Lai āboli organismam nestu vairāk labumu, tie jāēd ne tikai regulāri, bet arī laicīgi. Pastāstīsim, kāpēc populārie augļi ir noderīgi un kādā diennakts laikā tos vislabāk iekļaut ēdienkartē.
Kāpēc āboli ir tik vērtīgi? Ābolus bieži sauc par veselīgākajiem augļiem, un to pieejamība visu gadu tikai palielina to vērtību.
- Veicina ātru sāta sajūtu un palīdz zaudēt svaru: pusstundu pirms pamatēdienreizes apēsts ābols samazina apetīti un kopējo uzņemto kaloriju skaitu.
- Palīdz uzturēt veselīgu sirdi un asinsvadus, aizsargā pret insultu un samazina sirds un asinsvadu saslimšanu risku.
- Tiek uzskatīts par efektīvu 2. tipa diabēta profilaktiķi.
- Satur pektīnus – dabīgas prebiotikas, kas uztur veselīgu zarnu mikrofloras līmeni un regulē vielmaiņu.
- Atbalsta kaulu veselību.
- Samazina Alcheimera slimības attīstības iespējamību.
Kad ir labākais laiks ēst ābolus?
Nav iespējams sniegt universālus ieteikumus, kad ir veselīgāk ēst ābolus. Dienas un nakts laikā ēsto augļu uzturvērtība ir vienāda. Bet tie dažādi ietekmē veselību atkarībā no diennakts laika un organisma īpatnībām: kuņģa skābuma, hroniskām saslimšanām, izvēlētā uztura un tendences pieņemties svarā.
Ābols no rīta
No rīta apēsts ābols dos tonusu un enerģiju, aktivizēs smadzeņu un sirdsdarbību. Šķiedrvielas un pektīni, nonākot gremošanas traktā uzreiz pēc miega, liks zarnām intensīvi strādāt.
- Ābolu ēšana tukšā dūšā nav ieteicama augsta skābuma, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlas, gastrīta un holelitiāzes gadījumā.
- Produkts stimulē kuņģa sulas veidošanos un palielina apetīti, tāpēc cilvēkiem ar tieksmi pārēsties to nevajadzētu ēst tukšā dūšā.
- Ābols no rīta ir labs diabēta gadījumā – tas var pazemināt glikozes līmeni asinīs.
Ābols pa dienu
Āboli ir viena no labākajām uzkodām dienas laikā. Tāpat kā jebkurus augļus, labāk tos ēst ārpus pamatēdienreizēm:
- 30 minūtes pirms ēšanas, tas stimulē sālsskābes ražošanu un uzlabo gremošanu;
- 30-60 minūtes pēc ēšanas kā viegls deserts ar paaugstinātu kuņģa skābumu.
Ābols vakarā
Augļu ēšanas priekšrocības pirms gulētiešanas:
- veicina svara zudumu – paātrināt vielmaiņu un stimulēt tauku dedzināšanu;
- normalizē asinsspiedienu;
- relaksējoša iedarbība, pazeminot cukura līmeni asinīs;
- satur hormonu melatonīnu, B vitamīnus, kas veicina veselīgu miegu vakarā;
- palīdz atrisināt aizcietējuma problēmu šķiedrvielu satura dēļ;
- tie labi noņem aplikumu un nomāc baktēriju augšanu mutes dobumā.
Augļi vakarā vai pat pirms gulētiešanas nav tas smagākais ēdiens. Taču jāpatur prātā, ka ar šķiedrvielām bagātie āboli var izraisīt vēdera uzpūšanos, gāzi, kā arī tiem piemīt neliela diurētiska iedarbība.
Kā ēst ābolus veselībai
Viss auglis ir veselīgāks par sulu un biezeni. Ābolu miza satur lielāko daļu antioksidantu un citu labvēlīgu vielu, tāpēc augļus labāk nemizot, it īpaši, ja esat pārliecināts par to kvalitāti.
Lai radikāli palielinātu dzelzs līmeni, nevajadzētu ēst ābolus: augļos tā nav daudz. Lai papildinātu ikdienas mikroelementa nepieciešamību, dienā būs jāapēd vismaz 1,5-2 kg ābolu.
Sarkanie āboli satur vairāk ogļhidrātu un mazāk skābes, tos ieteicams lietot augsta kuņģa skābuma gadījumā. Zaļajos ir mazāk kaloriju un tie ir skābāki, piemēroti diētai, zaudējot svaru un ar zemu kuņģa skābumu.
Katru dienu apēdiet vienu vai divus ābolus. Tas ir pietiekami, lai iegūtu maksimālu labumu.
Kurā diennakts laikā tu ēd ābolus? Pastāstiet mums komentāros.