Lieliska kūka jeb torte, kas būs Ziemassvētku galda karaliene! Izmēģini…
Sastāvdaļas
- piparkūku mīkla – 500 g
- krēmsiers – 500 g
- olas – 3 gab.
- pūdercukurs – 200 g
- sāls – 1/3 tējk.
- laims – 1 gab.
- granātābols – 1 gab.
- indijas rieksti – 125 g
- cukurs – 200 g
- kanēlis – šķipsna
- sviests – 200 g
Lasi arī: Mājas piparkūku mīkla
Pagatavošana
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C. Uzber riekstus uz plātes un liek krāsnī grauzdēties, līdz tie kļūst zeltaini brūni (3 – 5 minūtes). Izrullē piparkūku mīklu ½ cm biezumā. Izgriež četrus vienādus apļu cepumus (20 cm diametrā). Liek cepties 8 – 10 minūtes. Izņem no cepeškrāsns un atdzesē.
Gatavo karameli: pannā karsē cukuru, līdz tas kļūst šķidrs un zeltaini brūns. Nepiededzināt! Pievieno sviestu, kanēļa miziņu un maisa, līdz masa sasniedz karameles konsistenci. Atdzesē, līdz karamele nedaudz sabiezē, bet vēl labi klājas, līst.
Attīra granātābolu. Pārgriež to uz pusi un kā apelsīnu sagatavo sulas spiešanai. Granātābola pusīti tur rokā virs trauka ar mizu uz augšu. Viegli ar karoti sit pa mizu, lai sēkliņas pašas sakrīt traukā.
Gatavo krēmu. Atdala olu baltumus no dzeltenumiem. Dzeltenumus puto ar pūdercukuru, līdz masa kļūst balta un ļoti bieza. Atsevišķā traukā puto olu baltumus ar sāli līdz stingrām bezē putām. Olu dzeltenumiem pievieno laima ciedru un maskarpones sieru. Ar karoti viegli iemaisa olu baltumus. Nepārmaisīt! Siera masai jābūt gaisīgai, bet biezai.
Kārto torti: uz piparkūku cepuma uzspiež ¼ laima sulas. Izkliedēti izliek ¼ daļu grauzdēto riekstu un ¼ daļu granātābolu sēklu ar sulu. Pārklāj ar 1/3 daļu krēma un liek nākamo kārtu. Turpina to pašu līdz beidzamai kārtai. Pēdējo kārtu pārklāj ar karameli, dekorē ar atlikušajiem riekstiem un granātāboliem.
Ļauj tortes garšām savienoties, un torti atdzesē ledusskapī nakti vai vismaz 1 – 2 h. Pasniedz, pārkaisot ar gaisīgo, sniegaino pūdercukuru!
Avots: gardezi.lv