Šie konservētie tomāti, pēc manu radu un draugu domām, ir visgaršīgākie no tiem, ko viņi ir mēģinājuši. Katru gadu cenšos palielināt šo sagatavju skaitu, bet vienalga, līdz pavasarim nekas nepaliek, viss ir apēsts.
Šie tomāti ir ne tikai ļoti garšīgi, bet arī vienkārši lieliski izskatās. Tas būs lielisks ciemakukulis!
Tomāti, it kā sniegā. Šīs konservācijas sagatavošana ir pārsteidzoši vienkārša.
No galvenajiem produktiem jums būs nepieciešami paši tomāti un daudz ķiploku. Tomātus labāk izvēlēties gaļīgākus, īpaši laba ir “cream” šķirne. Ķiplokus labāk ņemt mājas. Kaut kā nopirku ķīniešu ķiplokus, burciņā tas kļuva zaļš, neizskatījās īpaši labi, lai gan garšu tas neietekmēja.
Vienai trīs litru burkai jums būs nepieciešams:
- tomāti – apmēram divi kilogrami;
- ķiploki – 1-3 ēdamkarotes, šeit tiešām ir jāskatās pēc vēlmēm. Mums patīk vairāk ķiploku, es lieku 3 karotes.
- 1 tējkarote 70% etiķskābes (vai aptuveni 7 ēdamkarotes etiķa) uz 3 litru burciņu. Ja burka ir mazāka, tad etiķa ir mazāk.
Marinādei uz 1 litru ūdens:
- sāls – 2 ēdamkarotes;
- cukurs – 4 ēdamkarotes.
Katrai burciņai pievienoju arī tējkaroti 70% etiķskābes. Es mēģināju to darīt ar 9% etiķi, uzlēju to attiecīgi vairāk – viena ēdamkarote etiķa esences ir līdzvērtīga aptuveni 7 ēdamkarotēm galda etiķa. Es arī to darīju ar citronskābi, bet nevarēju atrast ideālo proporciju. Vai nu skābe atšķiras, vai arī rezultāts bija atšķirīgs.
Es nomazgāju tomātus ar karstu ūdeni. Vietā, kur bija piestiprināts kātiņš, katru augli ieduru ar iesmiņu, tā tomāti mazāk plaisās. Tomātus saliku sterilizētās burkās pēc iespējas ciešāk.
Starp citu, es jau vairākus gadus sterilizēju burkas ar tā saucamo auksto metodi. Burkas nomazgāju ar karstu ūdeni un sodu, pārleju dažas ēdamkarotes etiķa. Atliek sakratīt burkas un pagriezt, tad, aizvērusi vāku, apgriežu otrādi, lai arī vāks tiek sterilizēts. Etiķi ieleju nākamajā burkā, burka gatava, neviena vēl nav uzsprāgusi.
Tomātus saliek, aplej ar verdošu ūdeni. Lai burka droši vien neplīst, vispirms uzleju diezgan daudz ūdens, līdz apakšai, dažas minūtes burka uzsils un neplīst.
Ieleju verdošu ūdeni līdz augšai, burciņas pārklāju ar vāku un atstāju visu 20-30 minūtes. Pa to laiku strādāšu pie marinādes un ķiplokiem.
Ķiplokus sarīvēju uz rīves, lai burciņā izskatās smukāk, var arī ar blenderi, nav nozīmes.
Marinādi pagatavo vienkārši, ūdenim pievieno sāli un cukuru un uzvāra. Kad ūdens burkās ir gandrīz atdzisis, es to notecinu un pievienoju ķiplokus.
Un tad burkas līdz augšai piepildu ar marinādi.
Burkas aizvākoju un apgriežu otrādi, satinu siltāk, lai viss pēc iespējas ilgāk atdziest. Tātad tomāti sniegā tiks uzglabāti istabas temperatūrā bez zaudējumiem.
Mūsu ģimenē šie tomāti ir topā! Labu apetīti!