Joprojām valda stereotips, ka kartupeļi ir galvenais lieko centimetru vaininieks jostasvietā. Tomēr mēs steidzamies informēt, ka tas tā nav. Eksperti šajos jautājumos jau sen ir kliedējuši šādu mītu. Bet šeit ir arī nianses. Šodien mēs runājam par to, kā pagatavot kartupeļus, lai nezaudētu līdzsvaru.
KĀ GATAVOT KARTUPEĻUS
Kur tas viss sākās? Tā kā kartupelis satur lielu daudzumu ogļhidrātu, tas nekavējoties tika ierakstīts aizliegto pārtikas produktu kategorijā. Vismaz tiem, kam rūp figūra.
Taču eksperti jau sen apgalvo, ka ogļhidrāti nav ļaunums, bet tikai daļa no uztura. Savukārt kartupeļi ir salikti un veselīgi ogļhidrāti, kas satur daudzas uzturvielas. Papildus ogļhidrātiem tie satur šķiedrvielas, olbaltumvielas, vitamīnus un minerālvielas. Tāpēc nav ieteicams to izslēgt no uztura.
Ir bijuši pat pētījumi. Divas cilvēku grupas kādu laiku ēda mazkaloriju ēdienkarti. Vienā grupā kartupeļi bija daļa no uztura, bet otrā grupā tie nebija. Rezultāti liecināja par svara zudumu abās grupās. Tas nozīmē, ka pašam kartupelim nebija nekādas ietekmes.
Mūsu iecienītākajam dārzeņiem vajadzētu būt uzturā, bet jums tie ir pareizi jāpagatavo. Galu galā visu izšķir gatavošanas metode. Izdomāsim, kā labāk pagatavot kartupeļus un no kā atturēties.
Labāk neēst ceptus kartupeļus! Viss ir par eļļas pievienošanu. Tās dēļ palielinās tukšo un nevajadzīgo kaloriju skaits. Vislabāk dārzeņus cept cepeškrāsnī vai vārīt. Cepšanas laikā nepievienojiet bekonu, sieru, krējumu vai majonēzi. Galu galā tās ir pārāk daudz papildu kaloriju. Vajadzētu arī atturēties no kartupeļu biezeņa vārīšanas.
Sekojiet līdzi porcijas lielumam. Daudz svarīgāk ir tas, cik daudz pārtikas mēs patērējam, nevis to, ko mēs ēdam. Kartupeļi ir veselīgs uztura papildinājums. Taču, ja apēdat vairāk, nekā organismam nepieciešams, tad no liekiem centimetriem izvairīties nevar. Arī uzturam jābūt daudzveidīgam. Eksperti iesaka ēst 4 līdz 8 porcijas cieti saturošu dārzeņu nedēļā.
Ēdiet kartupeļus ar mizu. Mizā ir lielākā daļa šķiedrvielu. Viens vidējs kartupelis ar mizu nodrošina 7% no ikdienas šķiedrvielu nepieciešamības. Tāpēc kartupeļus vislabāk cept ar mizu. Tas ir garšīgi un barojoši. Pievienojiet kartupeļiem svaigus salātus un nedaudz gaļas – sabalansētas vakariņas ir gatavas.
Tā nu mēs esam nonākuši pie secinājuma, ka kartupeļos nav nekā briesmīga. Tāpat kā jebkurā citā produktā. Daudz svarīgāks ir līdzsvars un veselais saprāts. Dažreiz jūs varat ēst savus iecienītākos frī kartupeļus, ja vien tas viss ir ar mēru.
Ēd ar prieku un baudi dzīvi! Ja jums ir kāda garda un veselīga kartupeļu pagatavošanas metode, tad padalieties komentāros!