Kā pareizi pagatavot plaucēto, kārtaino un brizē mīklu! Instrukcijas soli pa solim

edzive

Vecās franču filmās mēs redzam tik klasiskas ainas, ka Alans Delons sēž pie kafejnīcas galdiņa un viņa rīts sākas ar tasi kafijas un kruasānu. Tā patiešām ir realitāte, ka lielākā daļa franču ēdienu sastāv no mīklas. Vai tādēļ viņiem ir liekais svars? Patiesībā ne tika daudz, kā citās valstīs, jo ēdiens ir kultūra, kuru franči bauda lēnām.

Atklāsim jums trīs klasiskas franču mīklas, kas izpelnījušās slavu visā pasaulē!

Plaucētā mīkla

эклеры

Sastāvdaļas

  • 4 olas
  • 1 glāze ūdens
  • 120g miltu
  • 100g sviesta
  • šķipsna sāls

Pagatavošana

Katliņā uzvāra ūdeni, pievieno sviestu un sāli. Kad viss izšķīdis, sajauc karsto masu ar izsijātiem miltiem. Vāra uz lēnas uguns pāris minūtes regulāri maisot. Tad katliņu noņem no uguns, nedaudz atdzesē, sakuļ olas un iemaisa mīklā. Jūs iegūsiet viskozu mīklu no kuras var pagatavot eklērus un profitroļus.

Lasi arī: Cepumi “Ķirši zem sniega” 30 minūtēs

Kārtainā mīkla

круассаны

Sastāvdaļas

  • 400g milti
  • 350g sviesta
  • 250ml ūdens
  • šķipsna sāls

Pagatavošana

Uz virsmas izsijā miltus, centrā izveido bedrīti. Tur ielej ūdeni un pievieno sāli. Mīca mīkla un sarullē to bumbā. Pārklāj ar dvieli un pusstundu atstāj uz galda. Tad ņem sviestu (franči citreiz lieto jau sālītu sviestu) un sagriež 3 – 4 kubiņos. Mīklu izrullē, ieliek tajā kubiņus, “satin” sviestu mīklā un liek ledusskapī. Pēc 15 minūtēm izņemiet mīklu un atkal mīciet, izrullējiet un lieciet ledusskapī. Kopā trīs reizes. Mīklai vajadzētu kļūt maigai un elastīgai, lai varētu pagatavot perfektus kruasānus.

Brizē mīkla

галеты

Sastāvdaļas

  • 250g miltu
  • 3 ēdamkarotes ūdens
  • 150g sviesta
  • šķipsna sāls

Pagatavošana

Divreiz izsijā miltus uz virsmas un centrā izveido iedobi. Ielej tajā ūdeni un aukstu sviestu, kas iepriekš sarīvēts uz smalkas rīves. Mīklu mīca ar rokām. Tālāk mīklu sarullē bumbiņā, ietin pārtikas plēcē un liek ledusskapī uz 30 minūtēm. No Brizē mīklas gatavo cepumus.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More