Beidzot ir pienācis laiks mazsālītajiem gurķīšiem! Tik ļoti sagribējās mazsālītos gurķus, ka ilgi nedomāju. Starp citu, uzrakstiet, kāda jums šogad ir gurķu raža?
Es gurķus mērcēju aukstā ūdenī apmēram stundu līdz pusotrai. Manā receptē nav daudz sastāvdaļu – gurķi, ķiploki, dilles, sāls un ūdens. Un vēl – litra burkas (tieši litra!). Protams, var pievienot arī ķiršu un upeņu lapas, lauru lapu un mārrutka sakni. Bet es to visu šiem gurķiem lieku reti. Dilles ņemu kopā ar kātiem. Ķiplokus pārgriežu gareniski uz pusēm – tā tos ļoti ātri un viegli nomizot!

Burkas apakšā lieku nedaudz dilles un ķiplokus. Pēc tam – gurķus (cik vien lien burkā). Pa virsu atkal dilles un ķiplokus.
Nekad neko nesveru un nemēru.

Arī sāli nevāru un ūdeni nemēru. Sālījumu nevāru! Tāpēc draugi manu metodi sauc par dīvainu. Bet pat kaut ko vienkāršāku izdomāt būtu grūti! Galvenais – izmantot litra burkas. Sāli vienkārši ņemu ar ēdamkaroti, noņemu “kaudzi” un beru burkā.

Un tagad – verdošs ūdens. Tieši verdošs. Tiklīdz ūdens uzvārās – uzreiz leju virsū. Protams, vēlams netrāpīt uz burkas sieniņām. Leju uzmanīgi – tieši uz gurķīti, kas ir pašā augšā.

Pēc tam burku aizveru ar plastmasas vāciņu un pagriežu to vairākas reizes, līdz sāls izšķīst. Tad noņemu vāciņu un atstāju gurķus uz galda uz vienu diennakti.

Pēc diennakts jau var nogaršot! Gurķīši ir gatavi!

Pamēģiniet pagatavot – ļoti garšīgi! Ātri un vienkārši!
- Pievienoju frikadeles rīvētiem kabačiem. Gatavoju gardas vakariņas visai ģimenei (dalos ar recepti)
- Kā mamma iemācīja, tā jau 16 gadus arī gatavoju. Svaigo tomātu sagatavošana ziemai vai tomātu mērce “Uguntiņa” ziemas krājumiem. Vienkārša recepte
- Plūmes šokolādē ziemai: katru gadu sagatavoju par divām burciņām vairāk, bet līdz Jaunajam gadam tāpat nepietiek (tik gardi, ka ātri pazūd)
- Pagatavoju vienu reizi un jau 30 gadus gatavoju atkal! Garšīgāku lečo no paprikas un tomātiem neesmu baudījusi (bez jebkādas sterilizēšanas)
- Somu gaumē marinēti tomāti ziemai – tik gardi kā svaigi! Burciņas saturu notiesājam uzreiz, un pat marinādi izdzeram līdz pēdējai pilei