Franču ”Neredzamais” pīrāgs

edzive

”Neredzamais”, un vēl franču, un vēl ar āboliem – tāda recepte noteikti ir jāizmēģina. Tie, kas ir cepuši, tie cep jau daudz reizes un saka, ka ceps vēl. Šī pīrāga īpatnības – daudz ābolu un maz mīklas. Pati mīkla pēc sastāva atgādina pankūku mīklu. Vēl ir tādas priekšrocības šim neredzamajam pīrāgam kā, maz cukura, miltu un sviesta. Kāpēc neredzams?

Tāpēc, ka gatavā pīrāga gandrīz nemaz nevar atrast mīklu, tur ir tikai āboli. Pati mīkla vairāk līdzinās vārītajam krēmam, bet āboli kūst mutē. Lai nokļūtu pie šāda efekta ir jāievēro trīs vienkāršas lietas:

  • āboli ir jāsagriež pēc iespējas plānāk;
  • katrai šķēlei jābūt pārklātai ar mīklu;
  • pīrāgs noteikti ir jāatdzesē ledusskapī. 

Tieši otrā dienā pēc kārtīgas atdzišanas šis pīrāgs garšos vislabāk. Šo pīrāgu var gatavot arī ar bumbieriem, vai āboli un bumbieri. 

Lasi arī: Kotletes vairs necep: samaisa trīs veidu malto gaļu un liek cepeškrāsnī

Sastāvdaļas

  • Āboli – 900g
  • Piens – 100ml
  • Olas – 2gb
  • Cukurs – 50g
  • Milti – 70g
  • Vaniļas cukurs – 1 tējk. 
  • Cepamais pulveris – 1 tējk. 
  • Sāls – šķipsniņa
  • Sviests – 20g
  • Citrons – 0,5gb

Pagatavošana

Ieslēdz cepeškrāsni uz 180 grādiem. Cepšanas formu izsmērē ar sviestu un izklāj ar cepamo papīru. Pateicoties sviestam, papīrs labi pielips pie formas. 

Olas, cukuru, vaniļas cukuru un sāli sakuļ līdz paliek balts. Cukura daudzumu var mainīt pēc saviem ieskatiem un pagaršot cik saldi ir āboli. Ja āboli ir saldi, tad pietiek ar doto cukura daudzumu. Sviestu izkausē un atdzesē, lai nebūtu karsts. Pie olām pievieno pienu, izkausēto sviestu un atkal visu sakuļ. Miltus un cepamo pulveri samaisa un iesijā mīklā. Samaisa līdz rodas viendabīga masa. Var pievienot citrona miziņu. Mīkla sanāk pietiekoši šķidra, kā priekš plānajām pankūkām. Miltu daudzums var būt arī lielāks, līdz pat 80g, jāskatās pēc mīklas konsistences. Ābolus nomizo, izņem serdes. Sagriež pēc iespējas plānākās šķēlītēs. Ja ābolu griešanas process ievelkas un āboli sāk palikt tumši, tad liek traukā un apsmidzināt ar citronu sulu un uzmanīgi apmaisīt. Ābolu šķēlītes, pa vienai, uzmanīgi, lai nesalūzt, apmērcē no visām pusēm mīklā. Procedūra ir ilga, bet ir to vērta. Ar mīklu apmērcētās šķēlītes nelielām porcijām liek cepšanas formā un izkārto horizontālā virzienā. Jo ciešāk āboli būs viens pie otra, jo labāk. Liek pīrāgu cepeškrāsnī un cep 35-50 minūtes. Cepšanas ilgums atkarīgs no cepeškrāsns, cepšanas formas un pīrāga augstuma. Gatavo pīrāgu daļēji atdzesē formā, pēc tam izņemt no formas un noņemt cepamo papīru. Pīrāgu liek ledusskapī uz 2-3 stundām, bet vislabāk uz nakti. Vislabāk šo pīrāgu cept kantainā formā. Dekorēt var ar sasmalcinātiem riekstiem vai mandeļu lapiņām. 
Pasniedz aukstu. Labi garšos kopā ar saldējumu. No dotajām sastāvdaļām pīrāgs sanāk maziņš, tāpēc ja grib pieaugušo porciju, tad sastāvdaļas liek reiz divi vai trīs. 

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More