Kartupeļu maize labi der pie gaļas ēdieniem, zupām vai vienkārši ar krējumu vai adžiku. Kādi tikai maizes veidi nav nājuši klajā! Ir gan saldās, gan klasiskās maizes, bet šodien gatavosim kartupeļu maizi. Recepte oriģināla, neparasta, gatavosim mazo bulciņu formā. Maize ar kartupeļiem satur 2 reizes vairāk olbaltumvielu un šķiedrvielu un saglabājas svaiga daudz ilgāk. Tā ir mīksta un ļoti gaisīga. Es iemīlējos šajā maizē no pirmā kumosa!
Pagatavošana
Sāksim gatavot rauga mīklu. Bļodā iesit 1 olu, ielej 100 ml augu eļļas un ieber paciņu ar sauso raugu. Sastāvdaļas sajauc ar putojamo slotiņu.
Pēc tam pielej 400 ml silta piena (apmēram 40 grādi), ielej 1 tējk. smalko sāli un samaisiet.
Ņemam 3 kartupeļus, kas sver 300-350 g, sarīvējam uz rupjās rīves un ieberam mīklā, arī uz rupjās rīves sarīvējam sieru un pievienojam pārējām sastāvdaļām. Vēlreiz samaisiet un pa daļām sāciet pievienot izsijātus miltus. Rezultātā milti būs 800-850 g.
Ieeļļojiet mīklu un bļodu ar augu eļļu, pārklājiet ar plānu dvieli un novietojiet to siltā vietā. Ieliku elektriskajā cepeškrāsnī, ieslēdzu uz 40 grādiem, aizveru durvis.
Ņemam taisnstūrveida cepamtrauku (manas formas izmērs ir 27×30 cm) un ieziežam ar mīkstu sviestu, rokas labi ieziežam ar augu eļļu, lai mīkla nelīp.
Mēs to nedaudz saplacinām tieši bļodā un pārnesam uz formu. Mīklu ar rokām izklāj pa veidnes apakšu, pārklāj ar dvieli un atstāj siltā vietā uz 15-20 minūtēm. Pa to laiku sagriež siera gabalu mazās šķēlēs. Var ņemt jebkuru sieru, iesaku tādu, kas labi kūst. Man ir mocarella. Lietoju arī picai.
Mīkla ir vienkārši krāšņa, ļoti gaisīga! Vēlreiz ieziež rokas ar eļļu. Ar pirkstiem izspiežam mīklā bedrītes, iegūstot šīs svītras. Mīklu sadalām 2 daļās. Tādējādi mēs piešķiram mīklai mazas maizes formu. Un starp tiem ievieto sieru, kas tika iepriekš sagriezts.
Lai iegūtu skaistas apbrūnejušas maizītes skatu, iezied mīklu ar dzeltenuma un piena maisījumu un pārkaisa ar apceptām sezama sēkliņām. Liekam cept līdz 180 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī 30-35 minūtes.
Garda, viegli pagatavojama un ļoti smaržīga kartupeļu maize gatava! Ja vēlas, mīklai var pievienot arī apceptus sīpolus, svaigus sasmalcinātus garšaugus vai apceptas sēklas. Maizi ir viegli sagriezt un izņemt no veidnes. Maize ļoti gaisīga, drupačaina poraina un mīksta. Pēc atdzišanas maizi uzglabā maisiņā, tā vairākas dienas paliek svaiga.
Sastāvdaļas
- ola – 1gab.
- piens – 400ml
- sausais raugs – 11g
- sāls – 1 tējakrote
- kartupeļi – 3gab.
- cietais siers – 220g
- milti – 800-850g
- mocarellas siers – 180g
Glazūrai
- 1 olas dzeltenums
- 1 ēdamkarote miltu
Apkaisīšanai
- grauzdētas sezama sēklas