pievieno sieru, mannu un miltus. Sakuļ olu, iemaisa masā un ļauj pastāvēt, lai manna uzsūc pēc iespējas vairāk mitruma. Ar ēdamkaroti veido kotletes. Apviļā miltos un cep zeltaini brūnas.
Marinēti burkāni
Šī recepte noderēs gan lietošanai uzreiz, gan sagatavošanai ziemai.
Sastāvdaļas
- Lieli burkāni – 3-5gb.
- Ķiploku daiviņas – pusglāze
- Ūdens – 1l
- Etiķis 9% – 2 ēd.kar.
- Cukurs – 2 ēd.kar.
- Lauru lapas – 4 gb.
- Smaržīgie pipari – 0.5 tējk.
- Sāls
Pagatavošana
Burkānus nomizo un sagriež kubiciņos vai ripiņās. Nomizo ķiplokus. Tīrā burkā kārtām liek burkānus un ķiplokus, pievieno garšvielas. Pagatavo marinādi, vārot ūdeni ar sāli, cukuru un etiķi. Vāra 2-3 minūtes,lai ievelkas garšas. Uzlej marinādi burkāniem un burku aizver ar vāku.
Padoms! Burkānus var ēst jau nākamajā dienā, un tos var uzglabāt visu ziemu. Garšai var pievienot svaigus mārrutkus.
Burkānu čipsi
Vai čipsi var būt veselīgi? Noteikti var! Ja tos gatavo mājās no burkāniem.
Sastāvdaļas
- Burkāni
- Olīveļļa
- Garšvielas-pēc izvēles
- Sāls – var nebūt
Pagatavošana
Burkānus nomizo un sagriež plānās šķēlītēs. Var izmantot dārzeņu smalcinātāju. Liek bļodā un pievieno garšvielas,olīveļļu. Viegli samaisa,tā lai nesalūzt. Liek uz cepampapīra. Cep cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 140 grādiem, apmēram 20 min. Tad katru aplīti apgriež un cep vēl ap 20 min.
Padoms! Gatavos čipsus var apkaisīt ar sāli vai ēst tāpat. Izvēlies lielākus burkānus, jo tie ir sausāki un vieglāk sagriežami.
Lasi arī: Fantastisks biezpiena krēms tortēm – nereāli garšīgs! Ķeriet recepti!
Burkānu kūka
Šāds deserts neatstās vienaldzīgu nevienu ģimenes locekli, kā arī patīkami pārsteigs viesus.
Sastāvdaļas
- Rīvēti burkāni – 3 ēd.kar.
- Cukurs – 1 ēd.kar.
- Kviešu milti – 300g
- Cepamais pulveris mīklai – 1tējk.
- Eļļa – 3.ēd.kar.
- Olas – 3gb.
Krēmam
- Skābs krējums 20% tauku – 0.5l
- Cukurs – 150g
Pagatavošana
Olām pievieno cukuru, maisa. Pakāpeniski pievieno eļļu, cepamo pulveri, miltus. Pievieno sagatavotos burkānus. Maisa līdz mīkla ir viendabīgas konsistences. Sadala mīklu divās daļās un liek katru savā formā. Cep cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 180 grādiem, 30 minūtes. Atdzesē un ripu sadala divās daļās. Izmanto asu robainu nazi.
Krēmam – krējumam pievieno cukuru un sakuļ līdz vienveidīgai konsistencei. Izceptās burkānu ripas liek uz šķivja un pārklāj ar krēmu. Kārto kārtās. Liek kūku ledusskapī uz 30 minūtēm. Var dekorēt ar zemesriekstiem, valriekstiem.