Kad pienāk brīdis novākt ražu, katra saimniece cenšas sagatavot garšīgas lietas ziemai. Dažreiz gribas pagatavot kaut ko jaunu, nebijušu, lai palutinātu savus mājiniekus.
Aromātiski, kaltēti tomātiņi ar asumiņu
Sastāvdaļas:
- Mazi tomātiņi, vislabāk ķiršu – 1kg
- Olīveļļa – 0,25l
- Ķiploki – 1gb
- Vīna etiķis
- Melni pipari – 5gb
- Cukurs – 2 ēd. kar.
- Sāls – 1 ēd. kar.
- Timiāns – 5 zariņi
Pagatavošana:
Nomazgātus un uz pusēm pārgrieztus tomātiņus liek uz cepamās pannas, kas apklāta ar foliju, liek karsēties 90 grādos. Gatavošanas laiks – 4 stundas. Dārzeņiem jābūt nepārkaltētiem, mīkstiem. Ķiploku smalki sagriež un apcep uz pannas līdz kļūst zeltaini, noņem no pannas un noliek malā. Tomātus liek iegūtajā ķiploku eļļā, pievieno etiķi, cukuru un sāli. Visu sutina uz lēnas uguns ap 3 minūtes. Gatavos dārzeņus liek sagatavotos traukos, pieliek atliktos ķiplokus, timiānu un graudu piparus.
Tomāti ābolu sulā
Sastāvdaļas:
- Tomāti – 500g
- Ķiploki – 3 daiviņas
- Ābolu sula – 750ml
- Sāls – 1 tējk.
Pagatavošana:
Tomātus nomazgā un vairākās vietās iedur ar dakšiņu. Tomātus un ķiplokus saliek sterilizētās stikla burkās, aplej ar vārītu ūdeni uz 15 minūtēm. Ūdeni nolej un vēlreiz to pašu uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, uzlej uz tomātiem vēlreiz un patur 5-10 minūtes, tad izlej. Ābolu sulai pieber sāli un uzvāra. Lej burkās uz tomātiem un aizvāko.
Tomātu želeja
Sastāvdaļas:
- Tomāti – 2kg
- Smaržīgi pipari un melni pipari – pa 3-4 gb
- Pētersīļi svaigi
- Lauru lapas – 2gb
- Sīpols – 1gb
Marinādei uz 2l
- Sāls – 2 ēd. kar.
- Cukurs – 2 ēd. kar.
- Želatīns – 40g
Pagatavošana:
Sagatavo dārzeņus – sīpolu sagriež biezos gredzenos, tomātus nomazgā un vairākās vietās sadursta ar zobu kociņu. Burkas apakšā liek piparus un lauru lapas. Dārzeņus un pētersīļus liek kārtām līdz burka pilna. Želatīnu aplej ar divām glāzēm ūdens un atstāj lai uzbriest. Atlikušais ūdens marinādei (1,3l) ar pievienotu cukuru un sāli, tiek uzvārīts un tad pievieno želatīnu. Tiklīdz kā sāk vārīties – ņem nost no uguns. Ar gatavo uzlējumu aplej burkās izvietotos dārzeņus. Aizvāko un liek glabāties tumšā vēsā vietā.
Pikantie tomāti ziemai
Sastāvdaļas:
- Tomāti – 1kg
- Ķiploki – 1gb
- Dilles – 2-3 ziedi
Marinādei uz 1l:
- Lauru lapas – 5gb
- Krustnagliņas – 5gb
- Pipari graudu – 5gb
- Kanēlis malts – 1/3 tējk.
- Cukurs – 2,5 tējk.
- Sāls – 3 tējk.
- Etiķis 9%
Pagatavošana:
Visas marinādes sastāvdaļas vāra 10 minūtes ūdenī. Etiķi pievieno pašās beigās. Tomātus un ķiplokus liek stikla burkās un aplej ar marinādi. Gatavo burku aizvāko un liek glabāties.