Šo ievārījumu var pagatavot pilnīgi no jebkurām ogām. Derēs zemenes, avenes, jāņogas, kazenes, meža zemenes u.c. Es nesen gatavoju no zemenēm. Tas nav gluži ievārījums, jo nekas nav jāvāra, bet sanāk ļoti garšīgi un vienkārši.
Pagatavošana:
Galvenais pagatavošanas princips – visam ir jābūt aukstam, sākot ar ūdeni, kurā mazgājam ogas, un beidzot ar burciņām. Tas ir ļoti svarīgi.
Tātad, ņemam vienu kilogramu ogu, pārberam tās, nomazgājam un nosusinām uz dvieļa vai sieta – lieka mitruma nedrīkst būt. Ogas jānomazgā un jāpāršķiro rūpīgi, jo ievārījumā nedrīkst nonākt zeme, sapuvušas daļas u.tml. Tā kā ievārījums tiek gatavots bez jebkādas termiskas apstrādes, ja iekļūs kaut kas “lieks”, tas var saskābt un sabojāties.

Ogas saberžam ar cukuru vai samaļam līdz biezeņa konsistencei ar blenderi, vai arī izlaižam caur gaļas mašīnu – izvēlieties sev ērtāko veidu. Uz 1 kg ogu būs nepieciešami 2 kg cukura.
Iegūto masu atstājam istabas temperatūrā uz 4–6 stundām, ik pa laikam apmaisot ar koka karoti vai lāpstiņu. Cukuram jāizšķīst pilnībā vai gandrīz visam. Ja virtuvē ir ļoti karsts, masu liekam ledusskapī (var arī uz nakti).

Auksto ievārījumu saliekam tīrās, aukstās un sausās burciņās, aizveram ar vāciņiem. Ievārījumu glabājam vēsā vietā (man tas stāv ledusskapī). Ievārījums nebojājas, saglabājas svaigu ogu garša. Ļoti garšīgi! Labu apetīti, mīļie draugi!
- Pagatavoju vienu reizi un jau 30 gadus gatavoju atkal! Garšīgāku lečo no paprikas un tomātiem neesmu baudījusi (bez jebkādas sterilizēšanas)
- Somu gaumē marinēti tomāti ziemai – tik gardi kā svaigi! Burciņas saturu notiesājam uzreiz, un pat marinādi izdzeram līdz pēdējai pilei
- Sālītos gurķus ziemai gatavoju tikai šādi – citus veidus neatzīstu: bez etiķa, bez cukura, bez sterilizēšanas
- Aprikožu ievārījums “Piecminūte”. Dalos ar saviem pagatavošanas noslēpumiem
- “Aukstais ievārījums” no jebkurām ogām. Recepšu variants bez vārīšanas