Gastronomiskā mode arī ir pakļauta vecajam, labajam likumam, ka viss jaunais ir sen aizmirsts vecais. Un bija pārsteidzoši no draugiem dzirdēt, ka viņu iecienītajā kafejnīcā tagad līdzņemšanai piedāvā arī kafiju ar citrona šķēlīti. Vai tā ir jauna tendence?
Šāda kafija veicina svara zudumu, tonizē ādu un daudz ko citu. Un es biju pārsteigta to dzirdēt, jo cik vien atceros savu vecāmiņu, tā viņa visu dzīvi pie kafijas vienmēr pielika citrona šķēlīti. Un viņa bija pieredzējusi uztura speciāliste. Un es lūdzu viņas domas par šādu kafiju un atbilde mani izbrīnīja!
Kafija ar citronu: laba vai slikta?
Lidijai ir 83 gadi, un viņa bija ļoti pārsteigta, ka mani draugi vēl nekad nebija nobaudījuši kafiju ar citronu sulu. Lūk, ko viņa teica par šiem diviem pārtikas produktiem un kā tie ietekmē ķermeni.
Kafijas bizness ir viens no lielākajiem pasaulē. To pat sauc par melno zeltu. Britu kafijas asociācija ir aprēķinājusi, ka katru dienu pasaulē tiek patērēti aptuveni divi miljardi tasīšu!
Lasi arī: Rubrika “Maize 5 minūtēs” no kanādiešu saimnieces Natālijas
Kafijas vēsturē ir bijuši ārkārtīgi daudzi pētījumi, kas pierāda kafijas labās un sliktās īpašības. Bet rezultātā zinātne tiecas uzskatīt, ka divas tases kafijas dienā pozitīvi ietekmē ķermeni, bet trīs līdz piecas tases izraisa kafijas atkarību un rada nopietnas problēmas.
Šis tonizējošais dzēriens, ja to lieto ar meru, mazina aknu slimību risku. Piemēram, tādas slimības kā cirozi un fibrozi. Jūs būsiet pārsteigts, bet kafija ir dabisks absorbents un tas labi palīdz attīrīt organismu no toksīniem.
Dienvidkorejas pētījumi ir parādījuši, ka kafija attīra arī artērijas un novērš sirdslēkmes. Zinātniskajā projektā piedalījās 25 000 vīriešu un sieviešu.
Kā veselību ietekmē citrons
Lielais C vitamīna saturs ir padarījis citronu par īstu slavenību cīņā pret vīrusu slimībām! Turklāt auglim ir virkne citu labo īpašību. Citronā ir daudz dabisko antioksidantu, kas atbrīvo no brīvajiem radikāļiem. Metabolisma līmenī tas noārda holesterīnu un veicina arī serotonīna (laimes hormona) veidošanos no triptofāna.
Kā uz organismu iedarbojas kafija ar citronu
Pēc Lidijas teiktā, abi produkti ir labi, ja tos lieto atsevišķi. Fakts ir tāds, ka to lietošana kopā nedod nekādas papildu priekšrocības. Un pat otrādi: citronā esošie fermenti mirst no dzēriena augstās temperatūras. Tāpat kā visi vitamīni 40 grādos un augstāk. Bet, kad es vecmāmiņai jautāju, kāpēc tad viņa pie kafijas liek citronu, viņa atbildēja: “Tas vienkārši ir garšīgi!”
Tāpēc no šādas kombinācijas nevajadzētu gaidīt nekādu brīnumainu efektu. Tomēr kafijas dzeršana faktiski var uzlabot vielmaiņu un pat ietekmēt figūru! Tikai, uzsver vecmāmiņa, jāatceras to dzert ar ūdeni, lai dehidrētu ķermeni. Galu galā kafija tiek uzskatīta par diurētisku līdzekli. Dalieties ar šo rakstu ar tiem, kuri vēl nezina, vai ir veselīgi vai kaitīgi dzert kafiju ar citronu.