Ieteicams izvēlēties cietus un stingrus tomātus, lai tie gatavošanas laikā neizjuktu.
1.Tomātu salāti ziemai ar sīpolu
Sastāvdaļas:
- 600 g tomātu
- 1 sīpols
- 1 ēd.k. eļļas
- ķiploki
- pētersīļi
- garšvielas
- 1 ēd.k. etiķa
- 1 ēd.k. sāls
- 2 ēd.k. cukura
- 1 l ūdens
Pagatavošana:
Tomātus sagriežam šķēlītēs, sīpolus riņķīšos, smalki sakapājam zaļumus un ķiplokus. Dārzeņus liekam burkās kārtās, pievienojam garšvielas un uzlejam marinādi no vāroša ūdens, eļļas, etiķa, sāls un cukura.
2.Ķiršu tomātu salāti
Ļoti oriģināla tomātu recepte ar sojas mērci un krustnagliņām.
Sastāvdaļas:
- 250 g ķiršu tomātu
- 1 sīpols
- 2 ķiploku daiviņas
- 1 krustnagliņa
- 3 ēd.k. sojas mērces
- 1 ēd.k. augu eļļas
- 1 ēd.k. etiķa
- garšvielas
Pagatavošana:
Burkās saliekam garšvielas un ķiplokus, bet pa virsu – tomātu pusītes un ķiploku šķēlītes. Uzlejam vedošu ūdeni un pagaidām, līdz tas atdzisīs.Nolejam ūdeni katliņā, uzvārām, pievienojam eļļu, sojas mērci, garšvielas un etiķi. Aplejam salātus un aizvākojam.
3.Tomātu salāti korejiešu gaumē
Sterilizēšanas vietā var mēģināt pievienot sasmalcinātu aspirīna tableti.
Sastāvdaļas:
- 1 kg tomātu
- 150 g paprikas
- čilli
- ķiploki
- 40 g cukura
- 20 g sāls
- 50 ml etiķa
- 100 ml augu eļļas
- 20 g sinepju
- kinza un pētersīļi pa 30 g
- garšvielas
Pagatavošana:
Tomātus sagriežam šķēlītēs, bet papriku, čilli un ķiplokus samaļam gaļas mašīnā. Šai pašai masai pievienojam visas pārējās sastāvdaļas marinādei un sakapātus zaļumus. Liekam burkās tomātus un dārzeņu maisījumu kārtās un aizvākojam.
4.Dzelteno tomātu salāti
Patīkama saldskāba graša un ļoti koša krāsa.
Sastāvdaļas:
- 400 g dzelteno tomātu
- 2 ķiploka daiviņas
- pa 1 tējk. cukura un sāls
- zaļumi
- 2 ēd.k. etiķa
- sinepju sēklas
- garšvielas
- 30 ml eļļas
Pagatavošana:
Lielos gabalos sagriežam tomātus un uzberam tiem visas garšvielas. Pievienojam saspiestus ķiplokus un sakapātus zaļumus, visu uzmanīgi samaisām, uzlejam eļļu un etiķi. Ļaujam stundu nostāvēties, bet pēc tam pildām burkās.
5.Gurķu un tomātu salāti
Lieliski svaigie salāti pie ceptiem kartupeļiem vai cepeša.
Sastāvdaļas:
- 3 tomāti
- 3 gurķi
- 2 sīpoli
- 2 ķiploka daiviņas
- dilles
- garšvielas
- pa 2 tējk. sāls un cukura
- 4 ēd.k. etiķa
- 3 ēd.k. eļļas
Pagatavošana:
Salejam eļļu pa burciņām un kārtās saliekam plānās šķēlēs sagrieztos dārzeņus. Pievienojam ķiplokus un zaļumus, bet pēc tam – visas garšvielas. Pielejam etiķi, uzlejam salātiem vārošu ūdeni un aizvākojam.
6.Tomātu salāti ar papriku
Vieni no ātrāk pagatavojamiem un gardākajiem tomātu salātiem.
Sastāvdaļas:
- 2 kg tomātu
- 3 paprikas
- 1 čilli
- 4 sīpoli
- ½ buntīte pētersīļu
- 1,5 ēd.k. sāls
- 2,5 gl. cukura
- 25 ml etiķa
- 1,5 l ūdens
- garšvielas
Pagatavošana:
Brīvi sagriežam dārzeņus un saliekam burciņās kopā ar čilli un pētersīļiem. Uzvārām ūdeni ar etiķi un garšvielām, uzlejam vārošu marinādi salātiem un aizvākojam.
7.Tomātu salāti ar kabačiem
Pasniedziet šos salātus atsevišķi vai kopā ar sautētu gaļu un kartupeļiem.
Sastāvdaļas:
- 1,5 kg tomātu
- 1 kg kabaču
- 500 g sīpolu
- 200 g ķiploku
- 75 ml augu eļļas
- 50 g cukura
- 40 g sāls
- garšvielas
Pagatavošana:
Nomizotus kabačus sagriežam nelielos salmiņos un liekam sautēties eļļā ar sāli un cukuru. Pēc 10 minūtēm pievienojam smalki sagrieztus tomātus, un vēl pēc 10 – sīpolus ar garšvielām. Pašās beigās pievienojam ķiplokus, sautējam vēl 5 minūtes un saliekam burciņās.
8.Tomātu salāti ar baklažāniem
Tikai dārzeņi un nekā lieka.
Sastāvdaļas:
- 1,5 kg tomātu
- 1 kg baklažānu
- 3 ēd.k. cukura
- 1 ēd.k. sāls
- 1 ķiploka galviņa
- 1 ēd.k. etiķa
- 4 ēd.k. eļļas
- garšvielas
Pagatavošana:
Nomizojam 1 kg tomātu, sasmalcinām blenderī un vāram 15 minūtes. Pievienojam aplīšos sagrieztus baklažānus, lielos gabalos sagrieztus atlikušos tomātus, eļļu, ķiplokus un garšvielas. Pavārām visu kopā pusstundu, pievienojam etiķi un pēc 5 minūtēm noņemam no uguns un liekam burkās.
9.Tomātu salāti ar kāpostiem
Vienkārša un praktiska uzkoda.
Sastāvdaļas:
- 300 g kāpostu
- 150 g tomātu
- pa 100 g burkānu, sīpolu un paprikas
- 30 ml eļļas
- 20 g cukura
- 10 g sāls
Pagatavošana:
Sarīvējam kāpostus, burkānus, sagriežam papriku un sīpolus salmiņos, bet tomātus – plānās šķēlītēs. Pievienojam pārējās sastāvdaļas, izņemot etiķi, sautējam 20 minūte un tad to pievienojam. Pildām salātus burkās.
10.Tomātu salāti ar āboliem
Ne etiķa, ne aspirīna, ne citronskābes!
Sastāvdaļas:
- 1,5 kg tomātu
- 3 āboli
- 1 ēd.k. sāls
- 4 ēd.k. cukura
- 1,5 l sāls
Pagatavošana:
Nomizojam ābolus un sagriežam riņķīšos, bet tomātus – lielās šķēlēs. Uzmanīgi visu saliekam burkās, uzlejam verdošu ūdeni un atstājam zem vāciņiem uz 20 minūtēm. Tad ūdeni nolejam un vēlreiz uzvārām kopā ar sāli un cukuru. Uzlejam salātiem un aizvākojam.
11.Tomātu salāti ar selerijām
Salāti lieliski stāvēs vēsā vietā līdz pat pavasarim.
Sastāvdaļas:
- 3 kg tomātu
- 1 kg sīpolu
- 500 g seleriju kātu
- 2 čilli
- 2 ķiploku galviņas
- 2 l ūdens
- 50 g sāls
- 100 g cukura
- 15 ml etiķa
- garšvielas
Pagatavošana:
Sagriežam visus dārzeņus, ieskaitot čilli un ķiplokus, gabaliņos un saliekam kārtās. Uzvārām ūdeni ar sāli, cukuru un garšvielām, beigās pielejam etiķi, marinādi uzlejam salātiem un aizvākojam.
12.Tomātu salāti ar burkāniem
Sulīgi, koši un aromātiski salāti – derēs kā uzkoda vai pilnvērtīgs garnējums.
Sastāvdaļas:
- 500 g paprikas
- pa 1 kg tomātu, burkānu un sīpolu
- 120 ml augu eļļas
- 130 g cukura
- 1,5 ēd.k. sāls
- 60 ml etiķa
- garšvielas
Pagatavošana:
Brīvi sagriežam visus dārzeņus, burkānus sarīvējam, visam uzberam garšvielas, sāli un cukuru. Uzlejam eļļu un sautējam 30 minūtes, pievienojam etiķi un pēc 10 minūtēm liekam salātus burciņās.
13.Tomātu salāti ar sēnēm
Ja izmantosiet meža sēnes, vispirms tās novāriet.
Sastāvdaļas:
- 500 g sīpolu
- pa 1 kg tomātu, sēņu un paprikas
- 700 g burkānu
- 150 g cukura
- 50 g sāls
- 100 ml etiķa
- 300 ml augu eļļas
Pagatavošana:
Sēnes sagriežam lielos gabalos un apcepam. Saspaidām tomātus, 5 minūtes sautējam eļļā, pievienojam pārējos dārzeņus, cukuru, sāli un garšvielas. Visu kopā sautējam 40 minūtes, beigās pievienojam etiķi un liekam burkās.
14.Tomātu salāti ar ananāsiem
Pikanta dārzeņu uzkoda ar sasmalcinātiem tomātiem.
Sastāvdaļas:
- 1 kg tomātu
- pa 350 g burkānu un paprikas
- 250 g sīpolu
- 300 g konservētu ananāsu
- 5 ķiploka daiviņas
- 60 g cukura
- 1 ēd.k. sāls
- pusglāze augu eļļas
- garšvielas
- 1 ēd.k. etiķa
Pagatavošana:
Tomātus sablenderējam un ļoti smalki sagriežam pārējās sastāvdaļas. Visu sautējam apmēram 40 minūtes kopā ar eļļu, cukuru, sāli. Beigās pievienojam garšvielas un etiķi, liekam salātus burkās.
15.Tomātu salāti ar bietēm
Oriģināli ziemas salāti, ar kuriem var pārsteigt ikvienu.
Sastāvdaļas:
- 3 tomāti
- 4 bietes
- 2 sīpoli
- 4 ķiploka daiviņas
- 50 ml etiķa
- 1 ēd.k. sāls
- 3 ēd.k. cukura
Pagatavošana:
Smalki sagriežam sīpolus un tomātus, uz rupjās rīves sarīvējam bietes, pievienojam sakapātus ķiplokus un visu samaisām. Pieberam sāli, cukuru, pielejam etiķi un liekam burkās.
16.Tomātu salāti ar brokoļiem
Koši un ļoti skaisti salāti, kas noteikti patiks visai ģimenei.
Sastāvdaļas:
- 5 tomāti
- 2 brokoļi
- 1 l ūdens
- 3 paprikas
- 3 sarkanie sīpoli
- 80 g cukura
- 50 g sāls
- 3 ķiploka daiviņas
- 80 ml augu eļļas
- 60 ml etiķa
- buntīte zaļumu
- garšvielas
Pagatavošana:
Izplaucējam brokoļus 2-3 minūtes verdošā ūdenī, bet pārējos dārzeņus smalki sagriežam. Skaisti sakārtojam tos burciņās kopā ar kapātiem zaļumiem un ķiplokiem. Uzvārām ūdeni ar eļļu un garšvielām, pielejam to salātiem, pievienojam etiķi un liekam burkās.
17.Tomātu salāti bez etiķa
Arī bez eļļas un sterilizēšanas!
Sastāvdaļas:
- 3 kg tomātu
- 2 kg kāpostu
- 1 kg paprikas
- 2 bazilika buntītes
- 1 ķiploka galviņa
- 1 čilli
- garšvielas
- sāls
Pagatavošana:
Dārzeņus sagriežam lielos gabalos, sasmalcinām baziliku ar ķiplokiem. Visu sautējam 10 minūtes, pievienojam čilli, garšvielas un sāli pēc garšas, pēc 5 minūtēm liekam burkās.
18.Tomātu salāti ar riekstiem
Tiek uzskatīts, ka šī ir klasiska ēģiptiešu recepte.
Sastāvdaļas:
- 1,5 kg tomātu
- 500 valriekstu
- 700 g sīpolu
- 40 g sāls
- zaļumi
- garšvielas
Pagatavošana:
Nomizojam un smalki sagriežam tomātus, samaisām ar sakapātiem sīpoliem un drupinātiem riekstiem, pieliekam garšvielas.Ļaujam ievilkties 10 minūtes un liekam burkās.
19.Tomātu salāti ar puķkāpostiem
Kamēr mēs visur pievienojam parastos kāpostus, nepelnīti esam aizmirsuši par puķkāpostiem.
Sastāvdaļas:
- 1,5 kg tomātu
- 300 g paprikas
- 2 kg puķkāpostu
- 4 ķiploka daiviņas
- 150 ml augu eļļas
- 1 ēd.k. sāls
- 4 ēd.k. cukura
- 1 tējk. etiķa
Pagatavošana:
Sadalām puķkāpostu mazās ziedkopiņās un plaucējam 3 minūtes. Sablenderējam tomātus un vārām 15 minūtes ar eļļu un garšvielām. Pievienojam smalki sagrieztu papriku un puķkāpostus, sautējam vēl 15 minūtes, pielejam etiķi un liekam burkās.
20.Zaļo tomātu salāti
Zaļie tomāti būs stingrāki un ar pikantu garšu.
Sastāvdaļas:
- 4 kg zaļo tomātu
- pa 1 kg paprikas, sīpolu un burkānu
- 1 glāze augu eļļas
- 1 glāze cukura
- 0,5 gl. etiķa
- 2 ēd.k. sāls
Pagatavošana:
Tomātus sagriežam šķēlītēs, burkānus sarīvējam, sasmalcinām sīpolus un papriku. Visu samaisām, pievienojam eļļu, etiķi, garšvielas un maisot sautējam 15-20 minūtes. Liekam salātus burkās.