Marinēju tomātus: vecmāmiņas recepte (40 gadu laikā viņa nav gatavojusi citādāk)

edzive

Piekristīsiet, ka pat aukstajā sezonā ir patīkami izbaudīt tomātu bagātīgo garšu? Marinētus tomātus katru gadu gatavoju pēc savas mīļās vecmāmiņas receptes. Diemžēl viņa aizgājusi mūžībā… bet viņas receptes un atmiņa dzīvos mūžīgi un tiks nodotas no paaudzes paaudzē. Priecāšos, ja arī jums patiks manas vecmāmiņas recepte.

PAGATAVOŠANA:

Sterilizēju burkas cepeškrāsnī. Man tas ir vieglākais veids. Ievietojiet tīras un sausas burkas ar kakliņu uz leju, vienmēr aukstā krāsnī. Vākus liekam vienu pie otra, bet bez gumijām. Uzstādiet temperatūru uz 150 grādiem un sterilizējiet 3 litru burkas 25 minūtes.

Marinēšanai izvēlamies tomātus, kas ir aptuveni vienāda izmēra, gaļīgi, bet tajā pašā laikā ar blīvu mizu.

Recepte ir paredzēta ar 4 litriem ūdens, bet es katlā ieleju vēl papildus 150 ml, jo ūdens iztvaiko.

Kamēr ūdens vārās, burkās liek tomātus. Sālijumam vajag arī diļļu lietussargus, sīpolus un papriku.

Burkas apakšā liekam vienu diļļu lietussargu, tad ieliekam dažus tomātus, pusi sīpola, pusi piparu un 2 lauru lapas.

Atkal pievieno dažus tomātus un tad pievieno otro daļu sīpolu un papriku. Vienai 3 litru burkai vajag vienu sīpolu, vienu papriku un 2 lauru lapas. Visas burkas sagatavojam tāpat.

Tomātus aplej ar verdošu ūdeni. Šajā laikā man uz plīts uz lēnas uguns vārās ūdens un tā temperatūra tiek pastāvīgi uzturēta.

Pārklājiet burkas ar vākiem un ļaujiet tām atdzist, līdz tās ir siltas. Tas aizņem apmēram stundu.

Pēc tam noteciniet ūdeni no tomātiem atpakaļ katlā, novietojiet to uz plīts un pievienojiet 4 ēdamkarotes sāls bez kaudzes, kā arī 6 ēd.k. cukura, arī bez kaudzes (katrai burkai vajag 2 ēdamkarotes cukura). Maisot, pilnībā izšķīdina sāli un cukuru un visu uzvāra.

Ielejiet burkā 200-300 ml sālījuma, pēc tam ielejiet 50 ml etiķa (9%) un uzlej vēl sālījumu burkas augšpusē līdz tā ir pilna. Nekavējoties pārklāj ar vākiem un burkas aizvāko.

Tomātu burkas apgriež otrādi, ietin segā vai dvielī un atstāj, līdz tās pilnībā atdziest. Mana recepte ir paredzēta trīs 3 litru burciņām, bet iesaku uzreiz pagatavot vairāk.

Marinētie tomāti sanāk ļoti garšīgi, izmēģini un, ja recepte patīk, turi īkšķi, būšu ļoti apmierināta! Dalies ar recepti ar draugiem, manuprāt, šī ir veiksmīgākā tomātu recepte, kas patiks visiem!

SASTĀVDAĻAS (trim 3 litru burkām):

  • tomāti – 5 kg
  • ūdens – 4 l
  • sīpoli – 3 gab.
  • paprika – 3 gab.
  • lauru lapa – 6 gab.
  • dilles (lietussargi) – 3 gab.
  • etiķis (9%) – 150 ml
  • cukurs – 6 ēdamk.
  • sāls – 4 ēdamk.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More