Marinējam uz nebēdu: 20 vienkārši un garšīgi tomātu salāti ziemai

edzive

Ieteicams izvēlēties cietus un stingrus tomātus, lai tie gatavošanas laikā neizjuktu.

1.Tomātu salāti ziemai ar sīpolu

Sastāvdaļas:

  • 600 g tomātu
  • 1 sīpols
  • 1 ēd.k. eļļas
  • ķiploki
  • pētersīļi
  • garšvielas
  • 1 ēd.k. etiķa
  • 1 ēd.k. sāls
  • 2 ēd.k. cukura
  • 1 l ūdens

Pagatavošana:

Tomātus sagriežam šķēlītēs, sīpolus riņķīšos, smalki sakapājam zaļumus un ķiplokus. Dārzeņus liekam burkās kārtās, pievienojam garšvielas un uzlejam marinādi no vāroša ūdens, eļļas, etiķa, sāls un cukura.

2.Ķiršu tomātu salāti

Ļoti oriģināla tomātu recepte ar sojas mērci un krustnagliņām.

Sastāvdaļas:

  • 250 g ķiršu tomātu
  • 1 sīpols
  • 2 ķiploku daiviņas
  • 1 krustnagliņa
  • 3 ēd.k. sojas mērces
  • 1 ēd.k. augu eļļas
  • 1 ēd.k. etiķa
  • garšvielas

Pagatavošana:

Burkās saliekam garšvielas un ķiplokus, bet pa virsu – tomātu pusītes un ķiploku šķēlītes. Uzlejam vedošu ūdeni un pagaidām, līdz tas atdzisīs.Nolejam ūdeni katliņā, uzvārām, pievienojam eļļu, sojas mērci, garšvielas un etiķi. Aplejam salātus un aizvākojam.

3.Tomātu salāti korejiešu gaumē

    Sterilizēšanas vietā var mēģināt pievienot sasmalcinātu aspirīna tableti.

Sastāvdaļas:

  • 1 kg tomātu
  • 150 g paprikas
  • čilli
  • ķiploki
  • 40 g cukura
  • 20 g sāls
  • 50 ml etiķa
  • 100 ml augu eļļas
  • 20 g sinepju
  • kinza un pētersīļi pa 30 g
  • garšvielas

Pagatavošana:

Tomātus sagriežam šķēlītēs, bet papriku, čilli un ķiplokus samaļam gaļas mašīnā. Šai pašai masai pievienojam visas pārējās sastāvdaļas marinādei un sakapātus zaļumus. Liekam burkās tomātus un dārzeņu maisījumu kārtās un aizvākojam.

4.Dzelteno tomātu salāti

   Patīkama saldskāba graša un ļoti koša krāsa.

Sastāvdaļas:

  • 400 g dzelteno tomātu
  • 2 ķiploka daiviņas
  • pa 1 tējk. cukura un sāls
  • zaļumi
  • 2 ēd.k. etiķa
  • sinepju sēklas
  • garšvielas
  • 30 ml eļļas

Pagatavošana:

Lielos gabalos sagriežam tomātus un uzberam tiem visas garšvielas. Pievienojam saspiestus ķiplokus un sakapātus zaļumus, visu uzmanīgi samaisām, uzlejam eļļu un etiķi. Ļaujam stundu nostāvēties, bet pēc tam pildām burkās.

5.Gurķu un tomātu salāti

   Lieliski svaigie salāti pie ceptiem kartupeļiem vai cepeša.

Sastāvdaļas:

  • 3 tomāti
  • 3 gurķi
  • 2 sīpoli
  • 2 ķiploka daiviņas
  • dilles
  • garšvielas
  • pa 2 tējk. sāls un cukura
  • 4 ēd.k. etiķa
  • 3 ēd.k. eļļas

Pagatavošana:

Salejam eļļu pa burciņām un kārtās saliekam plānās šķēlēs sagrieztos dārzeņus. Pievienojam ķiplokus un zaļumus, bet pēc tam – visas garšvielas. Pielejam etiķi, uzlejam salātiem vārošu ūdeni un aizvākojam.

6.Tomātu  salāti ar papriku

    Vieni no ātrāk pagatavojamiem un gardākajiem tomātu salātiem.

Sastāvdaļas:

  • 2 kg tomātu
  • 3 paprikas
  • 1 čilli
  • 4 sīpoli
  • ½ buntīte pētersīļu
  • 1,5 ēd.k. sāls
  • 2,5 gl. cukura
  • 25 ml etiķa
  • 1,5 l ūdens
  • garšvielas

Pagatavošana:

Brīvi sagriežam dārzeņus un saliekam burciņās kopā ar čilli un pētersīļiem. Uzvārām ūdeni ar etiķi un garšvielām, uzlejam vārošu marinādi salātiem un aizvākojam.

7.Tomātu  salāti ar kabačiem

    Pasniedziet šos salātus atsevišķi vai kopā ar sautētu gaļu un kartupeļiem.

Sastāvdaļas:

  • 1,5 kg tomātu
  • 1 kg kabaču
  • 500 g sīpolu
  • 200 g ķiploku
  • 75 ml augu eļļas
  • 50 g cukura
  • 40 g sāls
  • garšvielas

Pagatavošana:

Nomizotus kabačus sagriežam nelielos salmiņos un liekam sautēties eļļā ar sāli un cukuru. Pēc 10 minūtēm pievienojam smalki sagrieztus tomātus, un vēl pēc 10 – sīpolus ar garšvielām. Pašās beigās pievienojam ķiplokus, sautējam vēl 5 minūtes un saliekam burciņās.

8.Tomātu salāti ar baklažāniem

    Tikai dārzeņi un nekā lieka.

Sastāvdaļas:

  • 1,5 kg tomātu
  • 1 kg baklažānu
  • 3 ēd.k. cukura
  • 1 ēd.k. sāls
  • 1 ķiploka galviņa
  • 1 ēd.k. etiķa
  • 4 ēd.k. eļļas
  • garšvielas

Pagatavošana:

Nomizojam 1 kg tomātu, sasmalcinām blenderī un vāram 15 minūtes. Pievienojam aplīšos sagrieztus baklažānus, lielos gabalos sagrieztus atlikušos tomātus, eļļu, ķiplokus un garšvielas. Pavārām visu kopā pusstundu, pievienojam etiķi un pēc 5 minūtēm noņemam no uguns un liekam burkās.

9.Tomātu salāti ar kāpostiem

    Vienkārša un praktiska uzkoda.

Sastāvdaļas:

  • 300 g kāpostu
  • 150 g tomātu
  • pa 100 g burkānu, sīpolu un paprikas
  • 30 ml eļļas
  • 20 g cukura
  • 10 g sāls

Pagatavošana:

Sarīvējam kāpostus, burkānus, sagriežam papriku un sīpolus salmiņos, bet tomātus – plānās šķēlītēs. Pievienojam pārējās sastāvdaļas, izņemot etiķi, sautējam 20 minūte un tad to pievienojam. Pildām salātus burkās.

10.Tomātu salāti ar āboliem

    Ne etiķa, ne aspirīna, ne citronskābes!

Sastāvdaļas:

  • 1,5 kg tomātu
  • 3 āboli
  • 1 ēd.k. sāls
  • 4 ēd.k. cukura
  • 1,5 l sāls

Pagatavošana:

Nomizojam ābolus un sagriežam riņķīšos, bet tomātus – lielās šķēlēs. Uzmanīgi visu saliekam burkās, uzlejam verdošu ūdeni un atstājam zem vāciņiem uz 20 minūtēm. Tad ūdeni nolejam un vēlreiz uzvārām kopā ar sāli un cukuru. Uzlejam salātiem un aizvākojam.

11.Tomātu salāti ar selerijām

    Salāti lieliski stāvēs vēsā vietā līdz pat pavasarim.

Sastāvdaļas:

  • 3 kg tomātu
  • 1 kg sīpolu
  • 500 g seleriju kātu
  • 2 čilli
  • 2 ķiploku galviņas
  • 2 l ūdens
  • 50 g sāls
  • 100 g cukura
  • 15 ml etiķa
  • garšvielas

Pagatavošana:

Sagriežam visus dārzeņus, ieskaitot čilli un ķiplokus, gabaliņos un saliekam kārtās. Uzvārām ūdeni ar sāli, cukuru un garšvielām, beigās pielejam etiķi, marinādi uzlejam salātiem un aizvākojam.

12.Tomātu salāti ar burkāniem

    Sulīgi, koši un aromātiski salāti – derēs kā uzkoda vai pilnvērtīgs garnējums.

Sastāvdaļas:

  • 500 g paprikas
  • pa 1 kg tomātu, burkānu un sīpolu
  • 120 ml augu eļļas
  • 130 g cukura
  • 1,5 ēd.k. sāls
  • 60 ml etiķa
  • garšvielas

Pagatavošana:

Brīvi sagriežam visus dārzeņus, burkānus sarīvējam, visam uzberam garšvielas, sāli un cukuru. Uzlejam eļļu un sautējam 30 minūtes, pievienojam etiķi un pēc 10 minūtēm liekam salātus burciņās.

13.Tomātu salāti ar sēnēm

    Ja izmantosiet meža sēnes, vispirms tās novāriet.

Sastāvdaļas:

  • 500 g sīpolu
  • pa 1 kg tomātu, sēņu un paprikas
  • 700 g burkānu
  • 150 g cukura
  • 50 g sāls
  • 100 ml etiķa
  • 300 ml augu eļļas

Pagatavošana:

Sēnes sagriežam lielos gabalos un apcepam. Saspaidām tomātus, 5 minūtes sautējam eļļā, pievienojam pārējos dārzeņus, cukuru, sāli un garšvielas. Visu kopā sautējam 40 minūtes, beigās pievienojam etiķi un liekam burkās.

14.Tomātu salāti ar ananāsiem

    Pikanta dārzeņu uzkoda ar sasmalcinātiem tomātiem.

Sastāvdaļas:

  • 1 kg tomātu
  • pa 350 g burkānu un paprikas
  • 250 g sīpolu
  • 300 g konservētu ananāsu
  • 5 ķiploka daiviņas
  • 60 g cukura
  • 1 ēd.k. sāls
  • pusglāze augu eļļas
  • garšvielas
  • 1 ēd.k. etiķa

Pagatavošana:

Tomātus sablenderējam un ļoti smalki sagriežam pārējās sastāvdaļas. Visu sautējam apmēram 40 minūtes kopā ar eļļu, cukuru, sāli. Beigās pievienojam garšvielas un etiķi, liekam salātus burkās.

15.Tomātu salāti ar bietēm

    Oriģināli ziemas salāti, ar kuriem var pārsteigt ikvienu.

Sastāvdaļas:

  • 3 tomāti
  • 4 bietes
  • 2 sīpoli
  • 4 ķiploka daiviņas
  • 50 ml etiķa
  • 1 ēd.k. sāls
  • 3 ēd.k. cukura

Pagatavošana:

Smalki sagriežam sīpolus un tomātus, uz rupjās rīves sarīvējam bietes, pievienojam sakapātus ķiplokus un visu samaisām. Pieberam sāli, cukuru, pielejam etiķi un liekam burkās.

16.Tomātu salāti ar brokoļiem

    Koši un ļoti skaisti salāti, kas noteikti patiks visai ģimenei.

Sastāvdaļas:

  • 5 tomāti
  • 2 brokoļi
  • 1 l ūdens
  • 3 paprikas
  • 3 sarkanie sīpoli
  • 80 g cukura
  • 50 g sāls
  • 3 ķiploka daiviņas
  • 80 ml augu eļļas
  • 60 ml etiķa
  • buntīte zaļumu
  • garšvielas

Pagatavošana:

Izplaucējam brokoļus 2-3 minūtes verdošā ūdenī, bet pārējos dārzeņus smalki sagriežam. Skaisti sakārtojam tos burciņās kopā ar kapātiem zaļumiem un ķiplokiem. Uzvārām ūdeni ar eļļu un garšvielām, pielejam to salātiem, pievienojam etiķi un liekam burkās.

17.Tomātu salāti bez etiķa

    Arī bez eļļas un sterilizēšanas!

Sastāvdaļas:

  • 3 kg tomātu
  • 2 kg kāpostu
  • 1 kg paprikas
  • 2 bazilika buntītes
  • 1 ķiploka galviņa
  • 1 čilli
  • garšvielas
  • sāls

Pagatavošana:

Dārzeņus sagriežam lielos gabalos, sasmalcinām baziliku ar ķiplokiem. Visu sautējam 10 minūtes, pievienojam čilli, garšvielas un sāli pēc garšas, pēc 5 minūtēm liekam burkās.

18.Tomātu salāti ar riekstiem

    Tiek uzskatīts, ka šī ir klasiska ēģiptiešu recepte.

Sastāvdaļas:

  • 1,5 kg tomātu
  • 500 valriekstu
  • 700 g sīpolu
  • 40 g sāls
  • zaļumi
  • garšvielas

Pagatavošana:

Nomizojam un smalki sagriežam tomātus, samaisām ar sakapātiem sīpoliem un drupinātiem riekstiem, pieliekam garšvielas.Ļaujam ievilkties 10 minūtes un liekam burkās.

19.Tomātu salāti ar puķkāpostiem

    Kamēr mēs visur pievienojam parastos kāpostus, nepelnīti esam aizmirsuši par puķkāpostiem.

Sastāvdaļas:

  • 1,5 kg tomātu
  • 300 g paprikas
  • 2 kg puķkāpostu
  • 4 ķiploka daiviņas
  • 150 ml augu eļļas
  • 1 ēd.k. sāls
  • 4 ēd.k. cukura
  • 1 tējk. etiķa

Pagatavošana:

Sadalām puķkāpostu mazās ziedkopiņās un plaucējam 3 minūtes. Sablenderējam tomātus un vārām 15 minūtes ar eļļu un garšvielām. Pievienojam smalki sagrieztu papriku un puķkāpostus, sautējam vēl 15 minūtes, pielejam etiķi un liekam burkās.

20.Zaļo tomātu salāti

    Zaļie tomāti būs stingrāki un ar pikantu garšu.

Sastāvdaļas:

  • 4 kg zaļo tomātu
  • pa 1 kg paprikas, sīpolu un burkānu
  • 1 glāze augu eļļas
  • 1 glāze cukura
  • 0,5 gl. etiķa
  • 2 ēd.k. sāls

Pagatavošana:

Tomātus sagriežam šķēlītēs, burkānus sarīvējam, sasmalcinām sīpolus un papriku. Visu samaisām, pievienojam eļļu, etiķi, garšvielas un maisot sautējam 15-20 minūtes. Liekam salātus burkās.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More