Šādi somu gaumē marinēti tomāti sanāk ļoti gardi – gluži kā svaigi, un pat marinādi izdzeram līdz pēdējai pilei. Lieliski glabājas pieliekamajā istabas temperatūrā līdz pat nākamajai ražai.
Pagatavošana:
400 g sīpolu sagriežu plānās pusgredzenu šķēlītēs. Pārlēju ar verdošu ūdeni un atstāju uz pāris minūtēm, lai noņemtu sīpola rūgtumu. Pēc tam sīpolus pārlieku bļodā.



Ņemu 1,5 kg gatavu, stingru tomātu un pārgriežu tos uz pusēm. Šai receptei izvēlos nelielus tomātus, bet, ja jums ir lielāki, tos var sagriezt četrās daļās.

Burkas apakšā lieku 2–3 ēdamkarotes sīpolu. Pievienoju 1 krustnagliņu, 2 smaržīgo piparu graudiņus un 5 melno piparu graudiņus.

Tad kārtoju tomātus – vispirms gar burkas malu, bet pēc tam aizpildu vidu.

Pēc tam lieku vēl vienu tomātu kārtu un virspusē veidoju sīpolu ‘cepurīti’.

Šādi pagatavoti tomāti pat pēc pusgada garšo tā, it kā tikko norauti no krūma. Liek katlu uz plīts un ielej ūdeni. Pievieno sāli un cukuru, bet, kad ūdens sāk vārīties, pielej etiķi.
Šodien gatavoju 5 burkas, un man nepieciešami 1,5 litri ūdens, tāpēc dalos ar proporcijām uz 1 litru: uz 1 litru ūdens lieku 20 g sāls, 30 g cukura, bet, kad ūdens sāk vārīties, pieleju 50 ml 9 % etiķa.

Burkas apleju ar verdošu marinādi.

Burkām uzlieku vākus, bet neaizgriežu, un lieku sterilizēties katlā, kurā apakšā ieklāta lupatiņa. Katlā ieleju siltu ūdeni.

Tiklīdz ūdens sāk vārīties, sterilizēju 500 g burciņas 5 minūtes. Pēc tās tam izņemu, cieši aizvākoju vāciņus un apgriežu burkas uz vāciņiem. Tā atstāju līdz pilnīgai atdzišanai.

Šādi tomāti lieliski papildinās jebkuru piedevu un gaļas ēdienus. Tie sanāk aromātiski un ļoti gardi.
Sastāvdaļas:
• Tomāti – 1,5 kg
• Sīpoli – 400 g
• Melnie pipari graudiņos – 25 gab.
• Smaržīgie pipari graudiņos – 10 gab.
• Krustnagliņas – 5 gab.
Marināde uz 1 l ūdens:
• Sāls – 20 g
• Cukurs – 30 g
• Etiķis (9%) – 50 ml
👌 Kā tev patīk šī recepte? Gaidīšu tavu viedokli komentāros!
- Pagatavoju vienu reizi un jau 30 gadus gatavoju atkal! Garšīgāku lečo no paprikas un tomātiem neesmu baudījusi (bez jebkādas sterilizēšanas)
- Somu gaumē marinēti tomāti ziemai – tik gardi kā svaigi! Burciņas saturu notiesājam uzreiz, un pat marinādi izdzeram līdz pēdējai pilei
- Sālītos gurķus ziemai gatavoju tikai šādi – citus veidus neatzīstu: bez etiķa, bez cukura, bez sterilizēšanas
- Aprikožu ievārījums “Piecminūte”. Dalos ar saviem pagatavošanas noslēpumiem
- “Aukstais ievārījums” no jebkurām ogām. Recepšu variants bez vārīšanas