Kāda mīkla tev padodas vislabāk? Pīrādziņu, pankūku un maizīšu recepšu ir tikpat daudz, cik saimnieču, kam patīk gatavot. Katrai sievietei ir sava, gadiem pārbaudīta firmas recepte. Taču katrai ir arī tādi konditorejas izstrādājumi, kas ne par ko neizdodas, un tos vieglāk aiziet un nopirkt. Vieglāk, tikai ne garšīgāk. Šodien mēs jums pastāstīsim, kā pagatavot mīklu visiem dzīves gadījumiem: ātro kefīra mīklu, rauga mīklu, ideālu biskvītu un garšīgu mīklu pelmeņiem. Vai zināji, ka ātri pagatavot var arī kārtaino mīklu? Bet pankūkas izdosies plānas un maigas bez pirmās savēlušās ‘’neveiksminieces’’? Galvenais – zināt labu recepti!
ĀTRĀ KEFĪRA MĪKLA
Kefīra mīkla derēs pīrādziņiem ar pildījumu un gaisīgām pankūkām. No tās var cept arī smalkmaizītes bez pildījuma. Jo tās sanāks maigas, pufīgas, ar saldkrējuma aromātu un skaistu brūnganu garoziņu. Pankūku mīklai pievieno vairāk kefīra, bet, ja cep pīrādziņus vai smalkmaizītes, receptē neko nemaini.
Sastāvdaļas:
- 250 ml kefīra
- 400 g miltu
- 1 ola
- 25 ml augu eļļas
- 40 g sviesta
- 1 ēd.kar. cukura
- 0,5 tējk. sodas
- šķipsniņa sāls
Pagatavošana:
- Dziļā bļodā sajauc kefīru, olu, sāli un cukuru, pievieno sodu. Visu samaisi un atstāj uz 5 minūtēm.
- Miltus saberz ar sviestu un sajauc ar kefīra masu.
- Iejauc mīklu, līdz tā vairs nelīp pie rokām.
- Sadali mīklu vienādos gabalos un pārklāj ar dvieli uz 30 minūtēm. Pievieno pildījumu, ja vēlies, un liec pīrādziņus uz cepešpannas. Cep 45 minūtes cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā.
PIENA MĪKLA PANKŪKĀM
Pirmā pankūka saveļas tikai tiem, kas neievēro proporcijas. Dažs mīklai pievieno ūdeni, lai pankūkas izdotos plānas un caurumotas. Citam labāk garšo biezas pankūkas, kas ‘’piesien dūšu’’, tāpēc pievieno mīklai vairāk miltu. Bet, lai pankūkas izdotos plānas,maigas un apgriežot nesaplīstu, ievēro recepti.
Sastāvdaļas:
- 2 gl. miltu
- 5 olas
- 2 ēd.kar. augu eļļas
- 2,5 gl. piena
- 1 ēd.kar. cukura
- šķipsniņa sāls
Pagatavošana:
- Sajauc olas ar cukuru un sāli.
- Izsijā miltus, pievieno pienu, visu sakul ar slotiņu viendabīgā masā, lai nebūtu kunkuļu.
- Pievieno mīklai augu eļļu un uzkarsē pannu. Iezied pannu ar eļļu un cep pankūkas no abām pusēm.
- Pasniedz pankūkas ar sviestu vai iezied tās, liekot kaudzītē, lai tās paliktu mīkstas un maigas. Tādas pankūkas var pildīt ar kaut ko saldu vai arī sāļu. Labu apetīti!
KĀRTAINĀ MĪKLA
Kurš teica, ka kārtainā mīkla ir jāgatavo ilgi un mokoši? Mēs tūlīt pierādīsim, ka to var izdarīt 15 minūtēs. Ideāla mīkla, lai iesāktu savu rītu ar kafijas tasi un karstu kraukšķīgu kruasānu.
Sastāvdaļas:
- 500 g miltu
- 200 g sviesta
- 250 ml kefīra
- 1 ola
- šķipsniņa sāls
Pagatavošana:
- Izsijā miltus, bet 50 gramus atstāj mīklas veltnēšanai. Pārējos miltus sajauc ar kefīru, olu un sāli. Iejauc elastīgu mīklu.
- Izveltnē mīklu plānā kārtā, bet sviestu sagriez 3 gabalos.
- Noliec vienu sviesta gabalu mīklas centrā un saloki mīklu aploksnē. Izveltnē to un atkārto locīšanu ar pārējiem diviem sviesta gabaliņiem.
- Atliek tikai mīklu atdzesēt ledusskapī. Ietin sagatavi pārtikas plēvē un atstāj dzesēties 30 minūtes. Pēc tam varēsi gatavot gan kruasānus, gan hačapuri, gan kārtainos siera vai citus pīrādziņus.
MĪKLA PELMEŅIEM
Pelmeņi izdodas garšīgi un sulīgi tikai tādā gadījumā, ja to mīkla vāroties neatlīp vaļā. Pirkto pelmeņu garša arī ļoti atšķiras no mājās gatavotajiem pelmeņiem. Tas nav tikai pildījuma dēļ, liela nozīme ir mīklai. Lūk, tev ideālā recepte:
Sastāvdaļas:
- 500 g miltu
- 2 olas
- 200 ml auksta ūdens
- 1 ēd.kar. augu eļļas
- 0,5 tējk. sāls
Pagatavošana:
- Sajauc bļodā olas, sāli, ūdeni un izsijātus miltus.
- Maisi mīklu, sākot no malām, virzienā uz centru, bet, kad tā kļūs viendabīga, sāc iejaukt ar rokām.
- Pievieno augu eļļu un turpini mīklu mīcīt ar rokām. Tad atdzesē to ledusskapī 20-30 minūtes un ķeries pie pelmeņu lipināšanas.
RAUGA MĪKLA
Rauga mīklas smalkmaizītes ar kanēli vislabāk cepa mana vecmāmiņa. Tieši no viņas es aizguvu recepti, kā pagatavot lielisku rauga mīklu: gaisīgu, aromātisku un ar maigu garšu.
Sastāvdaļas:
- 50 g presētā rauga
- 2 ēd.kar cukura
- 3 gl. miltu
- 300 ml silta ūdens
- 1 tējk. sāls
- ⅓ gl. augu eļļas
Pagatavošana:
- Siltā ūdenī izšķīdini raugu un cukuru. Pārklāj ieraugu ar tīru dvieli un noliec siltā vietā (var cepeškrāsnī) uz 30 minūtēm.
- Kad mīkla uzrūgusi, pievieno augu eļļu un sāli. Ļauj mīklai atpūsties vēl 15 minūtes zem dvieļa.
- Un tagad vari izveltnēt mīklu picai vai veido smalkmaizītes. Ja cepsi smalkmaizītes, tad pirms cepšanas ļauj tām pastāvēt 5 minūtes.
KLASISKAIS BISKVĪTS
Lai pagatavotu gaisīgu biskvītu, nemaz nav obligāti jāatdala olu baltumi no dzeltenumiem. Taču ir jāievēro proporcijas līdz gramam. Lai biskvīti tortei izdotos līdzeni un glīti, olas katram biskvītam jākuļ vienādu laiku. Lai pēc cepšanas biskvīts nesaplaktu, pievieno tam kukurūzas cieti. Lūk, ideāla biskvīta recepte formai 20 cm diametrā:
Sastāvdaļas:
- 130 g miltu
- 4 olas
- 100 g cukura
- 15 g vaniļas cukura
- 1 tējk. kukurūzas cietes
Pagatavošana:
- Olas kul ar mikseri līdz brīdim, kamēr to apjoms palielinās trīskārt un kļūst bālgans. Kulšanas laikā pa daļām pievieno cukuru. Kulšanas laiks atkarīgs no miksera jaudas, vidēji varētu būt nepieciešamas 10-12 minūtes.
- Pievieno olu maisījumam izsijātus miltus un vaniļas cukuru. Uzmanīgi, bet ātri maisi mīklu ar silikona lāpstiņu no apakšas uz augšu virzienā no malām uz centru.
- Pārlej mīklu ietaukotā formā un liec cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 180 grādiem uz 35-45 minūtēm. Pārbaudi biskvītu ar koka irbulīti.