Pīrāgs no lavaša ar āboliem (ātri, vienkārši un mīklu gatavot nevajag)

edzive

Daudzkārt biju dzirdējusi par ābolu pīrāga recepti no plāna lavaša un jau sen vēlējos to izmēģināt. Pārskatīju daudz dažādu variantu, izvēlējos pāris, kas man visvairāk patika, nedaudz pielāgoju savai gaumei, un, lūk, beidzot pagatavoju šo pīrāgu savā versijā. Rezultāts mani pārsteidza un ļoti iepriecināja. Pīrāgs sanāca garšīgs un glīts. Pēc sajūtām varētu pat teikt, ka tas viegli var sacensties ar šarloti un strūdeli. Bet visvairāk mani, protams, interesēja, kāds būs pīrāgs, kuram nav jājauc mīkla, un vēl patīkamāk — ka tā pagatavošana neprasa daudz laika un pūļu.

Pagatavošanas veids:
Āboliem izņem serdi un sagriež nelielās šķēlītēs. Starp citu, pavisam nesen atklāju sev īpašu nazi, kas tagad manā virtuvē kļuvis vienkārši neaizstājams. Nekad nebiju domājusi, ka šī parasti garlaicīgā un man ne pārāk mīļā ābolu un bumbieru tīrīšanas procedūra var kļūt tik vienkārša, estētiska un sekundēs paveicama, pateicoties tik ērtam un praktiskam rīkam.

Lai āboli neoksidētos un pārāk ātri nekļūtu brūni, tos vajag pārliet ar viena citrona sulu. Turklāt citrons piešķirs āboliem patīkamu skābenumu.

Uz pannas vidējā siltumā izkausē sviestu, pievieno parasto cukuru un vienu ēdamkaroti vaniļas cukura. Tas piešķirs pīrāgam brīnišķīgu aromātu. Var pievienot arī nedaudz kanēļa, taču es to šoreiz nedarīju, jo kanēlis var iekrāsot ābolus tumšākā tonī, bet es vēlējos saglabāt to gaišo krāsu. Sviestu ar cukuru vajag turēt uz uguns un maisīt, līdz izveidojas “mitrām” smiltīm līdzīga masa un kļūst nedaudz caurspīdīga.

Uz pannas liek sagrieztos ābolus un cep tos uz nedaudz lielākas par vidējo uguns aptuveni 5 minūtes, nepārtraukti maisot. Āboliem jāuzsūc sīrups un jāpaliek nedaudz caurspīdīgiem. Pēc tam noņem ābolus no uguns un ļauj tiem nedaudz atdzist.

Atsevišķā bļodā sajauc skābo krējumu ar zemu tauku saturu, cukuru un olas, un visu rūpīgi samaisa ar putojamo slotiņu. Putot nav nepieciešams — tikai jāpanāk viendabīga masa. Šī būs pīrāga pārlejuma masa. Tā sanāk diezgan šķidra.

Cepamo formu (man bija apaļa, 24 cm diametrā) izklāj ar cepamo papīru. Papīru gan apakšā, gan gar sāniem iesmērē ar augu eļļu. Nekas traks, ja papīrs saliekas ar kādu kroku vai ieloci — tas netraucēs. Forma var būt jebkāda. Man bija ar noņemamām malām, bet tas nav obligāti — vienkārši tā labi derēja pēc izmēra. Arī cepampapīrs var būt jebkāds, galvenais, lai tas būtu kārtīgi ieeļļots.

No plānā lavaša izgriež apli, kas ir nedaudz lielāks par formas diametru, un liek to uz apakšas, obligāti atstājot malas, kas uzklāsies arī uz formas sāniem. Pēc tam veido nākamo slāni, izmantojot lielākus lavaša gabalus, kurus var vienkārši saplēst ar rokām. Labāk jau iepriekš sadalīt lavaša daudzumu katram slānim, lai pietiek visam. Kopā būs nepieciešami trīs šādi slāņi. Man visam pīrāgam pietika ar vienu lavaša iepakojumu, kurā bija 2 loksnes (izmērs 60×35 cm).

Uz lavaša liek pusi no āboliem, bet uz āboliem – atkal lavaša gabaliņus. Tad šo slāni pārlej ar pusi no iepriekš sagatavotās pārlejuma masas.

Atkal uz lavaša liek otro ābolu slāni un pārlej ar ābolu sīrupu, kas palicis pannā. Pēc tam veido vēl vienu lavaša slāni, ko var saplēst gabaliņos, un visbeidzot, virsū pārkaisa ļoti mazos gabaliņos saplēstu lavašu. Šis slānis piešķirs pīrāga virspusei tekstūru.

Pārlej virsū atlikušo pārlejuma masu un atstāj 5 minūtes, lai lavašs labi uzsūc šķidrumu. Pēc tam var novietot pīrāgu jau iepriekš uzsildītā krāsnī.

Cep pīrāgu 190 grādu temperatūrā 40-45 minūtes līdz zeltainai un kraukšķīgai virsmai. Cepšanas laikā pīrāgs nedaudz pacelsies un paliks sauss. Kad tas viegli atdalīsies no sienām, var to izņemt no krāsns.

Gatavo pīrāgu jāizņem no formas, kamēr tas vēl ir silts, un jānovieto uz šķīvja. Tad jāapklāj ar dvieli līdz pilnīgai atdzesēšanai, lai virsējā garoziņa kļūtu mīksta. Ja jūs dodat priekšroku kraukšķīgākai versijai, var atstāt pīrāgu atvērtu, lai tas atdzesējas. Pēc atdzesēšanas var pārkaisīt ar cukura pūderi.

Izskatās lieliski! Šāds pīrāgs noteikti būs lielisks pie tējas — viegls un garšīgs. Tā kā tas ir kā īsts slāņainais pīrāgs, tas izskatās ļoti pievilcīgi, un šķēles būs viegli sagriezt. Lai laba apetīte!

Sastāvdaļas 24 cm formas pīrāgam:

  • 1 iepakojums plāna lavaša (2 loksnes, katra 60×35 cm)
  • 6 vidēja lieluma āboli (850 g)
  • Cukurs āboliem – 160 g
  • Vaniļas cukurs āboliem – 1 ēdamkarote
  • Sviests – 50 g
  • Olas – 5 vidēja lieluma
  • Skābais krējums (15%) – 200 g
  • Cukurs pārlejuma masai – 50 g
  • Citronu sula – 1 citrons
  • Pūdercukurs – 1 tējkarote
  • Nedaudz augu eļļas, lai ieeļļotu cepamo papīru formā

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More