Kas gan vairāk var sasildīt pieaugušā cilvēka dvēseli, kā deserti no bērnības? Un te īpašu vietu ieņem tieši PSRS laiku saldumi. Un cik gan gardas tajā laikā šķita vienkāršas lietas. Lūk, 7 septiņas no tām!
Šokolādes desa
Sastāvdaļas:
- 150g iebiezinātā piena
- 100g sviesta
- 300g smilšu mīklas cepumu
- 3 ēdamkarotes kakao
- valrieksti pēc garšas
- rozīnes pēc garšas
Pagatavošana:
Smilšu cepumus sasmalcina un samaisa ar iebiezināto pienu un kakao. Pievieno smalcinātus riekstus un rozīnes. Masai pievieno mīksu sviestu, visu rūpīgi samīca un satin vai nu pārtikas plēvē, vai cepamajā papīrā. Liek ledusskapī vismaz uz trijām stundām.
Piena vafeles
Sastāvdaļas:
- 120g kviešu milti
- 50g sviesta
- 50g cukura
- 3 olas
- 150ml piena
- šķipsna sāls
- vaniļas cukurs pēc garšas
Pagatavošana:
Ar mikseri saputo sviestu un cukuru līdz tas ir balts. Tad pievieno olas dzeltenumu, nedaudz sāls un vaniļas cukuru. Miltus pievieno pakāpeniski. Beigās pievieno pienu un visu samaisa. Mīklas bļodu pārklāj ar foliju un stundu liek atpūsties. Pirms vafeļu gatavošanas uzputo olas baltumu un iecilā mīklā.
Kekss
Sastāvdaļas:
- 4 ēdamkarotes cukura
- 4 olas
- 175g sviesta
- 1 glāze kviešu milti
- pustējkarote sodas
- vaniļas cukurs pēc garšas
- konjaks pēc garšas
- rozīnes pēc garšas
Pagatavošana:
150g mīksta sviesta sakuļ ar mikseri un balto cukuru. Pievieno olas, miltus un pārējās sastāvdaļas. Mīklu samaisa. Keksa formu ieziež ar sviestu. Cepeškrāsni uzsilda līdz 180 grādiem un liek cepeškrāsnī 15 – 20 minūtes. Gatavību kontrolē ar koka irbulīša palīdzību.
Kūciņas “Persiks”
Sastāvdaļas:
- 2 olas
- 50g krējuma
- 150g cukura
- 50g sviesta
- 300g kviešu miltu
- pustējkarote sodas
- 1 tējkarote etiķa
- aprikožu ievārījums pēc garšas
- ābolu sula pēc garšas
- nedaudz sarkanās pārtikas krāsvielas
Pagatavošana:
Ar mikseri sakuļ olas ar cukuru. Kad masa paliek putaina, tad pievieno skābo krējumu un mīkstu sviestu. Vēlreiz visu sajauc. Tad pamazām pievieno miltus un sodu. Sodu iepriekš dzēš ar etiķi. Mīkla jāmīca, līdz tā iegūst biezu un lipīgu konsistenci. Tad veido mazas bumbiņas.
Bumbiņas liek uz plātnes, kas iepriekš pārklāta ar cepamo papīru. Katru bumbiņu nedaudz piespiež. Cep 180 grādos 15 minūtes. Tad ļauj atdzist un pa vidu smērē aprikožu ievārījumu. Ābolu sulu sajauc ar pāris pilieniem krāsvielas. Tad bumbiņu liek šķidrumā, bet pēc tam apviļā cukurā.
Ievārījuma pīrādziņi
Sastāvdaļas:
- 1 tējkarote cukura
- 1 tējkarote sāls
- 15g rauga
- 1l ūdens
- 50ml augu eļļas
- 1,3kg kviešu miltu
- ievārījums pēc garšas
Pagatavošana:
Bļodā ielej siltu ūdeni, pievieno tam raugu un cukuru. Visu samaisa un ļauj brītiņu pastāvēt. Tad pamazām iesijā miltus un pievieno sāli. Tad pievieno eļļu. Trauku pārklāj un liek siltā vietā uz 1 – 1,5 stundām. Pēc tam mīklu sānos “sabaksta” un ļauj stāvēt vēl kādu brīdi, līdz tā ir dubultojusies. Gatavo mīklu sadala bumbiņās, liek uz cepešpannas. Pārklāj ar dvieli un ļauj stāvēt 15 minūtes. Tad katrā pīrādziņā iespiež ievārījumu. Mīklu apakšā saspiež. Tad atļauj tiem pastāvēt vēl 15 minūtes un tad cep uzkarsētā eļļā, līdz tie ir zeltaini brūni.
Torte “Napaleons”
Sastāvdaļas kūkai:
- 12 ēdamkarotes kviešu miltu
- 200g margarīna
- 100g sviesta
- 1 glāze ūdens
- 1 ola
- 1 ēdamkarote etiķa
Krēma sastāvdaļas:
- 0,5 ml piena
- 1,5 glāzes cukura
- 2 ēdamkarotes miltu
- 200g sviesta
Pagatavošana:
Margarīnu un sviestu sadala ar nazi mazos gabaliņos. Tad iesijā tajos miltus un ar nazi drumsatlo. Aplej ar etiķi un ūdeni, sakuļ olu un mīca mīklu. No mīklas izrulle 8 – 9 vienādas mīklas plātnes. Cep 180 grādu temeperatūrā.
Pa to laiku uz uguns liek pienu, pievieno cukuru un miltus un visu nepārtraukti maisa. Tad pievieno sviestu un turpina maisīt ar putojamo slotiņu. Tad kūkas plātnes apziež at atdzesēto krēmu un liek ledusskapī atdzist.
Torte “Putna piens”
Sastāvdaļas mīklai:
- 125 g milti
- 3 olas
- 125 g cukura
- 1 tējk. cepamā pulvera
- 8 lielas ēdamkarotes kakao
Suflē:
- 5 olas baltumi
- 10 g želatīna
- 300 g pūdercukura
- 100 g ūdens
Glazūrai:
- 150 g tumšās šokolādes
- 100 g sviesta
Pagatavošana
Olas sajauc ar cukuru, pievieno miltus, cepamo pulveri un kakao. Mīca mīklu līdz tā kļūst viendabīga. Cep cepeškrāsnī pie 180-200 grādiem 20 minūtes. Uzbriedina želatīnu. Karsē to līdz tas izšķīst un atstāj atdzesēties. Olu baltumus saputo ar putojamo slotiņu un pakāpeniski pievieno tiem pūdercukuru, un puto to līdz bieza krējuma konsistencei. Turpinot, pievieno želatīnu. Izcepto pamatni sadala divās daļās. Vienu no pamatnēm par piesūcināt ar krējuma liķieri. Pārlej kārtu ar suflē un uzliek virsū otru pārgriezto pusi. Liek ledusskapī sacietēt. Uzkarsē sviestu un šokolādi. Uz lēnas uguns, nepārtraukti maisa, lai iegūtu viedabīgu masu, tad atdzesē. Kad torte sacietējusi, tad to aplej ar sagatavoto glazūru.
Vai piekritīsiet, ka šīs receptes ir īstas nostaļģijas mākoņi? Labu apetīti!