Vēlaties iepriecināt mājiniekus ar garšīgām bulciņām ar ābolu pildījumu? Šī recepte ir tieši jums! Gatavosim neticami mīkstu, garšīgu un gaisīgu rauga mīklu.
Sastāvdaļas:
Mīklai:
- Piens silts – 300ml
- Cukurs – 4 ēd. kar.
- Raugs sausais – 7g (dzīvais – 22g)
- Sāls – 1 tējk.
- Eļļa – 40ml
- Sviests – 40g
- Ola – 1gb
- Milti – 550-600g
Pildījumam:
- Āboli – 3gb
- Cukurs – 30g
- Sviests – 30g
- Kanēlis – pēc vēlēšanās
Apsmērēšanai:
- Olu dzeltenums – 1gb
- Piens – 1 ēd. kar.
Pagatavošana:
Lai pagatavotu rauga mīklu, visām sastāvdaļām jābūt istabas temperatūrā, bet pienam ap 35 grādi siltam.
Siltā pienā ieber cukuru, sauso raugu un kārtīgi samaisa ar slotiņu. Pārklāj ar plānu dvieli un atstāj uz 15 minūtēm. Pēc tam raugam pielej eļļu bez smaržas, liek mīkstu sviestu, iesit olu un pieliek sāli un visu kārtīgi samaisa. Piesijā 1/3 daļu miltu un sāk pakāpeniski jaukt mīklu. Kamēr var, turpina maisīt ar slotiņu, bet kad sabiezē, tad ar rokām.
Maisa mīklu tik ilgi, līdz veidojas mīklas bumba. Tas notiek diezgan ātri. rezultātā mīkla sanāk mīksta, nelīp pie rokām. Trauku iesmērē ar eļļu, liek mīklas bumbiņu, pārklāj ar dvieli vai ar pārtikas plēvi un liek siltā vietā apmēram uz 1 stundu.
Var likt cepeškrāsnī 40 grādos. Tādā gadījumā mīkla uzrūgs 2 reizes ātrāk.
Kamēr mīkla rūgst, gatavo pildījumu. Notīra ābolus, izņem sēklas un sagriež palielās šķēlēs. Pildījumam vajag palielus gabaliņus.
Kad mīkla uzrūgusi, to nedaudz samīca. Pirms strādā ar mīklu, rokas apsmērē ar eļļu. Tagad sāk strādāt uz galda. Gan mīklu, gan galdu apkaisa ar miltiem un izrullē mīklu ap 0,3 cm biezumā. Ar mīklas rullīša palīdzību nogriež mīklas malas un sagriež mīklu 8-9 cm platās sloksnēs. Pēc tam tās pārgriež uz pusēm un sanāk 10 sagataves priekš bulciņām. Bet atgriezumus atkal samīca bumbā un izrullē, sagriež divās daļās. Rezultātā sanāks 12 bulciņas.
Ņem vienu gabaliņu mīklas, ar nazi pa vidu veic garu iegriezumu un katrā malā iegriež 4 mazas izliektas līnijas. Uz veselā mīklas gala liek ābola gabaliņu, apkaisa ar cukuru, uzliek mazu gabaliņu sviesta un ja garšo, tad uzber kanēli un uzliek virsū otru gabaliņu ābola. Mīklu sarullē ruletītē un iegūst skaistas formas sagatavi bulciņai. Bulciņu sagataves atstatus vienu no otras liek uz cepamās pannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Apklāj ar dvieli un atstāj uz 15 minūtēm uzrūgt. Tālāk tās apsmērē ar olu dzeltenuma un piena maisījumu. Liek cepeškrāsnī 180 grādos uz 20-22 minūtēm.
Labu apetīti!