Vai esat kādreiz mēģinājuši cept gaisīgu maizi ar lieliem caurumiem? Itāļu “ciabatta” ir viena no visgardākajām maizēm. Šī mīkla ir neticami gaisīga un turklāt arī fitnesa treneti to ir iemīļojuši. Kāpēc? Tas ir pateicoties ilgstošai mīklas fermentācijai: mīklai jānostāvas diezgan ilgu laiku un tajā laikā maizē veidojas dažādi procesi, kas rezultējas ar caurumiem.
Tāpat kā daudzus citus ēdienus, arī šo jūs variet pagatavot mājās! Turklāt bez īpašām sastāvdaļām.
Sastāvdaļas
- 450g kviešu milti
- 400ml ūdens
- 2g rauga
- 1 tējkarote sāls
Pagatavošana
Izsijājiet miltus (400g) lielā bļodā ar augstām malām, kurā mīcīsiet mīklu. Pievienojiet sāli un samaisiet.

Raugu izšķīdina siltā ūdenī (tieši tā, 2g rauga uz 400 ml ūdens). Pēc tam ūdeni ar raugu lēni pievieno miltiem un maisa, mīca.

Un tad galvenais triks jeb noslēpums – trauku pārklāj ar drāniņu un mīklu atstāj istabas temperatūrā 12h (bet ne vairāk kā 20h) un ļauj tai rūgt. Patiecoties maizes rūgšanas ilgumam, tā būs tāda kā “ciabatta”.

Uz galda izkaisa atlikušos 50g miltu un uzmanīgi liek mīklu uz galda, tad nedaudz nedaudz apsmērē ar eļļu un ļauj vēl 2 – 3 stundas nostāvēties.

Cepeškrāsni kopā ar cepamo plāti uzkarsē līdz 250 grādiem. Mīklu liek uz plātes un liek krāsnī.

Cep 15 minūtes no vienas puses, tad apgriež otrādi un cep vēl 20 minūtes.
