Biezpiena plācenīši — mājīga virtuves klasika, kuru mīl daudzas paaudzes. Sākotnēji tie tika gatavoti no vienkāršiem sastāvdaļām, kas bija pieejamas katrā mājā: siera, olām un miltiem. Mūsdienās pieredzējušam pavāram ir sava autorrecepte biezpiena plācenīšiem: ar slepenu sastāvdaļu pievienošanu, ceptiem cepeškrāsnī vai izmantojot gadiem pārbaudītu tehnoloģiju.
Šajā rakstā mēs pastāstīsim, kā izvēlēties pareizas sastāvdaļas un izvairīties no galvenajām kļūdām, gatavojot šo iemīļoto brokastu ēdienu, lai tas izdotos lieliski!
Kļūda Nr. 1. Nepareizs biezpiens
Visbiežāk pieļautā kļūda, gatavojot šo našķi, ir pārāk šķidrs biezpiens. Tad biezpiena plāceņi izplūst uz pannas un nevar normāli “sasūkties”. Kāds biezpiens ir piemērots plāceņiem?
Dodiet priekšroku biezpienam ar 9% vai augstāku tauku saturu.
Tam jābūt ne pārāk šķidram, bet arī ne pārāk sausam. Nemēģiniet kompensēt mitrumu, pievienojot papildus miltus, jo citādi biezpiena plāceņi kļūs gumijoti. Labāk izspiediet biezpienu caur sietu un ļaujiet liekajam mitrumam notecēt. Ja produkts, tieši otrādi, ir pārāk sauss, pievienojiet ēdamkaroti skābā krējuma.
Biezpiena konsistencei jābūt viendabīgai. Neizvēlieties graudainu biezpienu. Lai izvairītos no kunkuļu veidošanās, labāk izberziet produktu caur sietu vai viegli sablenderējiet.
Kļūda Nr. 2. Pārāk daudz olu vai cukura

Gan olas, gan cukurs ietekmē gatavo biezpiena plāceņu konsistenci. Liels olu daudzums padara mīklu pārāk gaisīgu, bet cukurs cepšanas laikā izkūst, kā rezultātā produkts izplūst. Kā pagatavot gaisīgus biezpiena plāceņus un nekļūdīties ar sastāvdaļu daudzumu?
Uz 400 gramiem biezpiena ņemiet 1 olu. Un tikai 1 ēdamkaroti cukura. Ja esat saldummīlis, eksperimentējiet ar garšu, pievienojot papildus sastāvdaļas: citrona miziņu, garšvielas, ogas un augļus. Varat pagatavot biezpiena plāceņus bez cukura un pārliet tās ar saldo sīrupu — tā noteikti nekas neizplūdīs.
Kļūda Nr. 3. Pārāk daudz miltu

Pārmērīgs miltu daudzums noved pie tā, ka biezpiena plāceņi kļūst sausi un gumijoti. Vēl viena izplatīta kļūda — izmantot nesijātus miltus, tad mīkla var sablīvēties un veidot kunkuļus. Rezultātā biezpiena plācēna iekšpuse nesanāk kā vajadzīgs.
Lai pagatavotu garšīgus un gaisīgus plāceņus, izsijājiet miltus pirms pievienošanas mīklai. Jums būs nepieciešamas tikai 2–3 ēdamkarotes uz 400 gramiem biezpiena. Vēl viens noderīgs padoms — ļaujiet gatavai mīklai pastāvēt un “sasūkties” (vismaz 15 minūtes, vēlams vairāk).
Kļūda Nr. 4. Nepareiza biezpiena plāceņu forma
Vēl viens iemesls, kāpēc mājās gatavotie biezpiena plāceņi nesanāk garšīgi, ir to nepareizā forma. Neveidojiet plāceņus pārāk plānus, kā pankūkas, jo tie uzsūks eļļu un izplūdīs.
Izveidojiet gatavo mīklu “desiņā”.
Pēc tam sagrieziet to šķēlēs, kuru biezums ir apmēram 1,5 centimetri, un ar rokām izveidojiet katru plācenīti. Vēl viens efektīvs veids — izrullējiet mīklu pa virsmu no abām pusēm (iepriekš apkaisiet to ar miltiem) un ar glāzi izspiediet aplīšus. Tā biezpiena plāceņi iegūs ilgi kāroto formu “kā no restorāna”.
Kļūda Nr. 5. Nepareiza biezpiena plāceņu apcepšana

Tātad, gaisīgie biezpiena plācenīši ir gatavi cepšanai uz pannas. Bet arī šajā posmā var notikt kļūdas. Piemēram, garoziņa apdegs, bet iekšpuse paliks neizcepta un mitra. Kā to novērst?
Vispirms kārtīgi uzkarsējiet pannu. Ja mīklu ieliksiet aukstā pannā, tā uzsūks visu eļļu un izplūdīs.
Pievienojiet nelielu daudzumu eļļas, lai mūsu gardums nepiedegtu pie pannas un nesabruktu gatavošanas laikā.
Lieciet plāceņus uz pannas tā, lai tie būtu attālāk viens no otra. Cepiet uz vidējas uguns no abām pusēm līdz parādās patīkama dzeltena garoziņa (apmēram minūte no katras puses). Pēc tam pārklājiet ar vāku un pārejiet uz lēnu uguni — tā produkts nepiedegs, iekšpuse izcepsies un saglabāsies forma. Cik ilgi jācep? Apmēram 5-7 minūtes. Varat darīt arī citādi: pēc garoziņas parādīšanās, ielieciet tos cepeškrāsnī uz 6 minūtēm, temperatūrā 180°C.
Izskatās, ka esam atklājuši visus noslēpumus, kā pagatavot garšīgus biezpiena plāceņus, kas līdzinās restorānu kvalitātei. Droši eksperimentējiet ar recepti un pievienojiet tai jaunas garšas iespējas.
- Kā pareizi pagatavot biezpiena plāceņus: 5 visbiežāk pieļautās kļūdas
- Pīrāgs no lavaša ar āboliem (ātri, vienkārši un mīklu gatavot nevajag)
- Šajos salātos ir viena no manām mīļākajām garšu kombinācijām. Varbūt šo salātu garša nav pavisam ierasta, bet man – neticami garšīga!
- Šāds speķa sālīšanas veids var šķist ļoti dīvains. Bet tagad es sālu to tikai šādi! Ko lai saku?! Garšīgāku speķi neesmu ēdusi!
- Ja tev saldētavā ir palikušas saldētas ogas (bet šim desertam es pat speciāli pērku saldētas ogas), noteikti pagatavo šo!