Tie, kas šo pīrāgu ir gatavojuši, divkāršo vai trīskāršo sastāvdaļu daudzumu, jo savādāk pīrāga ir par maz, tik garšīgs tas ir.
Sastāvdaļas:
- Āboli – 2gb
- Cukurs – 35g mīklai + 0,5 glāzes pildījumam + 1 ēd. kar. mērcei
- Olas – 1,5gb (2 dzeltenumi un viens baltums)
- Milti – 300g
- Raugs – 7g
- Ūdens – 100ml
- Eļļa – 20g
- Krējums – 2 ēd. kar.
- Sāls – šķipsniņa
- Ola – 1gb apsmērēšanai
Pagatavošana:
Ūdeni uzsilda līdz 35-40 grādiem. Siltā ūdenī ieber raugu, cukuru, sāli. Pievieno dzeltenumus un baltumu un samaisa. Pievieno izsijātus miltus un maisa mīklu.
Lai mīkla labi rūgtu tā ir jāmaisa ne mazāk kā 7-10 minūtes. Atstāj mīklu uz stundu uzrūgt. Ābolus nomizo, sagriež četrās daļās un izņem serdes. Sagriež 2-3 mm šķēlītēs. Uzrūgušo mīklu izrullē pa darba virsmu apmēram 3-4 mm biezumā.
Uz mīklas izber cukuru (0,5 glāzes) un izlīdzina pa visu virsmu. Izliek ābolus trijās rindās. Sarullē mīklu ruletē. garo ruleti sagriež gabaliņos pa 3-5 cm katru.
Ņem kēksa formu (ja nav, tad var ņemt parasto formu) un izliek gabaliņus aplī.
Olu sakuļ līdz viendabīgai konsistencei un smērē pīrāga virspusi, lai pīrāgs cepot apbrūnētu. Sagatavojam mērci, ar ko apliet gatavo pīrāgu. Samaisa krējumu ar cukuru. Cep cepeškrāsnī 165 grādos 45 minūtes. Izslēdz cepeškrāsni un ļauj pīrāgam vēl pastāvēt cepeškrāsnī 5-10 minūtes.
Tikai tad izņem pīrāgu no cepeškrāsns. Izņem pīrāgu no formas un apgriež otrādi. Jāapgriež pīrāgs arī tad, ja tas ir cepts parastajā formā. Lieta tāda, ka cukurs cepot ir kusis, radot maigu cukura sīrupu, tas ir notecējis lejā. Tāpēc apgriežot pīrāgu, iegūst skaistu, gaisīgu pīrāgu, kuram virsū ir garšīgs sīrups ar ābolu piegaršu. Un vēl! Aplej pīrāgu ar krējuma mērci. Tas nedaudz pakusīs uz karstā pīrāga. Tā tam jābūt. Labu apetīti!