Saimniece ar 30 gadu pieredzi atklāj visas viltības, darbojoties ar mīklu

edzive

Ne katra saimniece zina, kā pareizi darboties ar mīklu, to iejaucot. Var izmēģināt daudz visdažādāko recepšu, bet tā arī neuzzināt visas smalkākās nianses mīklas pagatavošanā. Bet to, kā izrādās, ir ne mazums. Taču mums ir izdevies tās visas apkopot šajā rakstā. Ceram, ka šīs viltības arī tev palīdzēs pilnveidot savas kulinārijas prasmes.

Kā strādāt ar mīklu

Pagatavot mīklu pēc receptes ir ļoti vienkārši. Taču, ja vienām saimniecēm tas izdodas veiksmīgi, tad citas tomēr saskaras ar problēmām. Visupirms jau steigsim tevi nomierināt: pie tā varbūt nemaz neesi vainīga tu, bet gan nekvalitatīvi milti, piemēram.  Lai nu kā, bet nav nemaz obligāti jāiziet ugunskristības caur neveiksmīgiem mēģinājumiem un kļūdīšanos, lai iemācītos darboties ar mīklu. Atliek vienīgi izlasīt un iegaumēt mūsu veiksmīgi apkopotos padomus.

Mīklas pagatavošanas viltības

1.Lai mīklas izstrādājumi saglabātos mīksti un gaisīgi arī nākamajā dienā, izmanto kartupeļu cieti. Pievieno mīklai mazliet ūdenī izšķīdināta produkta.

2.Pīrāgu, pankūku, maizes mīklai pievieno nedaudz mannas putraimu. Uz 500 ml šķidruma pietiks ar 1 ēdamkaroti mannas. Šis triks uzlabos izcepto produktu kvalitāti.

3.Lai mīkla būtu pufīga, tai var pievienot minerālūdeni. Proporcijas šādas: 0,5 gl. ūdens ir jāsajauc ar 1 tējkaroti dzēstas sodas.

4.Darbojies ar mīklu telpā, kur nav caurvēja. Citādi tu riskē sabojāt savu pīrāgu – uz tā izveidosies pārāk bieza garoziņa.

5.Rīvētas smilšu mīklas pīrāgi ar pildījumu ir jācep uz vidējas liesmas. Citādi pīrāgos esošais pildījums var pārkalst.

6.Ar pīrāgiem, kas pagatavoti no svaiga piena, tev ir vairāk iespēju iekarot savu mājinieku un ciemiņu sirdis. Šiem pīrādziņiem būs patīkama krāsa un spīdīga garoziņa.

7.Ja tu gatavosi pīrāgu no olām, pievieno tikai dzeltenumus. Rezultātā tavs pīrāgs būs maigāks un irdenāks.

8.Cepot pīrāgus pannā ar augstām malām, ir svarīgi, lai uguns būtu vāja. Tikai tā tavs izstrādājums izcepsies vienmērīgi un nepiedegs.

9.Gatavojot smilšu mīklas pīrāgus ar pildījumu, ir jāņem vērā dažas nianses. Piemēram, ja tu cepsi pīrāgu uz plāts, apakšējo kārtu izveltnē plānāku. Tad arī pildījuma garša būs labāk jūtama. Taču pildījuma dēļ šī pīrāga kārta var kļūt pārlieku mitra, tāpēc pirms pildījuma uzklāšanas pārkaisi mīklas kārtu ar cieti.

10.Ja tu plāno smalkmaizītes vai pīrāgu pārkaisīt ar pūdercukuru, pirms tam nozied garoziņu ar izkausētu sviestu. Tā būs daudz gardāk, un arī aromāts būs daudz izteiktāks.

11.Seko līdzi sodas daudzumam mīklā. Ja tās būs par daudz, tas ietekmēs ne vien izstrādājuma garšu, bet arī smaržu un pat krāsu.

Kā strādāt ar rauga mīklu

1.Lai pagatavotu pufīgu rauga mīklu ātri, izmanto tikai istabas temperatūras produktus. Jo aukstāki produkti, jo lēnāk mīkla uzrūgs. Turklāt šķidrajām sastāvdaļām ir noteikti ierobežojumi. To temperatūra nedrīkst pārsniegt 30-35 grādus. Pie zemākas vai augstākas temperatūras raugs zaudēs savas īpašības.

2.Praktiski jebkurai mīklai pirms cepšanas ir jāļauj pastāvēt 15-20 minūtes. Sevišķi aktuāli tas ir rauga mīklai. Starp citu, mīklu vienmēr mīci ar sausām rokām.

3.Interesanta nianse. Ja gatavo rauga vai svaigo saldo mīklu, sviestu neizkausē. Tas pasliktinās mīklas un paša izceptā produkta tekstūru.

4.Pēc iespējas izmanto mīklai svaigo raugu. Lai pārbaudītu rauga kvalitāti, ir kāds padoms: pagatavo nelielu mīklas porciju un uzkaisi tai pa virsu miltus. Pēc pusstundas uz virsmas ir jāparādās plaisām. Tā ir droša zīme, ka raugs ir labs.

5.Uzmani cukura daudzumu miltu izstrādājumos. Ja tā būs par daudz, izstrādājums ātri piedegs. Pārlieka cukura daudzuma dēļ rūgšanas process rauga mīklā palēninās. Rezultātā pīrāgi nesanāk tik pufīgi.

6.Lai uzlabotu rauga mīklas rūgšanu, sviestu pievieno pašās iejaukšanas beigās.

7.Rauga mīklai nevajadzētu rūgt ilgāk par receptē norādīto laiku. Kopumā būtu jāpietiek ar 3 stundām, lai izstrādājums sanāktu maksimāli pufīgs un mīksts. Ja gaidīsi ilgāk, mīklas kvalitāte sāks pasliktināties.

8.Jebkuru rauga mīklas izstrādājumu var noziest ne tikai ar olas dzeltenumu vai baltumu, bet arī ar parastu pienu vai cukurūdeni. Pateicoties šim trikam, ikviena pīrāga virsma pārklāsies ar glancētu garoziņu.

9.Ja ir gadījusies situācija, kad mīkla jau ir uzrūgusi, bet tev pēkšņi uz laiku jāiziet, problēmai ir risinājums. Saslapini tīru papīru ar ūdeni, nopurini to un uzklāj mīklai.

Citi padomi

Iegaumē: jo vairāk taukvielu tu pievienosi mīklai, jo irdenāks būs izstrādājums. Turklāt, ir svarīgi, lai mīklā būtu nedaudz šķidruma. Tieši tā tiek gatavoti klasiskie smilšu cepumi. Un starp citu, jebkuri smilšu mīklas izstrādājumi, kas cepti formiņās, ir jāizņem pēc to atdzišanas.

Ja tev gadās problēmas ar mīklas izveltnēšanu (piemēram, tā ir pārāk mitra), ieliec to starp 2 pergamenta lapām. Bet, ja grasies savam izstrādājumam pievienot rozīnes, neaizmirsti tās pirms pievienošanas mīklai apviļāt miltos.

Un nekad nesteidz griezt pīrāgu karstu! Tas īpaši attiecas uz mitrajiem izstrādājumiem, tādiem, kā braunija kūka. Ja nu tev tomēr pīrāgs ir steidzami jāsagriež, tad uzsildi nazi karstā ūdenī, ātri to noslauki un tikai tad griez.

Lūk, arī visas gudrības! Varbūt arī tu vari papildināt šo sarakstu ar saviem padomiem? Raksti komentāros!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More