Ziedkāposti ir viegli pieejami jebkurā laikā, bet to sezona ir vasaras beigās un agrā rudenī . Tieši šajā laikā garšīgākajam ziedkopām ir vislielākā uzturvērtība.
Marinēti ziedkāposti
Atšķirībā no daudzām citām uzkodām, marinētiem ziedkāpostiem ir zems kaloriju daudzums, tie satur tikai 25 kcal uz 100 g svaigā veidā. Ziedkāposts ir īpaši labvēlīgs svara zaudēšanai, jo tajā ir viegli sagremojami proteīni, kā arī tie bagātina ķermeni ar dzelzi.
Mēs jums iesakām, kā marinēt ziedkāpostu pēc trijām populārām receptēm: daži paņēmieni ir asāki, dažiem ir bagātīga garša, un daži ir kraukšķīgāki.
Ziedkāpostu salāti ziemai
Sastāvdaļas
- 1 kg ziedkāpostu
- 1,5 kg paprikas
- 1 čili pipars
- 1 kg burkānu
- 200 ml etiķa
- 200 ml augu eļļas
- 100 g cukura
- 50 g sāls
Pagatavošana
Ziedkāpostu sadala un pārlej ar verdošu ūdeni. Sagriež papriku un sajauc ar rīvētiem burkāniem un sasmalcinātiem čili pipariem. Apkaisa ar sāli, cukuru, atstāj uz dienu. Nolej iegūto sulu, pievieno eļļu un etiķi, un uzvāra. Sakārto dārzeņus burkās, ielejiet marinādi un 12 minūtes sterilizējiet burkas verdošā ūdenī. Aizvākojiet, ietiniet dvielī un ļaujiet pilnībā atdzist.
Ziedkāposti tomātu sulā
Sastāvdaļas
- 1 kg ziedkāpostu
- 1 paprika
- 700 g tomātu
- 3 daivas ķiploki
- 2 ēd.k. cukurs
- 1,5 ēd.k. sāls
- 50 ml etiķa
- 50 ml saulespuķu eļļas
Pagatavošana
Ziedkāpostam noņem lapas, sadala ziedkopās un noskalo. Iemetiet vārošā ūdenī uz 4 minūtes, ūdeni nolej un atdzesējiet. Kamēr ziedkāposti atdziest, lieciet tomātus gaļas mašīnā vai sasmalciniet tos blenderī kopā ar papriku un ķiploku. Pievienojiet sāli, cukuru, sviestu un visu katliņā uzvāra. Pavāra 5 minūtes, pēc tam pievienojiet ziedkāpostu un tomātus un pavāra vēl 10 minūtes. Pēdējā etapā pielejiet etiķi, mazliet pavāra un pilda burkās.
Kraukšķīgi ziedkāposti ar bietēm
Sastāvdaļas
- 2 kg ziedkāposti
- 1 biete
- 3 ķiploka daiviņas
- 2 ēd.k. sāls
- smaržīgie pipari
- 1 tējk. bazilika
- 2 ēd.k. cukurs
- 3 ēd.k. etiķis
Pagatavošana
Sagatavojiet sastāvdaļas: nomizojiet un sagrieziet ķiplokus, ziedkāpostus nomazgājiet un sadaliet ziedkopās, nomizojiet un sagrieziet bietes šķēlēs. Sadaliet ķiplokus sterilās burkās vienlīdzīgā daudzumā, ielieciet katrā vienu lauru lapu. Tad bietes un ziedkāpostus salieciet burkās, pārlejiet dārzeņus ar verdošu ūdeni un atstājiet 20 minūtes. Šķidrumu no burkām lej katlā, pievienojiet atlikušās garšvielas un vāriet 5 minūtes pēc tam, kad ūdens uzmetis burbuli. Visbeidzot, pievieno etiķi, marinādi ielej burkās un burkas aizvāko. Ietiniet dvielī un turiet līdz atdziest.