Krafins ir kruasāna un mafina hibrīds no rauga mīklas ar kraukšķīgu garozu no ārpuses. Pavisam drīz svētki – Lieldienas. Pašas atbildīgākās saimnieces vienmēr cenšas pagatavot lieldienu kuliču. Bet, ja parastās receptes ir apnikušas, tad pamēģiniet izcept tādu lieldienu krafinu ar biezpienu.
Sastāvdaļas
- Milti – 330g
- Raugs – 2 tējk.
- Piens – 40ml
- Cukurs – 135g
- Biezpiens – 200g
- Sviests – 50g
- Olas – 1gb
- Olas dzeltenums – 2gb
- Žāvētas dzērvenes – 100g
- Mandeļu lapiņas – 50g
- Rozīnes
- Vanilīns – 1 tējk.
- Sāls – 0,5 tējk.
- Olīveļļa – pēc garšas
- Pūdercukurs – pēc garšas
Pagatavošana
Jāsāk ar ierauga sagatavošanu. Siltam pienam pievieno raugu un 5 grami cukura, tad iesijā 30 gramus miltu un samaisa līdz viendabīgai konsistencei. Apklāj ar dvieli un liek siltā vietā uz 40 minūtēm. Mīklai jāpalielinās apjomā divas reizes. Atsevišķā traukā sasmalcina biezpienu, pievieno ieraugu, olu, dzeltenumus, cukuru, vanilīnu un sāli, sakuļ līdz viendabīgai masai. Lēnām pievieno atlikušos miltus un maisa mīklu. Nosmērē dziļa trauka malas ar olīveļļu un liek tur mīklu. Trauku pārsedz ar dvieli, kurš iepriekš samērcēts karstā ūdenī, liek siltā vietā uz 1,5 stundām. Sasmērē rokas ar eļļu, lai vieglāk strādāt. Uzrūgušo mīklu sadala trīs daļās: divas lielas, viena maza. Noapaļo, nolīdzina un pārklāj ar plēvi katru daļu un atstāj uz 10 minūtēm. Apkaisa ar miltiem darba virsmu, izliek vienu mīklas gabalu un izrullē plānā kvadrātā. Sasmērē to ar sviestu un apkaisa ar rozīnēm un mandeļu lapiņām.
Satin mīklu stingrā ruletē, apklāj ar plēvi un to pašu izdara ar atlikušajām mīklas daļām. Pārliek ruleti uz darba virsmas, pārgriež gareniski, atstājot galā kādus centimetrus nepārgrieztu.
Satin vienu galu kā gliemezīti virzienā uz nepārgriezto galu, otru satin tāpat un uzliek pirmajai virsū. Tāpat izdara ar pārējām ruletītēm. Pārliek krafinu formā un atstāj siltā vietā vēl uz stundu. Cep cepeškrāsnī 190 grādos 10 minūtes, bet pēc tam samazina temperatūru uz 180 grādiem un gatavo vēl 30 minūtes. Gatavu dekorē ar pūdercukuru.