Reizēm mazsālītie gurķīši sanāk tik gardi, ka visu var apēst dienas laikā. Bet mēdz gadīties arī tā, ka burka ar mazsālītajiem gurķiem paliek ledusskapī, jo kaut kas nogājis greizi. Mēs esam apkopojuši visus ieteikumus, kas palīdzēs tev pagatavot ideālus mazsālītus gurķus, kurus gribēsies uzreiz apēst!
1. Pareizā gurķu izvēle
Ne visi gurķu šķirnes ir piemērotas mazsālīšanai. Piemēram, par ideālu uzskata «Nežinska» šķirni: tajos ir minimāls cukura daudzums un diezgan plāna, ar pumpiņām klāta miza. Svarīgi, lai gurķi, kas nonāk burkā, būtu aptuveni vienāda izmēra. Ja ņemsiet gan mazos, gan lielos, tad mazie būs pārāk sāļi, bet lielie – par maz sāļi.
2. Pievienojiet kraukšķīgumu
Kraukšķīgi mazsālītie gurķi ir īsts panākums. Lai tādi sanāktu, izvēlieties piemērotus gurķīšus un iemērciet tos ūdenī — tā tie kļūs cietāki un, salaužot, izdos gardu kraukšķi. Dārza gurķus var turēt ūdenī apmēram stundu, bet veikalā vai tirgū pirktos ieteicams mērcēt apmēram trīs stundas.
3. Izvēlieties pareizo trauku

Visbiežāk gurķus sālī tieši burkā, bet mēs iesakām izmantot katlu. Pirmkārt, tā būs ērtāk strādāt, otrkārt, vieglāk būs izņemt gatavos gurķīšus.
4. Piespiediet gurķus
Kā spiedienu var izmantot trauku, kas piepildīts ar ūdeni — tā var būt burka, bļoda vai mazāks katls. Ja nav piemērota trauka, var izmantot arī akmeni.
5. Neaizmirstiet par aromātu

Lai gurķīši būtu ne tikai kraukšķīgi, bet arī aromātiski, izmantojiet garšvielas, ko var atrast dārzā. Tā ir dillīšu saulīte, upenes lapas, lauru lapa, piparu graudi (ne tikai melnie), mārrutka lapas. Šīm piedevām ir arī praktiska nozīme — piemēram, mārrutka lapas pasargā no pelējuma un baktērijām, bet upenes lapas padara gurķīšus vēl kraukšķīgākus.
6. Aprēķiniet sāls daudzumu

Galvenais jautājums — cik daudz sāls vajadzīgs gurķiem? Ja neizmantojat konkrētu recepti, vadieties pēc šādas proporcijas: 2 ēdamkarotes sāls uz 1 litru ūdens. Tāpat jāizvēlas sāls veids — ieteicams izmantot parasto akmens sāli, nevis jodēto.
7. Pamēģiniet pievienot jaunas sastāvdaļas

Dilles, upenes un mārrutka lapas, ķiploki — tas ir standarta komplekts, bet jūsu gurķīšus padarīs unikālus radoša pieeja. Pamēģiniet pievienot ozola lapas, ķiršu lapas, pie upenes lapām arī ogas, iemetiet pāris ābolu šķēlītes. Tieši tā rodas firmas receptes!
Mazsālīto gurķīšu recepte:

Nomazgājiet un iemērciet 1,5 kg gurķu 1–2 stundas. Tikmēr sagatavojiet pārējās sastāvdaļas: noskalojiet 2 mārrutka lapas, 5 upeņu lapas, 3 ķiršu lapas un 2 dillīšu saulītes. Nomizojiet 5 ķiploka daiviņas un sagrieziet tās biezās šķēlēs.
Vertikāli kārtojiet gurķus katlā vai sterilizētā burkā, pievienojot lapas un ķiplokus.
Citā katlā ieliejiet 2 litrus ūdens, pievienojiet 2–3 ēdamkarotes sāls, 3 lauru lapas, 8 piparu graudiņus un 3 krustnagliņas. Uzvāriet sālījumu un uzreiz izslēdziet uguni. Pārlejiet gurķus ar šo sālījumu, piespiediet tos un jau nākamajā dienā varēsiet baudīt gardos mazsālītos gurķīšus.
Dalieties ar saviem mazsālīto gurķu gatavošanas noslēpumiem komentāros!
- Pievienoju frikadeles rīvētiem kabačiem. Gatavoju gardas vakariņas visai ģimenei (dalos ar recepti)
- Kā mamma iemācīja, tā jau 16 gadus arī gatavoju. Svaigo tomātu sagatavošana ziemai vai tomātu mērce “Uguntiņa” ziemas krājumiem. Vienkārša recepte
- Plūmes šokolādē ziemai: katru gadu sagatavoju par divām burciņām vairāk, bet līdz Jaunajam gadam tāpat nepietiek (tik gardi, ka ātri pazūd)
- Pagatavoju vienu reizi un jau 30 gadus gatavoju atkal! Garšīgāku lečo no paprikas un tomātiem neesmu baudījusi (bez jebkādas sterilizēšanas)
- Somu gaumē marinēti tomāti ziemai – tik gardi kā svaigi! Burciņas saturu notiesājam uzreiz, un pat marinādi izdzeram līdz pēdējai pilei