Vienkāršākā maizes recepte, kas neprasa nekādu virtuves iekārtu, īpašus produktus un zināšanas. Tikai 5 minūtes, lai sajauktu sastāvdaļas.
Maizi nepērku jau ļoti ilgu lauku. Veikala maize satur daudz konservantu, lai paildzinātu glabāšanas laiku pastiprinātu garšu. Un maize, kas garšo man ir padārga, turklāt to ne vienmēr varu iegādāties, jo atrodos patālu.
Tāpēc es sāku cept savu maizi. Sākumā tās bija pilnīgas muļķības. Un man nepatika tas, ka ar maizi ilgi jāķēpājas. Vispirms mīci, tad pūtini, atkal mīci, un, ja mēs runājam par saldskābmaizi, tad arī nepārtraukti kāuzrauga ieraugs, lai tas nesabojātos.
Taču atradu izeju – maizi bez mīcīšanas, ko izgudroja amerikāņu maiznieks Džims Lahejs. Savulaik šī metode radīja apvērsumu kulinārijas pasaulē un pat franči, kuri cepšanas jomā ir maksimāli konservatīvi, sāka to izmantot.
Soli pa solim recepte, kā pagatavot maizi bez mīcīšanas 5 minūtēs
Sastāvdaļas:
- Milti 3 glāzes
- Ūdens 1⅓ tase
- Sāls 1 ½ tējkarote
- Raugs ¼ tējkarotes
Visas sausās sastāvdaļas salieku bļodā un samaisu (es izmantoju sauso raugu). Pievienoju ūdeni un ar lāpstiņu samaisu sastāvdaļas, līdz tās ir apvienojas. Pārklāju ar pārtikas plēvi un atstāju rūgt 12-18 stundas. Lūk, kā izskatās mīkla pēc iejaukšanas.
Parasti bļodu lieku aukstā cepeškrāsnī, kur mīkla nekaitē acīm. Un arī vienmēr ir stabila temperatūra un nav caurvēja.
Pēc noteiktā laika mīkla palielināsies 2 reizes. Tad mīklu ar skrāpi atdalu no gatavošanas trauka un lieku čuguna veidnē, kas ieeļļota ar augu eļļu, un aizveru vāku. Lieku aukstā cepeškrāsnī uz 1-2 stundām.
Neizņemot maizi no cepeškrāsns, ieslēdzu 250°C un cepu 30 minūtes. Tad noņemu veidnei vāku, pazeminu temperatūru līdz 200°C un cepu vēl 30 minūtes. Izņemu maizi no krāsns un atstāju uz restēm atdzist uz 2-3 stundām.
Noteikti ļaujiet maizei atdzist.
Maize iznāk ar krāšņu kraukšķīgu garoziņu un mitru iekšpusi. Un turklāt tā ir ļoti gaisīga. Es to glabāju kūkas formā. Mūsu ģimenē apēd 1-2 dienu laikā, bet nedēļu nogulēs mierīgi un nepelēs.