Pavasara beigās un vasaras sākumā veikalu un tirgu plauktos parādās skaisti rozā-zaļi kāti. Augs izskatās tik kārdinoši, ka pēc drūmās sezonas to vienkārši nav iespējams nepamanīt. Runa ir par rabarberiem – daudzgadīgu dārzeni, kas pie mums atceļojis no tālās Āzijas laukiem.
Senatnē šo augu ar greznajiem kātiem pazina gan grieķi, gan romieši, taču viņi to pārsvarā izmantoja ārstnieciskos nolūkos. Mūsdienu botāniķi ir izpētījuši rabarberus un secinājuši, ka tiem ir zems holesterīna un nātrija saturs, kā arī tie ir lielisks šķiedrvielu, C un K vitamīna, kalcija un kālija avots.
Mūsu virtuvē rabarberi ir pierādījuši sevi kā nenovērtējama sastāvdaļa pīrāgu, mērču, ievārījumu, kompotu un ķīseļu gatavošanā. Mēs jums piedāvājam vislabāko veidu, kā tos baudīt – ceptu kraukšķi ar pievienotu apelsīnu un kanēli. Šis pīrāgs ir ļoti vienkāršs pagatavošanā, bet pārsteidzoši gardš.
RABARBERU ĒDIENU PAGATAVOŠANAS NOSLĒPUMI
- Ēdieniem izvēlieties stingrus, tvirtus kātus. Jo izteiktāka to rozā krāsa, jo nobriedušāks augs tiek uzskatīts. Tiesa, ir arī šķirnes ar zaļiem kātiem – tās ir pilnīgi normālas.
- Nekad neizmantojiet rabarberu lapas, lai arī cik glītas tās neizskatītos. Tiek uzskatīts, ka tās nav ēdamas – to sastāvā ir cilvēkiem kaitīgas skābes.
- Rabarberu kātiem ir savelkoša, skābena garša, taču tie ļoti labi sader ar augļiem un ogām. Piemēram, āboli, apelsīni vai zemenes lieliski līdzsvaro dabisko skābumu.
- Kāti ir šķiedraini, taču šo struktūru termiskās apstrādes laikā viegli sadala, tāpēc tos nav nepieciešams attīrīt no šķiedrām.
- Lai karstā dienā atveldzētos, pagatavojiet limonādi no rabarberiem un citroniem – tās viegli skābenā garša lieliski remdēs slāpes.
SASTĀVDAĻAS
- 400 g rabarberu kātu
- 250 g kviešu miltu
- 150 g auzu pārslu
- 1 tējk. maltas kanēļa
- 200 g sviesta
- 2 apelsīni (sula un miziņa)
- 150 g cukura
PAGATAVOŠANA:
Sagatavojiet visas sastāvdaļas rabarberu kramblam. Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Paņemiet 400 g rabarberu kātu, nomazgājiet tos, notīriet un sagrieziet gabaliņos apmēram 2–3 cm platumā.

Sviestu (200 g) sagrieziet nelielos kubiņos. Bļodā sajauciet sviesta kubiņus, 250 g miltu, 150 g auzu pārslu, 1 tējkaroti maltas kanēļa un rīvētu miziņu no diviem apelsīniem. Maisījumu rūpīgi samaisiet ar rokām, līdz tas iegūst drupačainu struktūru, līdzīgu maizes drupatām.

Nomazgājiet divus apelsīnus, ar rīvi norīvējiet miziņu un ar sulu spiedi izspiediet sulu atsevišķā traukā.

Cepamtraukā lieciet sagrieztos rabarberus, pievienojiet 100 g cukura, pārlejiet ar izspiesto apelsīnu sulu un viegli samaisiet. Virsū vienmērīgi izkārtojiet auzu drupačas, pārkaisiet ar atlikušo cukuru. Liekiet krāsnī un cepiet 40–50 minūtes 180 grādos. Kad pīrāgs gatavs, izņemiet to no krāsns un ļaujiet mazliet atdzist. Ideāls papildinājums šim kramblam būs bumbiņa vaniļas plombīra vai krēmīga saldējuma.
Labu apetīti!
- Kā pagatavot rabarberu kramblu: vienkārša recepte
- Zivs sanāk maiga kā sviests! Kā garšīgi iesālīt sarkano zivi mājās: dalos ar recepti – viegli sālīts lasis, forele
- Kāpēc armēņu šašliks gatavojas ātrāk par citiem. Gaļas marinādes recepte un citas pagatavošanas nianses
- Esmu izmēģinājusi daudzas receptes, bet atgriežos pie šīs. Vislabākie kabaču jeb cukini ikri bez sarežģītas darbošanās
- Zemeņu ievārījumu vāru tikai pēc šīs receptes – citus nemeklēju, jo saglabājas zemeņu garša un smarža. Un arī bez biezinātāja tas ir biezs