Manas draudzenes vaļasprieks ir konfekšu izgatavošana ar rokām, un viņa labprāt dalījās ar mājas šokolādes recepti. Izrādās, tas nemaz nav sarežģīti.
‘’Kā pagatavot šokolādi mājas apstākļos? Gribētos, lai tā ir tikpat garšīga un nekaitīga kā bērnībā: bez ķīmiskām piedevām un palmu eļļas!’’ – reiz es pajautāju savai draudzenei Annai. Pirms kādiem 3 gadiem Anna nopietni aizrāvās ar konfekšu izgatavošanu, un tagad viņai ir savs neliels veikaliņš.
Pēc Annas šokolādes receptēm es nolēmu saldumus vairāk nepirkt. Cenšos šokolādi vārīt pati, pievienojot interesantus pildījumus.
Šodien mēs dalāmies ar divām mājas šokolādes pagatavošanas instrukcijām. Tas viss aizņem tikai 10 minūtes!
1.variants
Sastāvdaļas:
- 100 g kakao pulvera
- 1 tējk. cukura
- 50 g sviesta
- 2 ēd.kar. piena
Pagatavošana:
- Ielej katliņā pienu un uzsildi to uz nelielas uguns. Pievieno pienam kakao un cukuru.
- Ūdens peldē izkausē sviestu un arī pievieno pienam ar kakao.
- Samaisi visu viendabīgā masā un karsē uz mazas liesmas apmēram 2 minūtes, periodiski apmaisot.
- Salej šokolādi formiņās un ļauj atdzist istabas temperatūrā, pēc tam ievieto ledusskapī līdz pilnīgai sacietēšanai.
Kā noproti, tā var pagatavot ne vien šokolādes tāfelītes, bet arī šokolādes konfektes. Dažādībai var pievienot sezama sēkliņas, riekstus vai žāvētos augļus pēc savas gaumes.
2.variants
Sastāvdaļas:
- 5 ēd.kar. kakao pulvera
- 6-8 ēd.kar. cukura
- 50 g sviesta
- 5 ēd.kar. piena
- 1 tējk. kviešu miltu
- šķipsniņa vaniļas cukura
- samalti rieksti
Pagatavošana:
- Katliņā ieber cukuru un kakao. Pielej ēdamkaroti piena un visu kārtīgi samaisi līdz viendabīgai masai. Ielej atlikušo pienu. Uzliec uz plīts un vāri uz vidējas uguns, pastāvīgi maisot.
- Kad masa sāk vārīties, pievieno sviestu, samaisi, ļauj masai uz mazas liesmas uzvārīties. Nocel katlu no plīts, pievieno izsijātus miltus. Samaisi un atkal liec uz plīts, lai masa uzvārās.
- Noņem katlu no uguns, pieber šokolādes masai šķipsniņu vanilīna un samaisi. Ļauj masai nedaudz atdzist.
- Ledus formiņas nedaudz iezied ar sviestu un tad salej tajās šokolādi. Ja ir vēlēšanās, nedaudz vari pievienot smalcinātus riekstus. Ieliec formiņas ar šokolādi ledusskapī līdz pilnīgai sacietēšanai.
Veikalā pirktajā šokolādē pārsvarā dominē cukura garša, un tieši cukurs bieži vien sastāva sarakstā atrodas pats pirmais. Tas pārsit kakao pupiņu garšu, tas ir rafinētais cukurs ar šokolādes garšu, un ne otrādi.
Tagad tu zināsi, kā pagatavot šokolādi pašai mājas apstākļos. Atšķirībā no pirktajiem saldumiem, tava šokolāde nesaturēs nekādus konservantus. Tikai dabiskas sastāvdaļas un mīlestību, ar kādu tiek gatavoti šie saldumi!