Gurķi poļu gaumē, somu un bulgāru gaumē – šie un daudzi citi gatavošanas veidi atšķiras galvenokārt ar marinādes sastāvu. Tieši no marinādes atkarīgs, kā garšos gatavie gurķi. Gurķu marināde ziemai var būt skāba un salda, asa un maiga, vienkārša un piparota. Zinoša saimniece zina vismaz divas marinādes receptes.
Pagatavošanas noteikumi:
Gatavojot marinādi, ir svarīgi pareizi aprēķināt tās daudzumu un sastāvdaļu daudzumu, kas to veido, lai saglabātu proporcijas. Litra burkai parasti sagatavo 0,5 litrus marinādes, 1,5 un 2 litru burkai – 1,5 litrus un 3 litru burkai – 1,5 litrus. Aprēķinu ērtībai labāk meklēt tādas receptes, kuras paredzētas 1 litram ūdens.
Gandrīz vienmēr marinādes sastāvā ietilpst skābe, kura ne tikai piedod pikantu garšu, bet ir arī konservants. Sāls, cukurs, pipari un dažas citas sastāvdaļas arī palīdz labāk saglabāt produktu. Ja nevēlaties lai produkts slikti glabātos un slikti garšotu, tad nevajag pārkāpt receptē doto sastāvdaļu proporcijas. Korekcijas varat ieviest tikai tādā gadījumā, ja jums ir ļoti liela pieredze gatavošanā.
Konservējuma garša būs atkarīga ne tikai no marinādes, bet arī no garšvielām, ko pievienosiet. Diļļu ziedi vai sēklas, fenkelis piedos produktam pikantu aromātu. Ķiršu, jāņogu, upeņu lapas dos gurķiem kraukšķīgumu. Mārrutki un ķiploki piedos aromātu un pikantumu. Bieži vien pievieno arī dilles, baziliku, fenkeli, pētersīļus.
Marinādi labāk gatavot nevis no tīra ūdens, bet no gurķiem nolietā ūdens, tā kā tas pārvērtīsies par novārījumu uz lapām, garšvielām, kas būs burkā ar gurķiem. Marināde no tāda uzlējuma būs aromātiskāks.
Dažas garšvielas marinādei pievieno tieši gatavošanas laikā. Tā bieži dara ar lauru lapām, graudu pipariem, sinepju sēklām.
Cukuram un sālim marinādē ir obligāti jāizšķīst. Iesaka šo šķīdumu pavārīt vismaz 5 minūtes.
Sāli konservēšanai ņem rupjo un bez joda.
Etiķi lej jau gatavā marinādē vai neilgi pirms gatavības. Ilgi vārīt šķidrumu ar etiķi nedrīkst. Tas attiecas arī uz citronskābi.
Lai rezultāts būtu labs, vajag ne tikai labi pagatavot marinādi, bet arī pareizi sagatavot gurķus un burkas. Gurķus kārtīgi nomazgā siltā ūdenī, galiņus nogriež. Tad atstāj gurķus aukstā ūdenī uz 2-3 stundām. Burkas mazgā ar sodu un sterilizē. Arī vāciņus sterilizē. Konservus parasti aizvāko ar metāla vāciņiem. ievērojot visus šos nosacījumus saimniece var būt pārliecināta par labu iznākumu.
Tālāk dotas receptes marinādēm uz vienu litru ūdens
Gurķu marināde ar esenci
Sastāvdaļas:
- Ūdens – 1l
- Esence 70% – 10ml
- Cukurs – 40g
- Sāls – 20g
- Lauru lapa – 1gb
- Krustnagliņa – 1gb
- Melnie pipari graudu – 3gb
Pagatavošana:
Uzvāra ūdeni, pievieno sāli, cukuru. Samaisa līdz viss ir izkusis. Pievieno lauru lapu, krustnagliņu un piparus. Šķidrumu uzvāra piecas minūtes, noņem no uguns. Pievieno esenci un samaisa.
Pārlej karsto marinādi gurķiem, aizvāko. Burkā var pievienot mārrutku lapu, ķiršu lapu un upeņu lapu.
Parasta gurķu marināde ar galda etiķi
Sastāvdaļas:
- Ūdens – 1l
- Sāls – 40g
- Cukurs – 40g
- Galda etiķis 9% – 60 ml
Pagatavošana:
Sterilizētā burkā liek garšvielas – dilles, ķiploki, pipari, smaržīgi pipari. Uz litra burku pietiks ar vienu diļļu ziedu, daiviņa ķiploka, 2-3 graudi piparu. Saliek sagatavotus gurķus, uzkarsē ūdeni un aplej tos. Pēc 15 minūtēm nolejiet ūdeni atpakaļ katlā un uzvāra marinādi, pievienojot vajadzīgo daudzumu sāls un cukura. Pavāra 5 minūtes pielej etiķi. Ar karstu marinādi pārlej gurķus un aizvāko.
Gurķu marināde ar sinepēm
Sastāvdaļas:
- Ūdens – 1l
- Cukurs – 40g
- Sāls – 40g
- Sinepju sēklas – 4g
- Ķiploki – 4 daiviņas
- Pipari – 4g
- Etiķis 9% – 80ml
Pagatavošana:
Uzvāra ūdeni vai šķidrumu no gurķu burkas, ar ko tie tika aplieti. Pievieno cukuru, sāli, samaisa. Katlā liek ķiploku daiviņas veselas, pievieno piparus, sinepju sēklas. Pavāra šķidrumu 5 minūtes, pievieno etiķi. Uzvāra marinādi un pārlej gurķus. Burkās zem gurķiem liek dilles, ķiršu lapas, upeņu lapas.
Gurķu marināde ar citronskābi
Sastāvdaļas:
- Ūdens – 1l
- Cukurs – 60g
- Sāls – 20g
- Lauru lapa – 1gb
- Ķiploku daiviņa – 2gb
- Pipari smaržīgie – 4gb
- Pipari – 4gb
Pagatavošana:
Burkas apakšā liek ķiršu lapas un jāņogu lapas, gabaliņu asā pipara. Piepilda burku ar gurķiem. Uzvāra ūdeni, pieber cukuru un sāli. Iemet ķiploku daiviņas, lauru lapu, piparus. Vāra 5 minūtes, pieber citronskābi. Vāra vēl 5 minūtes. Marinādi ar citronskābi izmanto gurķu trešās reizes pārliešanai. Pirmās divas reizes gurķus pārlej ar parastu, vārošu ūdeni, atstāj uz 10 minūtēm un pēc tam izlej izlietnē.
Saldā gurķu marināde
Sastāvdaļas:
- Ūdens – 1l
- Sāls – 40g
- Cukurs – 0,2kg
- Etiķis 9% – 0,2l
- Ķiploki – 6 daiviņas
Pagatavošana:
Uzvāra ūdeni, pieber cukuru, sāli, pieliek ķiplokus. Vāra 5 minūtes, pielej etiķi. Pagaida kamēr marināde atkal sāk vārīties un tūlīt lej virsū gurķiem.
Šai marinādei ir izteikta saldi skāba garša. Šādā marinādē parasti marinē mazos gurķīšus.