Šīs maizes pagatavošanai vajadzēs tikai minimumu laika. Piecas minūtes tikai lai iemaisītu un formētu mīklu. Viss pārējais laiks vajadzīgs rūgšanai un cepšanai, bet tas jau notiek bez jūsu piedalīšanās. Maizīte sanāk ļoti garšīga, ar kraukšķošu garoziņu un porainu mīkstumu. Sastāvā ir tikai milti, raugs, ūdens un sāls. Cepšanai vajadzēs čuguna katliņu vai pīli ar vāku. Var izmantot arī keramikas podiņu.
Sastāvdaļas:
- Milti – 400g
- Ūdens – 300ml
- Sausais ātras darbības raugs – 1g
- Sāls – 8g
- Milti pakaisīšanai – 50g
Pagatavošana:
Stikla vai plastmasas traukā savieno ūdeni, sāli, raugu un ,miltus. Samaisa tā, lai komponenti savienotos, bet bez īpašas piepūles – mīkla sanāks kunkuļaina un ļoti lipīga.
Apklāj trauku ar pārtikas plēvi un atstāj istabas temperatūrā uz 12-18 stundām.
Pa šo laiku mīkla ievērojami palielināsies apjomā. Tā būs mīksta, pat šķidra – nebīstaties, tas ir normāli. Apkaisa darba virsmu ar miltiem un liek mīklu. Tālāk mīkla ir jāsaloka. Ņem vienu malu, pastiepj un liek uz vidus daļu. Tāpat dara ar otru pusi. Sanāks it kā 3 kārtas.
Tālāk dara to pašu ar atlikušajām divām malām. Pārliek sagatavi uz pergamenta papīra, saformē kukulīti, savācot kukulīša malas uz augšu centrā. Atstāj uz 1-1,5 stundām. Pusstundu pirms cepšanas aukstā cepeškrāsnī liek podiņu vai katliņu ar visu vāku.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 240 grādiem. Uzrūgušo sagatavi liek karstajā katliņā – var likt kopā ar visu papīru. Uzreiz uzliek karsto vāciņu un liek cepeškrāsnī. Cep ar ciet vāku 30 minūtes. Noņem vāku un cep vēl 20 minūtes, līdz brūnganai garoziņai. Izņem maizi no katliņa, noņem papīru un pilnībā atdzesē. Gatavs pasniegšanai!