Nu ir pienācis nogatavojušos un aromātisko aprikožu laiks. Šodien es ar jums dalīšos ar ievārījuma recepti, ko es saucu arī par “piecu minūšu ievārījumu”. Atverot burciņu ar šādu ievārījumu, vispirms pārņem sajūsmas un prieka vilnis, bet tad, kad jau nogaršo šo ievārījumu, iestājas pilnīgs sajūsmas brīdis!
PAGATAVOŠANAS VEIDS:
Galvenās sastāvdaļas – aprikozes un cukurs. Tagad ļoti svarīgs solis. Tā kā aprikožu ievārījumam ir tendence pielipt pie katla sienām, katla apakšā ielejam nedaudz ūdens – tik daudz, lai tas tikai pārklātu dibenu, un pieberam 2–3 ēd.k. cukura.
Tādējādi, tiklīdz katlu liekam uz plīts un tas sāk uzkarst, apakšā veidojas sīrups, kas neļauj aprikozēm piedegt un sabojāt katlu.

Aprikozes pārgriežam uz pusēm, izņemam kauliņu, liekam katlā kārtām un katru kārtu bagātīgi pārkaisām ar cukuru.

Tā kā manas aprikozes ir saldas, uz 1 kg aprikožu liku 0,5 kg cukura.
Kopumā cukura daudzumu varat regulēt pēc savas gaumes – kādam patīk ļoti salds ievārījums, kādam ar nelielu skābumu, taču vairāk par 800 g cukura uz 1 kg aprikožu likt neiesaku.
Ievārījumam izmantoju gan ļoti nogatavojušās aprikozes, gan arī mazliet zaļganas, stingrākas. Man patīk, ka ievārījumā ir gan veseli augļu gabaliņi, gan arī izvārīti. Turklāt nenogatavojušās aprikozēs ir vairāk pektīna.
Katlu ar aprikozēm un cukuru pārklājam ar vāku un atstājam istabas temperatūrā vismaz uz 5 stundām, bet vislabāk – uz nakti. No rīta izdalījušajam sīrupam vajadzētu tikko segt augļus.


Liekam katlu uz plīts un uzkarsējam līdz vārīšanās brīdim. Sāk veidoties putas – es tās vienmēr noņemu, bet zinu, ka daudzi tā nedara. Pēc uzvārīšanās samazinām uguni un vāram ievārījumu tieši 5 minūtes.

Nedrīkst pieļaut spēcīgu burbuļošanu, citādi sīrups kļūs tumšāks un ievārījumam būs ne visai patīkama piedeguša cukura piegarša.
Ievārījumu lejam sterilizētās burkās un cieši aizskrūvējam ar vāciņu. Burkas es sterilizēju elektriskajā cepeškrāsnī 150 °C temperatūrā 10–15 minūtes.
Apskatieties, kāds ievārījums sanāk beigās – ļoti spilgtā, skaistā dzintara krāsā.

Burkas apgriežam ar vāciņu uz leju, noliekam uz dvieļa vai segas, ietinam un atstājam uz galda līdz pilnīgai atdzišanai. Pēc tam glabājam vēsā vietā.

Tieši aprikožu ievārījums man asociējas ar bērnību, jo mana mamma to visbiežāk izmantoja, kad cepa Vīnes cepumus.
Pamēģiniet pagatavot arī jūs, rakstiet komentārus, lieciet “patīk” – man jūsu atsauksmes ir ļoti svarīgas, jo tā saprotu, ka mani receptes jums ir interesantas un aktuālas.
SASTĀVDAĻAS:
- Aprikozes – 1 kg
- Cukurs – 0,5 kg
Iznākums: 2,3 l
- Pagatavoju vienu reizi un jau 30 gadus gatavoju atkal! Garšīgāku lečo no paprikas un tomātiem neesmu baudījusi (bez jebkādas sterilizēšanas)
- Somu gaumē marinēti tomāti ziemai – tik gardi kā svaigi! Burciņas saturu notiesājam uzreiz, un pat marinādi izdzeram līdz pēdējai pilei
- Sālītos gurķus ziemai gatavoju tikai šādi – citus veidus neatzīstu: bez etiķa, bez cukura, bez sterilizēšanas
- Aprikožu ievārījums “Piecminūte”. Dalos ar saviem pagatavošanas noslēpumiem
- “Aukstais ievārījums” no jebkurām ogām. Recepšu variants bez vārīšanas