Sezams jeb sezama sēklas cilvēcei ir pazīstamas daudzus gadsimtus. Graudi satur lielu daudzumu vitamīnu, minerālvielu, polinepiesātināto taukskābju un triglicerīdu. Šis sastāvs padara sezama sēklas ārkārtīgi veselīgas. No tām tiek veidota smaržīga eļļa, un es iesaku pagatavot ne mazāk aromātiskus sezama sēklu cepumus.
Pateicoties lielajam antioksidantu daudzumam sezama sēklās, šie mazie graudiņi var palīdzēt samazināt holesterīna līmeni asinīs. Turklāt tas veic dažādas citas aizsargfunkcijas organismā. Es domāju, ka tas jau ir cienīgs iemesls, lai uzturā iekļautu sezama sēklas. No kulinārijas viedokļa sezama cepumi ir pelnījuši īpašu uzmanību ne tikai dēļ tā. Izmēģini un visu sapratīsi!
Sastāvdaļas
- 70g kviešu milti
- 120g cukurs
- Vaniļa pēc garšas
- 160g sezama sēklas
- 0,5 tējkarote sāls
- 60g sviests
- 1 ola
- 1 tējkarote citronu sulas
- 0,5 tējkarote cepamā pulvera
Lasi arī: Kā ēst, lai notievētu: 4 galvenie mikroelementi veselīgai diētai
Pagatavošana
Lielā bļodā sajauciet miltus, cepamo pulveri un sāli.
Istabas temperatūras sviestu sajauc ar cukuru, olu, vaniļu, citronu sulu un 20 – 30 sekundes saputo ar mikseri.
Tad mikserim uzliek mazāku ātrumu un pakāpensiki piecieno sezama sēklas.
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem, pārklāj pannu ar cepamo papīru un ar tējkaroti uz pannas kārto piciņas 3 – 4 cm atstatumā vienu no otra.
Cepumus liek krāsnī 8 – 15 minūtes.