Ar minimālām pūlēm un laiku, var pagatavot garšīgas, sātīgas brokastis.
Auzu pārslu pankūka
Ļoti labs variants ātrām un daudzveidīgām brokastīm. Pamatā ir auzu pārslu pankūka, bet pildījumam var izmantot katru reizi kaut ko citu. Auzu pārslu vietā var ņemt arī griķus, rīsus vai prosu.
Sastāvdaļas (vienai pankūkai)
- Auzu pārslas – 50g
- Ola – 1gb
- Piens – 50ml
- Sāls
Pildījuma varianti
- Banāni, šokolāde
- Šķiņkis, siers, zaļumi
- Svaigais siers, mazsālīta zivs, gurķi, lapu salāti
- Vista, cēzara mērce, lapu salāti, tomāti
- Biezpiens, sālīti gurķi, zaļumi
- Šokolādes pasta, augļi un ogas pēc izvēles
- Zemesriekstu sviests un banāns
Pagatavošana
Traukā sakuļ olu, pievieno siltu pienu, sāli un auzu pārslas. Kārtīgi samaisa. Kamēr silst panna, mīkla nostāvēsies un pārslas uzbriedīs. Cep bez taukvielu pievienošanas. Pankūkas var uzcept vairākas; priekš salda pildījuma un sāļa. Sākumā vajag uzlikt saistošo izejvielu. Tas var būt siers vai svaigais siers, bieza mērce vai pasta. Sieru liek uz puspankūkas kamēr tā karsta, lai izkūst. Pārējās sastāvdaļas var likt uz jau padzisušas pankūkas. Pildījumam var izmantot jeb ko, kas ir ledusskapī. Pankūku pārloka uz pusēm. Pats process aizņems tikai dažas minūtes.
Brokastis lavašā
Vēl viens variants ātrām brokastīm ar daudz variācijām. To pat var paņemt līdzi un apēst pa ceļam uz darbu. Ēdiena pamatā – plānais lavašs.
Sastāvdaļas
- Izvēlas, kuras garšo
- Zaļumi
- Tomāti
- Gurķi
- Vārītas olas
- Šķiņķis
- Gatava vista
- Mazsālīta zivs
- Majonēze
- Svaigais siers
- Siers
- Pasta vai mērce
Pagatavošana
Lavašu izklāj uz gatavošanas virsmas. Lielu sadala uz divām daļām, bet ja ļoti plāns, tad pārloka uz pusēm. Lavašu nosmērē pēc izvēles, ar majonēzi, kausētu sieru, biezu mērci vai pastu. Virsū liek sasmalcinātas sastāvdaļas pēc izvēles. Lavašu satin ruletē. Var ēst tādu, bet var uzcept uz grila vai uz pannas. Ja ir paredzēts cept, tad par galveno saistvielu izmanto sieru, jo tas izkusīs un visas sastāvdaļas saturēs kopā.
Omletes ruletītes ar grauzdiņiem
No dotajām sastāvdaļām sanāks 4 omletes. Maizi ņem tik cik beigās sanāk omletes.
Sastāvdaļas
- Olas – 4gb
- Piens – 4 ēd. kar.
- Svaigais siers – 5-6 ēd. kar.
- Sasmalcināti zaļumi
- Sāls
- Maize un piens priekš grauzdiņiem
Pagatavošana
Traukā olas sakuļ , pievieno pienu, zaļumus, sāli. Cep omletes uz pankūku pannas. Liek šķīvī kaudzītē. Sasmērē pirmo omleti ar svaigo sieru un satin ruletītē. Tāpat satin otru un uztin virsū pirmajai. Turpina rullēt pārējās omletes. Pēc tam sagriež ruleti gabaliņos. Ņem tāda paša izmēra maizi, izmērcē pienā un apcep no abām pusēm. Uz katra grauzdiņa uzliek ruletītes gabalu un pasniedziet. Labu apetīti!
Frittata – itāļu omlete
Šī itāļu omlete ir ļoti līdzīga mūsējai. Atšķiras tikai bagātīgu pildījumu. Parasti tie ir dārzeņi, gaļa, desiņas, pākšaugi un garšvielas. Var izmantot sev vēlamās sastāvdaļas. Fritattu visbiežāk gatavo uz pannas vai cepeškrāsnī. Klasiskajam variantam vajadzēs:
Sastāvdaļas
- Olas – 3gb
- Mīļākie dārzeņi
- Zaļumi
- Ķiploki – 1 daiviņa
- Sīpols – 0.5 gb
- Citronu sula – 1 ēd. kar.
- Olīveļļa – 1 ēd. kar.
- Sāls
Pagatavošana
Eļļā uz pannas apcep sagrieztus dārzeņus, sasmalcinātu ķiploku, pievieno citronu sulu, sāli. Dārzeņiem jābūt pusgataviem. Sakuļ olu un uzlej uz dārzeņiem, apkaisa ar zaļumiem, samazina uguni uz vismazāko un uzliek vāku. Gatavs, kad olas izcepušās.
Gaisīga omlete cepeškrāsnī
Sastāvdaļas
- Piens
- Olas
- Sāls
- Siers
Pildījums pēc izvēles
- Dārzeņi
- Šķiņķis
- Gaļa
- Zivs
Pagatavošana
Lai omlete sanāktu gaisīga, jāņem olas un piens attiecībās 1:1. Pieber sāli pēc garšas. Kārtīgi sakuļ. Cepšanas formu var ņemt gan silikona, gan stikla, galvenais, lai nebūtu liela, bet ar augstām malām. Izsmērē formu ar gabaliņu sviesta. Apakšā liek jūsu izvēlēto pildījumu un uzlej olu – piena maisījumu. Pa virsu uzrīvē sieru un liek cepeškrāsnī 200grādos uz 15 minūtēm.
Sviestmaize ar sarkano zivi un avokado
Arī sviestmaize var būt veselīga ne tikai sātīga. Tāpēc baltmaizes vietā var ņemt kliju maizi vai pilngraudu maizi. Proporcijas dotas priekš viena vidēja lieluma avokado.
Sastāvdaļas
- Maize – 3 šķēles
- Mazsālīta sarkanā zivs – 6 gabaliņi
- Avokado – 1gb
- Svaigais siers – 4-5 ēd. kar.
Pagatavošana
Uz katras maizes šķēles uzsmērē svaigo sieru, uzliek zivi un sagrieztu avokado. Tik vienkārši un ātri! Tādās brokastīs ir sabalansētas olbaltumvielas, tauki un ogļhidrāti un dos sāta sajūtu uz ilgu laiku.