Marinēti gurķi ziemai: kraukšķ bez mārrutkiem, bez setrilizācijas. Šādi gatavoju jau 16 gadus

edzive

Marinētu gurķu recepte. Kā ziemai gatavot marinējumus un ko iepriekš darījāt nepareizi? Kāpēc gurķi iet gaisā, kā izvēlēties pareizos produktus, kādu sāli izmantot un ko vēl likt burkā, ja nav mārrutku un citu zaļumu? Kāpēc sterilizēt burkas un vākus, kāpēc nepieciešams verdošs ūdens?

Izrēķināju arī visu produktu daudzumu, varat viegli uzzināt, cik produktu ņemt uz vienu marinētu gurķu burciņu (receptes beigās gurķus aprēķināju ne tikai uz litru burku, bet arī uz 1,5 litriem, 2 litri un 3 litri).

Marinēti gurķi ziemai burkās bez mārrutkiem un sterilizācijas. Recepte soli pa solim

1. Pats pirmais un svarīgākais punkts ir gurķu izvēle, atlase un mazgāšana. Izvēlieties skaistākos gurķus, veselus, bez bojājuma pazīmēm. Gurķi ir ārkārtīgi rūpīgi jānomazgā.

2. Nomazgājiet un tikai tad lieciet ūdenī, nevis otrādi! Piepildiet trauku ar aukstu dzeramo ūdeni, ja ūdens ir hlorēts, labāk to izlaist caur filtru. Mērcēt 1-2 stundas, ja gurķi lasīti pirms dienas vai vairākām stundām, tad pietiek ar 1 stundu. Gurķus mērcējam, lai tie uzsūc mitrumu un neuzsūc no burciņas pārāk daudz marinādes, un tad arī mīkstie gurķi labāk kraukšķēs, ja tos paturēs aukstā ūdenī.

3. Kamēr gurķi iegūst kraukšķīgumu, sagatavo burkas. Tās mazgā tikai ar dzeramo sodu, izmantojot jaunu sūkli un arī nekādus mazgāšanas līdzekļus nevar lietot!

4. Vāriet vākus 3 minūtes, bet burkas virs tvaika 10 minūtes, viss atkarīgs no to tilpuma. Var izmantot skrūvējamas burkas ar vākiem, sagatavošanas process ir vienāds. Nešaubos, ka šim procesam būs daudz pretinieku: “liekam nesterilus dārzeņus” un tā tālāk. Izvēle ir tava! Ierosinu izslēgt visas konservētā ēdiena bojāšanās iespējas, jo, ja burkas nav pietiekami labi izmazgātas, tad viss noies greizi.

5. Nekavējoties pārklājiet sterilās burkas ar steriliem vākiem, lai saglabātu tīrību. Neslinkojiet! Tieši tāpēc, ka uzturu šādu tīrību neviens no maniem konservējumiem nav sabojājies.

6. Diļļu lietussargus vajag uz minūti apliet ar verdošu ūdeni, tāpat darām ar lauru lapu, tas viss pirms apliešanas jānomazgā zem auksta ūdens!

7. Izvēlamies arī veselu, skaistu un svaigu papriku. Izņemiet sēklas un baltās starpsienas. Sagriež gabaliņos, lai labāk ietilptu burciņā.

8. Nolejiet ūdeni no gurķiem. Tad gurķiem rūpīgi jānogriež galiņi, lai atbrīvoties no liekās zemes. Gurķus neiesaku turēt ūdenī ilgāk par 2 stundām!

9. Tagad sāksim likt visas sastāvdaļas sterilās burkās. Apakšā liekam pusi lietussarga diļļu, ķiplokus, lauru lapu, piparus, varbūt pāris gabaliņus aso piparu un divu veidu paprikas un ķiploku.

10. Pirmo gurķu kārtu burkā liek vertikāli, bet pēc tam guļus stāvoklī, ja burkas augstums neļauj tos likt vēl vienā vertikālā kārtā. Šos izliektos gurķus ir ērti novietot virsū, ja gurķis ir liels, to var sagriezt vairākās daļās. Pabeigsim diļļu lietussargu otro kārtu.

11. Kad visas burkas piepildītas, arī verdošajam ūdenim jābūt gatavam. Gurķus 15 minūtes aplej ar verdošu ūdeni un aizvāko. Pagaidām, kad burkas nedaudz atdziest un gurķi sasilst.

12. Tad noteciniet ūdeni no gurķiem katliņā. Starp citu, 1 litra burkai vajag 500 ml ūdens (verdošs ūdens marinādei). Šo ūdeni ātri uzvāra vēlreiz un otrreiz aplej gurķus.

13. Arī pārklājiet ar vākiem un pagaidiet vēl 15-20 minūtes. Pēc tam izlej šo ūdeni, izmantojot tīru ūdeni, lai pagatavotu svaigu marinādi.

14. Kamēr laiks tikšķ, uzvāra ūdeni ar sāli un cukuru. Ļaujiet sālim nosēsties pēc vārīšanas un, uzmanīgi ar verdošo ūdeni atkal aplejiet gurķus.

15. Uzlej verdošu ūdeni ar sāli un cukuru, atstājot vietu etiķim. Vēlāk marināde vēl iesūksies gurķos.

16. Lej burkās etiķi un burkas ātri aizvāko ar vākiem bez skābekļa pieejamības.

17. Apgrieziet burkas ar gurķiem otrādi, ietiniet siltā segā, līdz tās pilnībā atdziest 1-2 dienas.

18. Pēc etiķa pievienošanas burkā spilgti zaļo gurķu krāsa mainīsies uz skaistu olīvu krāsu. Viss ir gatavs! Marinētu gurķu burkas uzglabājam dzīvoklī vēsā, tumšā vietā. Un ziemā mēs baudām kraukšķīgus gurķus ar tikpat garšīgu sālījumu, ķiploku un papriku.

Sastāvdaļas vienai 1 litra burciņai:

  • gurķi – 500-530 g (tie ir aptuveni 10-12 gab.)
  • paprika – 1/3 gab.
  • diļļu lietussargs – 1 gab.
  • lauru lapa – 1 gab.
  • melnie pipari – 4 gab.
  • smaržīgie pipari – 2 gab.
  • ķiploki – 1-2 daiviņas
  • etiķis 70% (9%) – 0,5 tējk. (25 ml),
  • verdošs ūdens – 500 ml = 2,5 glāzes
  • sāls – 12,5 g = 0,5 ēd.k.
  • cukurs – 18 g = 1 ēdamkarote.

Sastāvdaļas vienai 2 litru burkai visas iepriekš minētās sastāvdaļas 👆 (uz 1 litra burku) reizinātas ar 2

✅ Sastāvdaļas vienai 1,5 litru burkai:

  • gurķi – 800 g = 15-18 gab.
  • paprika – 0,5 gab.
  • diļļu lietussargi – 1,5 gab.
  • lauru lapa – 2 gab.
  • melnie pipari – 5 gab.
  • smaržīgo piparu zirņi – 2-3 gab.
  • ķiploki – 2-3 daiviņas
  • etiķis 70% (9%) – 1 tējk. (50 ml),
  • verdošs ūdens – 700 ml = 3,5 glāzes
  • sāls – 17,5 g = 2/3 ēd.k.
  • cukurs – 25,2 g = 1,5 ēd.k.

✅ Sastāvdaļas vienai 3 litru burkai: visas iepriekš minētās sastāvdaļas 👆 (uz 1,5 litru burku) reizinātas ar 2

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More