Kā pagatavot gardus profitroļus, kas vienmēr izdodas – mani noteikumi!

edzive

Savā dzīvē es, iespējams, esmu pagatavojusi ne mazāk kā tūkstoš profitroļu un daudzkārt vadījusi meistarklases pieaugušajiem un bērniem.

Šie gardie našķi patiesībā nav dārgi pagatavošanā. Nesen man aizliedza lietot glutēnu un piena produktus, bet ciemiņi joprojām nāk, un, atceroties manu kulināriju, jautā: “Vai būs kas garšīgs?” Tāpēc, protams, turpinu cept un nesen nolēmu iepriecināt viesus ar mājās gatavotiem profitroļiem.

Profitroļu sastāvdaļas ir pavisam vienkāršas, un to pagatavošana nav sarežģīta, taču ir svarīgi ievērot dažus noteikumus. Tātad – kā pagatavot vārīto mīklu profiteroliem?

Sastāvdaļas:

  • Milti – 200 ml (120 grami);
  • Sviests (vai rafinēta augu eļļa) – 100 g;
  • Ūdens (vai ūdens un piena maisījums) – 200 ml;
  • Olas (ja olas ir lielas – L izmērs, tad 3 gab.) – 4 gab.;
  • Sāls – 1/5 tējkarotes.

Pagatavošana:

  1. Olām mīklā jābūt istabas temperatūrā, tāpēc tās labāk izņemt no ledusskapja jau iepriekš. Ja esat aizmirsis to izdarīt, ielieciet olas siltā ūdenī (40–45 °C) uz 10–15 minūtēm.
  2. Milti uzreiz jāizsijā caur sietu bļodā. Jums vajadzēs tos ātri iebērt katlā ar verdošu ūdeni, tāpēc labāk visu sagatavot jau iepriekš.

Katlā ar biezu dibenu vai sautējamā katlā ielejiet ūdeni, pievienojiet sviestu un sāli, un uzkarsējiet līdz vārīšanās brīdim.

  1. Ūdeni vajag karsēt kopā ar sviestu jau no paša sākuma.

Kad masa sāk vārīties, samaziniet uguni līdz minimumam. Ieberiet visus miltus uzreiz un ātri izmaiskiet ar putojamo slotiņu vai lāpstiņu. Jums jāsanāk viendabīgai, gludai masai bez kunkuļiem, pēc konsistences mazliet līdzīgai kartupeļu biezenim.

Noņemiet katlu no plīts. Mīklu pārlieciet bļodā un nedaudz atdzesējiet. Lai tā atdziest ātrāk, var palielināt virsmas laukumu, nedaudz izsmērējot mīklu ar lāpstiņu pa bļodas malām.

Kad mīkla apmēram pēc 10 minūtēm kļūst silta, bet ne karsta, pievienojiet vienu olu un rūpīgi iemaisiet ar putojamo slotiņu vai silikona lāpstiņu. Tad pievienojiet nākamo olu un atkal rūpīgi iemaisiet.

Olu svaram bez čaumalas jābūt 200–220 gramiem, citādi mīkla būs pārāk šķidra un mīksta. Es nosvēru olas – man bija lielas, tāpēc pievienoju trīs gabalus.

4. Olas pievienojiet pa vienai, tikai tad, kad iepriekšējā ola ir pilnībā sajaukta ar vārīto mīklu. Mīklai jābūt diezgan mīkstai, bet tai jāspēj saglabāt formu, kad to liek uz pannas. Labāk neizmantot mikseri, vai arī izmantot to uz zemākajiem apgriezieniem, ar putojamo slotiņu vai mīklas maisīšanas uzgaļiem. Cepamo pannu izklājiet ar cepampapīru vai ieziežiet ar eļļu. Es dodu priekšroku profesionālam, silikona paklājiņam.

Ar divām tējkarotēm vai konditorejas šprici lieciet uz cepampapīra mazas mīklas bumbiņas, atstājot vietu starp tām — cepšanas laikā tās stipri palielināsies.

Profitroļu skaits būs atkarīgs no tā, kādā formā izliksiet mīklu. Ja vēlaties, varat izveidot strēmelītes, lai iegūtu eklerus.

Uzkarsējiet cepeškrāsni – ieslēdziet to laicīgi. Sākumā cepiet 15 minūtes uz 200 grādiem, pēc tam samaziniet temperatūru līdz 160 grādiem un cepiet vēl 15 minūtes.

5. Cepšanas laikā krāsns durvis nedrīkst atvērt, jo, ja iekšā ieplūdīs auksts gaiss, profitroļiem neizdosies pacelties. Galvenais, lai tie sanāk gaisīgi un iekšpusē veidojas dobums, ko varēs pildīt ar krēmu.

Izslēdziet cepeškrāsni, nedaudz atveriet durtiņas un atstājiet profitroļus vēl 10 minūtes krāsnī. Kad tie atdzisuši, sagrieziet tos divās daļās un pildiet ar krēmu. Var arī pildīt ar konditorejas maisiņu vai šļirci, nesagriežot profitroļus.

Krēmu var pagatavot ar sviestu, vārīto krēmu vai putukrējumu. Šiem profitroļiem es pagatavoju sviesta krēmu ar kondensēto pienu, jo šīs sastāvdaļas man bija ledusskapī.

200 g sviesta paciņu izņēmu no ledusskapja — kamēr profitroļi cepās, sviests istabas temperatūrā atdzesējās. Pievienoju tam vaniļas cukuru un divas minūtes putoju ar mikseri ar putotāja uzgali. Tad turpināju putot, pakāpeniski pievienojot kondensēto pienu. Kondensēto pienu var pievienot no 100 līdz 200 gramiem — tas atkarīgs no jūsu gaumes.

Draugiem profitroļi ļoti garšoja. Starp citu, kad tie ir svaigi, tie ir nedaudz kraukšķīgi, un man tas vienmēr ļoti patika, bet, kad liek traukā, tie kļūst mīksti. Taču parasti pie mums tie ilgi nestāv – tiek apēsti ļoti ātri. Pat es, neskatoties uz aizliegumu, apēdu vienu pašu mazāko! 🙂


You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More