Vasarā katrs konditorejas izstrādājums šķiet īpaši garšīgs tāpēc, ka tajā ir daudz ogu. Pirmkārt, visi pērk zemenes, cep pīrāgus un siera kūkas. Vēlāk nāk aprikozes un avenes, persiku un bumbieru laiks. Un ko ko Jūs teiktu par kūku ar upenēm? Tumšās ogas, ko parasti vāram ievārījumos un kompotos brīnišķīgi garšo šajā kūkā. Lai arī šī kombinācija varētu šķist neierasta, lauzīsim ierastos mītus.
Klasiskā “Napoleona” cienītājiem šī kūka šķitīs interesanta. Bet svaigas ogas padarīs tās garšu svaigāku un izskatu kolorītāku. Ja jums ir nogatavojušās upenes, ātri sablendērējiet tās ar cukuru un ielieciet kūkā šādu slānu. Vai jūs vēlaties citas ogas? Dodiet vaļu iztēlei.
Sastāvdaļas:
- Kviešu milti 2,5 glāzes;
- Margarīns 250 g;
- Cukurs 2 glāzes;
- Etiķis 0,5 ēdamkarote;
- Soda pustējkarote;
- Olas dzeltenumi 2 gab;
- Olas baltumi 2 glāzes;
- Piens 100 ml;
- Saldkrējuma sviests 100 g;
- Upenes 100 g.
Pagatavošana
- Margarīnu sadala gabalos. Pievienojiet miltus, aptuveni vienu glāzi. Pievienojiet etiķī dzēstu sodu.
2. Mīklai pievienojiet 2 ēdamkarotes cukura un 2 olas dzeltenumus. Visu labi samaisiet. Tad mīkla jāsadala puscentimetru biezās kārtās.
3. Lieciet kārtas 180 grādu karstā cepeškrāsnī uz 15 minūtēm.
4. Saputojiet olas baltumu ar mikseri un pievienojiet glāzi cukura.
5. Lieciet saputoto olas baltumu uz tikko ceptās mīklas kārtas un izlīdziniet. Tad kārtu ar bezē atkārtoti lieciet cepeškrāsnī uz 200 grādiem aptuveni 15 minūtes. Kad bezē paceļas, kļūst trausls un kraukšķīgs, steidzieties to izņemt no cepeškrāsns un vēl siltu sadaliet trijās daļās.
6. Tagad jāsagatavo krēms. 50 ml piena un pusglāzes cukura samaisa un liek uz lēnas uguns karsēties līdz cukurs ir pilnībā izšķīdis. Tad 1 ēdamkaroti miltu izšķīdina 50 ml piena un sajauc visu kopā. Jāvāra līdz krēms sabiezē. Tad krēms jāņem no uguns un jāatdzesē un jāpievieno saldkrējuma sviests un jāmaisa līdz viendabīgai masai.
7. Jāsablenderē upenes un jāsajauc ar 2 ēdamkarotēm cukura.
8. Tad kūka slāni pa slānim jāliek kopā: mīkla ar bezē, vārītais krēms, ogas, krēms, sablenderētās ogas ar cukuru, ogas, krēms.