Katrai cepeškrāsnij ir siets, ko parasti izmanto vienkārši kā atbalstu, kad kaut ko gatavo. Uz tā var likt cepešpannas, pannas un dažādus cepamtraukus, režģi var nolaist augstāk vai zemāk, var likt cepeškrāsns apakšā, ja jāizcep kaut kas apjomīgs. Ļoti ērta un neaizvietojama lieta, bez kuras jūs nevarēsiet pilnībā izmantot cepeškrāsni.
Bet es šo režģi izmantoju daudz “aktīvāk”. Man tas nav tikai plaukts cepeškrāsnī. Tam ir daudz vairāk pielietojumu! Pirmkārt, es gatavoju dažus ēdienus tieši uz režģa (bez papildu piederumiem). Viena no manām mīļākajām receptēm (starp citu, piemērota jebkuriem svētkiem) ir ceptas vistiņas. Šī vista garšo pēc vārītas-kūpinātas vistas. Maigs un ļoti, ļoti sulīgs ēdiens! Ritiniet.
Sajaucu visas marinādes sastāvdaļas un šajā marinādē ievietoju sagatavotās vistas kājas. Atstāju ledusskapī uz 12 stundām. Pēc 12 stundām uzkarsēju cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Nolieku kājas uz režģa. Zem sieta novietoju cepešpannu ar ūdeni. Es gatavoju šādi 35-40 minūtes. Tas ir kaut kas neticams! Gaļu tvaicē un lieliski apbrūnina no visām pusēm. Jūs to nevarat pagatavot uz parastās cepešpannas. Viss, kas jums nepieciešams, ir siets!
Lūk, marinādes sastāvdaļas:
- Vistas kājas – 1,5 kg
- Alus (man ir gaišs) – 350 ml
- Sojas mērce – 50 ml
- Sāls – 0,5 ēd.k.
- Brūnais cukurs – 0,5 ēd.k.
- Humeli-suneli garšvielas – 2 tējk.
- Malta paprika – 2 tējk.
- Malti melnie pipari
- Sāls
Uz režģa gatavoju arī šašlika kebabu, kad nevaru iziet dabā, izmantoju krāsni. Es lieku iesmus ar gaļu tieši uz režģa un gatavoju tā (apakšā lieku arī cepešpannu, bet bez ūdens – vienkārši ietinu folijā). Šašliks iznāk neticami garšīgs!
Vai esat mēģinājuši cept olas cepeškrāsnī? Šo garšu atceros no bērnības. Vecmāmiņa vārīja ceptas olas (bet toreiz viņa to darīja cepeškrāsnī). Šodien tikko uzliku uz restēm cepeškrāsnī olas un pēc 25 minūtēm viss gatavs! Es cepu 180 grādos.
Uz režģa gatavoju arī kartupeļus. Labi nomazgāju (mizu nenoņemu) un apviļā miltu + sāls (3 ēd.k. miltu + 1 ēd.k sāls) maisījumā. Es cepu 180 grādos. Kartupeļi izskatās kā uguns pelnos cepti! Garšīgi!
Citi veidi, kā izmantot režģi:
- Kad ātri jāžāvē mājas nūdeles, uzkarsēju cepeškrāsni, uzkarinu nūdeles uz režģa, uzstādu režģi augšējā līmenī, aizveru durvis un uzreiz izslēdzu cepeškrāsni, pēc minūtes atveru durvis. Pēc 15-20 minūtēm nūdeles ir gandrīz pilnībā izžuvušas (atkarībā, protams, no biezuma).
- Kad vajag mīklu sagriezt vienmērīgās strēmelēs, mīklu izrullēju, uzspiežu virsū ar sietu no cepeškrāsns un ātri ar nazi sagriežu pa paredzētajām strēmelītēm.
- Lai dekorētu kūku (vai konditorejas izstrādājumus) ar šokolādes glazūru, novietoju kūku uz režģa, zem tās novietoju cepešpannu, kurā ielīs viss liekais, un kūku pārlej ar glazūru. Es atstāju to šādā veidā, līdz tā atdziest.
- Tādā pašā veidā jūs varat sterilizēt burkas.
- Var žāvēt sēnes un garšaugus.
- Es izmantoju šo plauktu, kad man ir jāatdzesē maize. Arī maizītes vienmēr atdzesēju uz režģa. Tādā veidā maize nesamirks un garoza paliks kraukšķīga.
Es jau daudzkārt esmu dalījies savos noslēpumos. Pirmkārt, pēc katras cepeškrāsns lietošanas reizes es to vienmēr noslauku ar mitru drānu (jūs varat uzklāt nedaudz virtuves tīrīšanas līdzekļa uz cepeškrāsns sienām un apakšas – skatiet fotoattēlu zemāk). Un, ja es gatavoju tieši uz režģa, tad bez īpaša tauku noņemšanas līdzekļa, protams, visu nav iespējams nomazgāt.
Kādi ir jūsu iecienītākie cepeškrāsns tīrīšanas līdzekļi?
- Kā es gatavoju garšīgas ribiņas ar kartupeļiem! Dalos ar recepti
- 3 gaisīgu un maigu MĪKLU receptes, kurām jābūt katras saimnieces kladītē
- Pērļu grūbas tagad gatavoju māla podiņos un sanāk daudz, daudz garšīgāk! Dalos ar recepti
- Salāti ar ceptu vistas fileju
- Kāpostus pēdējā laikā gatavoju biežāk kā gaļu: kāpostu kotletes, kas garšos pat izvēlīgajiem!