“Kijevas torte” – gardums, kas atgādina par mājām

edzive

“Skumstu pēc savas mīļās Kijevas, ka ne izstāstīt. Izcepšu vismaz torti, lai tās garša atgādinātu man par mājām. Pašceptā ‘’Kijevas’’ torte spēj uzlabot pat visdrūmāko noskaņojumu!’’ – draudzene dalījās ar mani savos pārdzīvojumos. Tortes recepti gan es pierakstīju! Rīt plānoju iepriecināt ar šo gardumu savus mājiniekus, jo katru dienu ir jādzīvo priecīgi, pamanot visu skaisto (vismaz jācenšas), neatkarīgi no apstākļiem.

Sastāvdaļas biskvītiem:

  • 7 olu baltumi (200 g)
  • 50 g miltu
  • 150 g riekstu (Indijas vai lazdu)
  • 250 g cukura

Sastāvdaļas krēmam:

  • 7 olu dzeltenumi
  • 150 ml ūdens
  • 20 g kakao
  • 120 g cukura
  • 10 g vaniļas cukura
  • 100 g šokolādes
  • 400 g sviesta 83%

Pagatavošana:

  1. Vispirms ir jāsagatavo rieksti. Tie jāapžāvē un jāsasmalcina ar blendera palīdzību, taču ne pārāk smalki, lai paliktu arī nelieli gabaliņi. Es parasti izmantoju Indijas vai lazdu riekstus, bet var likt arī zemesriekstus. Sasmalcinātos riekstus sajauc ar miltiem.
  2. Olu baltumi ir jāatdala no dzeltenumiem. Baltumus sakul putās, tad pievieno tiem cukuru un vēlreiz saputo. Tas aizņems ap 12 minūtēm. Svarīgi, lai cukurs olbaltumā pilnībā izkustu. Tad sakultajam baltumam pievieno riekstu-miltu maisījumu un visu uzmanīgi samaisi ar silikona lāpstiņu, lai olbltums nenoplaktu.
  3. Olas baltuma maisījumu sadali trīs vienādās daļās. Ieklāj cepešpannā pergamentu un tad ar konditorejas riņķa un silikona lāpstiņas palīdzību uz pergamenta izveido plāksnes no olbaltuma – miltu mīklas. Biskvītiem jābūt ap 2 cm bieziem. Noņem riņķi un sāc veidot otru biskvītu. Pēc tāda paša principa izveido pavisam 3 biskvīta kārtas. Visas šīs kārtas ir jācep (jākaltē) vienlaicīgi 100 grādu temperatūrā 3-3,5 stundas.
  4. Ar tā paša konditorejas riņķa un naža palīdzību pielīdzini gatavos biskvītus tev vajadzīgajā izmērā. Nogrieztās drumstalas neizmet – tās noderēs tortes dekorēšanai.
  5. Krēms mums būs ar šokolādes garšu. Katliņā ieliec olu dzeltenumus, pieber cukuru un vaniļas cukuru, tad pielej ūdeni. Visu samaisi viendabīgā masā. Tad iesijā kakao un ar slotiņu izmaisi, lai nebūtu kunkuļu.
  6. Uzliec krēmu uz plīts. Pievieno šokolādes gabaliņus. Vāri krēmu uz nelielas uguns, pastāvīgi maisot. Kad krēms sāks vārīties un sabiezēs, izslēdz plīti. Pārklāj krēmu ar pārtikas plēvi un ļauj tam atdzist istabas temperatūrā.
  7. Dziļā bļodā ieliec istabas temperatūras sviestu. Sakult to, pamazām pievienojot šokolādes krēmu. Ir svarīgi, lai krēms un sviests būtu vienādās temperatūras. Rezultātā vajadzētu sanākt biezam un pufīgam krēmam. Gatavo krēmu sadali 2 daļās, katru no kurām ieliec konditorejas maisiņos.
  8. Tagad torte jāsaliek kopā. Uz pamatnes uzklāj pergamentu, tad uzliec pirmo biskvīta kārtu. Izspied krēmu no konditorejas maisiņa. Krēms ir jāspiež diezgan daudz, jo biskvīti ir pavisam sausi un viegli. Turpini tāpat ar visiem pārējiem biskvītiem. Ar krēmu nozied arī tortes virsmu un sānu malas. Virsmu nokaisi ar drumstalām, kas palika pāri no apgrieztajām tortes malām. Tortes virsmu izrotā arī ar drupinātiem riekstiem un plānu šokolādes kārtiņu.
  9. Ļauj tortei ievilkties 6-8 stundas ledusskapī un tad vari celt galdā. Labu apetīti!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More