Sastāvdaļas
- 90 g „Selgas” cepumu,
- 50 g sviesta,
- 300 g biezpiena,
- 200g saldā krējuma,
- 100g pūdercukura,
- sula no pus citrona,
- dažādi žāvētie augļi,
- kaltētas ogas pēc izvēles,
- 180 g dažādu riekstu pēc izvēles,
- nedaudz marmelādes.
Dekorēšanai
- vai nu 30 g saldā krējuma, 50 g šokolādes, vai arī ogas + putukrējums!
Pagatavošana
Vispirms sagatavo pamatni – cepumus saberz nelielos gabaliņos, pievieno tiem izkausētu sviestu, līdz izveidojas viendabīga masa, klāj to kūkas formā, izlīdzini, liec ledusskapī, lai sacietē. Kūkas pamatmasu gatavo šādi – bļodā saputo saldo krējumu ar cukuru un citrona sulu, pievieno biezpienu, samaisa vai nedaudz saputo. Pievieno žāvētos augļus, ogas, riekstus, marmelādi – visu šo sastāvdaļu gabaliņu lielumi pēc izvēles. Man patīk, ja viss ir sagriezts diezgan smalki, sevišķi jāuzmanās ar riekstiem, lai to gabali nav par lielu. Visu sajauc, pagaršo – varbūt prasās vēl kaut ko? Iegūto masu liec kūkas formā, virsū cepumu pamatnei. Liec ledusskapī uz vismaz 3 stundām vai pat visu nakti!Dekorēšanas varianti – šokolādes glazūra – katliņā uz lēnas liesmas uzsildi saldo krējumu, tam pievieno šokolādi, līdz iegūsti viendabīgu, vijīgu masu, to lej virsū kūkai, liec ledusskapī lai sacietē. Otrs variants – sakul saldo krējumu stingrās putās – smērē virsū kūkai un dekorē ar izvēlētām ogām, piemēram, lielogu mellenēm vai zemenēm!