Šī nav gluži parasta ievārījuma recepte. Plūmes šokolādē ziemai – patiesi gardums! Visi, kas pagaršojuši, recepti patur sev. Gatavošana ir gana vienkārša un ātra, bet rezultātā iegūst maigu, patīkamu ievārījumu ar šokolādes garšu, kas kļūs par īstu ģimenes desertu.
Pēdējā laikā plūmju ievārījumu vāru tikai šādi – šokolādē tas ir daudz gardāks! Leju karstu ievārījumu mazās burciņās – patīkami paņemt līdzi ciemos un uzdāvināt radiem vai draugiem.
Sāksim gatavot.
Plūmes nomazgā, nosusina, pārgriež uz pusēm un izņem kauliņus.

Plūmes liek katlā vai bļodā, kurā vāra ievārījumu, pārkaisa ar cukuru un atstāj uz 5–6 stundām, lai ogas atsulotos.

Pēc 6 stundām liek katlu uz plīts un vāra uz vidējas uguns, līdz cukurs pilnībā izkūst.

Pievieno kakao pulveri un kārtīgi samaisa.

Pievieno vaniļas cukuru.

Samazina uguni un vāra ievārījumu apmēram 30 minūtes, ik pa laikam apmaisot un noņemot putas no virspuses. Jāuzmanās, lai ievārījums nepiedeg!

Karstu gatavo ievārījumu pilda sterilizētās burkās un cieši aizvāko ar vāciņiem.

Burkas apgriež uz vāciņiem uz pāris minūtēm. Šādu ievārījumu glabā istabas temperatūrā tumšā vietā.

Šokolādes un plūmju ievārījums sanāk ļoti garšīgs, bagātīgs un aromātisks. Konsistence un biezums vairāk atgādina džemu.

Ziemā iedzert tasi tējas ar šo aromātisko un gardo našķi – īsts prieks.
Sastāvdaļas:
- Plūmes – 1 kg (bez kauliņiem)
- Cukurs – 600 g
- Kakao – 40 g
- Vaniļas cukurs – 8 g (1 paciņa)
- Plūmes šokolādē ziemai: katru gadu sagatavoju par divām burciņām vairāk, bet līdz Jaunajam gadam tāpat nepietiek (tik gardi, ka ātri pazūd)
- Pagatavoju vienu reizi un jau 30 gadus gatavoju atkal! Garšīgāku lečo no paprikas un tomātiem neesmu baudījusi (bez jebkādas sterilizēšanas)
- Somu gaumē marinēti tomāti ziemai – tik gardi kā svaigi! Burciņas saturu notiesājam uzreiz, un pat marinādi izdzeram līdz pēdējai pilei
- Sālītos gurķus ziemai gatavoju tikai šādi – citus veidus neatzīstu: bez etiķa, bez cukura, bez sterilizēšanas
- Aprikožu ievārījums “Piecminūte”. Dalos ar saviem pagatavošanas noslēpumiem