Sulīgas un smaržīgas saplacinātas bumbiņas, iespējams, ir vislabākie pavadoņi kartupeļu biezenim un makaroniem. Jā, jūs uzminējāt, šodien mēs runāsim par kotletēm. Tā mēs esam pieraduši saukt gandrīz katru maltās gaļas produktu. Mūsdienu mājsaimnieces kotletes gatavo tāpat kā pirms 50 gadiem. Bet pierastais ne vienmēr nenozīmē to vispareizāko.
Šodien jūs uzzināsiet, kā kotletes tiek gatavotas mūsdienu restorānos. Daži jauninājumi jūs pārsteigs. Bet katras izmaiņas klasiskajā receptē ir pilnībā pamatotas.
Kā mājsaimnieces gatavo kotletes
Mājās esam pieraduši gatavot kotletes pēc standarta receptes: nemainot ne pašas sastāvdaļas, ne to daudzumu. Dažas mājsaimnieces ir kļuvušas tik prasmīgas, ka spēj pagatavot ēdienu pat ar aizvērtām acīm. Kotlešu garša vienmēr paliek nemainīga.
Lielākā daļa mājsaimnieču, gatavojot ēdienu, ievēro klasisko kotlešu recepti. Papildus maltajai gaļai izmanto pienā mērcētu maizi, sasmalcinātus sīpolus un dažreiz arī ķiplokus. Lai kotletes saglabātos formā, saimnieces maltajā gaļā iesita olu. Taču restorāna kotlešu recepte nepārprotami atšķiras no mājas receptes.
Kā kotletes gatavo šefpavāri
Pirmā atšķirība starp restorānu kotletēm un mājās gatavotām kotletēm ir sīpolu nepievienošana. Profesionāli pavāri ir pārliecināti, ka sīpoli pārspēj gaļas garšu. Un šajā ēdienā vajadzētu dominēt tieši gaļas garšai. Ja jums patīk sīpolu un gaļas garšu kombinācija, pasniedziet tās atsevišķi. Piemēram, kotlete var būt tikai no gaļas, bet ar bagātīgu sīpolu mērci.
Tāpat restorānos maltajai gaļai neliek klāt maizi, pat pienā mērcētu, jo uzskata, ka tieši tas liek gaļai cepšanas laikā kļūt tumšākai. Lai kotletes būtu sulīgākas un maigākas, var pievienot smalki sagrieztus dārzeņus: cukīni, kāpostus vai kartupeļus. Bet šīs satstāvdaļas nedrīkst būt vairāk par ceturtdaļu.
Starp citu, pavāri arī dod priekšroku olu nepievienošanai. Viņi saka, ka tas neietekmē kotlešu garšu, un forma bez tā daudz necietīs. Bet svaigi garšaugi un garšvielas maltajā gaļā ir pat ļoti vēlami. Būs jāpamēģina!
Tā mūsdienu pavāri gatavo kotletes. Bet, jāatzīst, tik parastu ēdienu restorānā pasūtām reti. Parasti jūs vēlamies izmēģināt kaut ko jaunu un eksotisku. Iesakām kādu dienu mainīt stratēģiju un pasūtīt restorāna kotletes. Iespējams, mainīsies arī jūsu mājas recepte.
Kā jums patīk šī ideja? Un kādi ir jūsu kotlešu gatavošanas triki?