Pīrāgs, kura pagatavošana aizņems maz laika, bet ir īsts atradums tiem, kas mīl garšīgi paēst. Šis pīrāgs cepas ļoti ātri un sastāvdaļas būs atrodamas katrā virtuvē. Šim pīrāgam pildījumu var mainīt pēc saviem ieskatiem.
Sastāvdaļas
Mīklai
- Olas – 3gb
- Milti – 1 glāze
- Kartupeļu ciete – 3 ēd. kar.
- Kefīrs – 1/2 glāzes
- Majonēze – 100g
- Soda – 1/2 tējk.
- Sāls – 1/2 tējk.
Pildījumam
Pagatavošana
Pirmais variants – Kefīrs
Pīrāgu sāk gatavot ar pildījumu. Rīsus ieber dziļā traukā un dažas reizes noskalo aukstā ūdenī, tā lai ūdens paliktu tīrs. Rīsus pārliek katliņā un pārlej ar aukstu ūdeni attiecībās 1 : 3, pieber sāli un liek uz plīts. No sākuma vāra uz lielas uguns, rīsi ir jāmaisa, lai nepieliptu pie katliņa. Kad ūdens sāk vārīties, tad samazina uguni un katliņam uzliek vāku. Līdz gatavībai (20-25 min. )katliņu nevajag atvērt un rīsus maisīt nevajag. Ideālā variantā viss ūdens iztvaikos vai sasūksies rīsos. 10-15 minūtes, kad rīsi noņemti no uguns, tie vēl jāpatur katliņā zem vāka. Otrā katliņā uzvāra 3 olas. Atdzesē un sarīvē uz rupjas rīves. Sīpolu notīra un smalki sagriež. Uz pannas uzkarsē eļļu un apcep sīpolus līdz kļūst caurspīdīgi, tad pievieno olas un cep vēl 2-3 minūtes. Atdzesētus rīsus samaisa ar sīpoliem un olām dziļā traukā, pievieno sāli, piparus un pārsedz ar pārtikas plēvi, lai pildījums neapkalst.
Sāk gatavot mīklu. Dziļā traukā iesit olas, ielej kefīru, kārtīgi samaisa, pievieno majonēzi. Atsevišķā traukā samaisa sodu, cieti un sāli un pieber mīklai. Miltus izsijā un nelielām porcijām pievieno mīklai nepārtraukti maisot. Kad mīkla ir sasniegusi bieza krējuma konsistenci, procesu pārtrauc. Miltu daudzums var mainīties atkarībā no kefīra biezuma. Cepeškrāsni uzsilda līdz 200 grādiem. Uzsildītā formā lej pusi mīklas. Uz mīklas izliek pildījumu, tad lej otru pusi mīklas. Liek cepeškrāsnī uz 40 minūtēm. Tad pārbauda gatavību ar kociņu.
Otrais variants – Piens
Sastāvdaļas (mīklai)
- Piens – 1 glāze
- Ūdens – 1/2 glāzes
- Sāls – 1/2 tējk.
- Soda – 1/2 tējk.
- Cukurs – 1/2 tējk.
- Eļļa – 1 ēd. kar.
- Milti – 500-600g
Pagatavošana
Pildījumam daudzveidībai var pievienot nevis sīpolu, bet lociņus.
Samaisa pienu ar ūdeni, pievieno sausās sastāvdaļas un eļļu. Miltus izsijāt un pievienot pa nelielām porcijām nepārtraukti maisot. Mīklai jāsanāk biezai, lai neliptu pie rokām. Pildījumu gatavo tāpat kā iepriekš, tikai pievieno sasmalcinātus lociņus nevis ceptus sīpolus. Formu iesmērē ar eļļu un liek lielāko daļu izrullētas mīklas. No mīklas ir jāizveido kastīte, kurā liks iekšā pildījumu. Otra mīklas daļa arī jāizrullē un jāuzliek kā vāciņš. Abas mīklas daļas labi jāaizspiež. Cep cepeškrāsnī 200 grādos 40 minūtes.
Pīrāgs cepas ātri. Pildījumam var izmantot kartupeļus, sēnes, gaļu, dārzeņus vai kādu saldu pildījumu.