Maiga, sulīga kūka, kas ir tik viegli pagatavojama, ka esmu pārliecināta, ka ar to tiks galā jebkura mājsaimniece. Biskvīta kūka nav pārgriezta uz pusēm, to klāj ar krēmu tikai virspusē, taču, neskatoties uz savu vienkāršību, kūka pārliecinoši konkurē ar darbietilpīgiem desertiem. Šīs receptes “izcēlums” ir bagātīgā impregnēšana, kas pilnībā aizvieto krēma kārtas, visa veida pildījumus un piedevas. Es jūs ilgi nemocīšu, ātri sāksim to gatavot.
Pagatavošana:
Tātad, vispirms mums jāsakuļ olas ar cukuru. Lai to izdarītu, miksera bļodā liek 4 olas, šķipsniņu sāls un glāzi cukura (man ir 200 g glāze) un sakuļ ar lielu ātrumu, līdz izveidojas ļoti pūkainas un blīvas putas. Jo labāk iesitīsiet olas, jo pūkaināka un garāka sanāks biskvīta kūka.
Pēc tam samaziniet miksera ātrumu un pa daļām sāciet pievienot izsijātus miltus un cepamo pulveri. Mīklai jābūt viendabīgai, bez miltu kunkuļiem.
Pagaidām izslēdziet mikseri. Ņem 3 ēd.k. augu eļļas bez smaržas un 3 ēd.k. verdoša ūdens. Pievieno tos, labi samaisiet un ielejiet mīklā. Ieslēdziet vēlreiz mikseri un zemā ātrumā vienkārši samaisiet visu līdz gludai tekstūrai. Tas arī viss, mīkla ir gatava. Konsistence ir kā biezs skābs krējums.
Biskvīta kūku cepsim 24 cm formā, pannas apakšu pārklājam ar cepampapīru, saspiežam kopā pannas malas un nogriežam lieko papīru. Veidnes apakšdaļa un malas nav jāieeļļo, vienkārši ielejiet visu mīklu uzreiz veidnē. Nedaudz sakratiet, lai mīkla vienmērīgi sadalītos pa virsmu un cepiet līdz 180 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī 30 minūtes.
Tagad gatavosim biskvīta impregnēšanas (jeb mitrināšanas) satsāvdaļas. Tās sastāv no trim sastāvdaļām – piena, krējuma un iebiezinātā piena. Pienu un krējumu lej lielākā traukā, pievieno iebiezināto pienu un visu kārtīgi samaisa ar putojamo slotiņu.
Tikmēr pagājusi pusstunda. Paskatieties, cik labi biskvīta kūka ir pacēlusies. Gatavību pārbaudām ar koka iesmu – tam jāiznāk tīram un sausam.
Izņem biskvītu no krāsns un ļauj nostāvēties 5 minūtes. Tad mēs tajā izduram daudz caurumu. Es izmantošu sīpolu griezēju, jo tas padara procesu daudz ātrāk. Bet jūs varat izmantot koka iesmu vai zobu bakstāmo.
Pēc tam sacaurumoto, silto biskvītu aplej ar piena maisījumu. No pirmā acu uzmetiena var šķist, ka maisījuma ir daudz, taču tas tā nav. Visi trīs piena produkti pilnībā iesūksies biskvītā un piešķirs tam sulīgumu, mitrumu un neatkārtojamu garšu. Šādā formā atstājiet biskvītu uz galda vairākas stundas. Man tas mērcēja 2 stundas.
Pēc tam ar plānu nazi atdaliet biskvītu no veidnes sieniņām, noņemiet sānu paneli, uzmanīgi apgrieziet to uz rokas, noņemiet cepampapīru un novietojiet uz servēšanas trauka. Principā biskvīta kūka “Trīs pieniņi” ir pilnībā gatava, pa virsu var pārkaisīt ar pūdercukuru un pasniegt, bet es nolēmu izdekorēt ar krēmu un tādējādi pagatavot no tās gardu kūku.
Pavisam vienkāršajam krēmam nepieciešams Mascarpones sieers, pūdercukurs un saldais krējums.
Auksto maskarpones sieru liek miksera bļodā, pievieno pūdercukuru un ar putojamo uzgali samīca viendabīgā masā. Samaziniet miksera ātrumu līdz vidējam, un plānā strūkliņā ielejiet krējumu (es izmantoju 33%). Tiklīdz redzat, ka krēms ir sācis putot, palieliniet ātrumu un sakuliet krēmu līdz pūkainai, gludai konsistencei.
Kūku dekorēsim ar krēmu, izmantojot gofrēto uzgali un konditorejas maisiņu. Pārlejam krēmu maisiņā un mazu piramīdu vai ziedu veidā liekam uz biskvīta virsmas. Visus tukšumus cenšamies aizpildīt ar krēmu. Ja vēlaties, kūkas virsu apkaisa ar kakao vai dekorē ar konditorejas izstrādājumiem.
Pirms pasniegšanas kūku vēlams atdzesēt, tāpēc liek ledusskapī uz divām stundām.
Par kūku “Trīs pieniņi” man ir tikai viens iespaids – tā ir vienkārši fantastiska! Turklāt tieši tā vienbalsīgi nolēma visa mūsu ģimene – burtiski divos piesēdienos no deserta palika tikai patīkamas atmiņas… Tāpēc iesaku to pagatavot tuvākajā laikā un izbaudīt neatkārtojamo maigumu un apbrīnojamo garšu!
Sastāvdaļas:
Mīklai:
- olas – 4 gab.
- cukurs – 200 gr.
- milti – 200 gr.
- cepamais pulveris – 8 gr.
- ūdens (verdošs ūdens) – 3 ēd.k.
- augu eļļa (bez garšas) – 3 ēdamk.
- sāls – šķipsniņa
Imprignēšanai jeb biskvīta mitrināšanai:
- piens – 200 ml
- krējums (20%) – 200 ml
- kondensēts piens – 200 gr.
Krēms:
- mascarpone – 250 gr.
- pūdercukurs – 50gr.
- saldais krējums – 100ml.